ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεαροί Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

Πέντε Παλαιστίνιοι νεαρής ηλικίας έχασαν τη ζωή τους –ανάμεσά τους και ένας έφηβος- και 21 τραυματίστηκαν μετά από βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας φέρονται να άνοιξαν πυρ.

Ο 15χρονος Μοχάμεντ αλ Ράκαμπ έχασε τη ζωή του όταν στρατιώτες που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του τείχους που περικλείει τον θύλακα άνοιξαν πυρ διότι νεαροί Παλαιστίνιοι πέταγαν πέτρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε παρόμοια επεισόδια στα ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν άλλοι τρεις 20χρονοι Παλαιστίνιοι, ενώ τα στοιχεία του πέμπτου νεκρού παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Το CNN International, ωστόσο, ανεβάζει ήδη τον αριθμό των νεκρών σε έξι αναφερόμενο σε συγκρούσεις σε όλη την πόλη της Γάζας, ενώ κάνει λόγο για 30 τραυματίες επικαλούμενο ιατρικές πηγές στην πόλη. Προσθέτει μάλιστα ότι πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και υπογραμμίζει ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα «φαίνεται πως ακολουθούν φερόμενο κύμα επιθέσεων σε αμάχους στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «περίπου 200 Παλαιστίνιοι πλησίασαν τον φράκτη ασφαλείας, πέταξαν πέτρες και λάστιχα στα οποία είχαν βάλει φωτιά στον φράκτη και εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας».

Το κλίμα είναι έκρυθμο τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στην Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του Ισραήλ από τις αρχές του μήνα, με τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στην Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Έχουν μάλιστα καταγραφτεί 11 επιθέσεις με μαχαίρια από Παλαιστίνιους και οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δυο ανθρώπους, έχοντας παράλληλα τραυματίσει 13 Ισραηλινούς ή Εβραίους.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς δεν είχε επηρεαστεί από το κύμα των βίαιων επεισοδίων. Ο επικεφαλής της Χαμάς μάλιστα στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια εκτίμησε ότι η σημερινή Παρασκευή είναι «Παρασκευή της οργής» αναφερόμενος στα επεισόδια και μιλώντας για μια τρίτη Ιντιφάντα «σε όλη τη γη της Παλαιστίνης».

«Η Γάζα θα εκπληρώσει τον ρόλο της στην Ιντιφάντα της Ιερουσαλήμ και είναι πλέον έτοιμη για να συγκρουστεί», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης