ΚΟΣΜΟΣ

Τα κύρια σημεία στο προσχέδιο συμφωνίας - Αυτοί είναι οι όροι μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για τη Γάζα

AP Photo/Ariel Schalit

Την επισημοποίηση της -κατά τα φαινόμενα- αρχικής συμφωνίας ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ αναμένει ο πλανήτης προκειμένου να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι εξελίξεις για την επιστροφή των 33 ομήρων στις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ πλέον απομένει και η τυπική έγκριση των δύο πλευρών με τους διαμεσολαβητές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για μια τεράστια επιχείρηση που μπορεί να φέρει την πολυπόθητη κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (14/1) έγινε γνωστό πως η παλαιστινιακή οργάνωση αποδέχτηκε το προσχέδιο της συμφωνίας για την εκεχειρία, όπως μετέδωσε πρώτο το «Times of Israel» επικαλούμενο ισραηλινό αξιωματούχο.

Τις τελευταίες ώρες γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την τελική συμφωνία που περιλαμβάνει τρία στάδια για την απελευθέρωση γυναικών αμάχων ομήρων, ακολουθούμενες από γυναίκες στρατιώτες, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους.

Τα τρία στάδια της συμφωνίας

Η συμφωνία θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση τριών γυναικών αμάχων ομήρων την πρώτη ημέρα της πρώτης φάσης των 42 ημερών.

Κάθε επόμενη εβδομάδα θα ξεκινά με την απελευθέρωση μιας άλλης ομάδας ομήρων, αναφέρει το «Channel 12», χωρίς ωστόσο να επικαλείται κάποια πηγή.

Οι απελευθερώσεις θα ξεκινήσουν με τις γυναίκες ομήρους πολίτες μαζί με τα παιδιά Μπίμπας Αριέλ και Κφιρ. Η Χαμάς ισχυρίστηκε στην αρχή του πολέμου ότι αυτοί και η μητέρα τους Σίρι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Οι IDF ανέλαβαν την διερεύνηση του θέματος, ενώ μέχρι και σήμερα δεν διαθέτουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι πλέον ζωντανοί.

Η επόμενη ομάδα που θα απελευθερωθεί σε πρώτη φάση θα είναι οι γυναίκες στρατιώτες, ακολουθούμενες από ηλικιωμένους και στη συνέχεια όσοι κρίνονται εξαιρετικά άρρωστοι, με 33 ομήρους να απελευθερώνονται συνολικά. Το ρεπορτάζ του Channel 12 δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ισραηλινές αρχές. Η πλειονότητα αυτών που πρόκειται να απελευθερωθούν πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί.

Τι θα ισχύσει στην περιοχή

Την ίδια ώρα, θα υπάρξει αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, με 600 φορτηγά να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα.

Με βάση τις τελευταίες προτάσεις, ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει την παρουσία του στο διάδρομο της Φιλαδέλφειας -μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα- στην πρώτη φάση της συμφωνίας, όπως αποκάλυψαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι συζητήσεις είχαν ναυαγήσει λόγω της επιμονής του Ισραήλ να διατηρήσει παρουσία στο σημείο, κάτι που δεν δεχόταν η Χαμάς και άλλοι σύμμαχοί της.

Το Ισραήλ θα διατηρήσει, επίσης, μια ουδέτερη ζώνη εντός της Γάζας, στα σύνορα με τη χώρα, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος.

«Και μέσα σε μερικές ώρες οι υπογραφές»

Εν τω μεταξύ, οι οικογένειες των ομήρων συναντήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου με στόχο να ενημερωθούν από τον ίδιο για τις θετικές εξελίξεις, αλλά και το πότε ακριβώς μπορείς να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι συγγενείς ενημερώθηκαν από τον Νετανιάχου ότι μια συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί «ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες». Σύμφωνα με τις οικογένειες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, αλλά οι τρέχουσες συμφωνίες αφορούν μόνο το πρώτο στάδιο.

Οι οικογένειες απαίτησαν εγγυήσεις για τη συνέχιση της συμφωνίας μέχρι την επίτευξη και του τελευταίου σταδίου. Ο Νετανιάχου εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική παύση» και δεσμεύτηκε να φέρει πίσω όλους τους ομήρους. Ωστόσο, οι οικογένειες του απάντησαν πως «τα λόγια δεν φτάνουν».

Παράλληλα, οι οικογένειες προέτρεψαν τους φορείς λήψης αποφάσεων να αποφύγουν πολιτικούς προβληματισμούς και προειδοποίησαν να μην χαθεί μία ακόμη ευκαιρία για μια συνολική συμφωνία: «Μην αφήσετε κανέναν όμηρο πίσω».

Η συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού διήρκεσε 45 λεπτά, με τον Νετανιάχου να λέει στις οικογένειες ότι οι συνομιλίες προχωρούν και ότι κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερώσει και τους 98 ομήρους.

Ο Νετανιάχου μάλιστα, τόνισε πώς οι στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ τους τελευταίους αρκετούς μήνες οδήγησαν τη Χαμάς σε συμβιβασμούς σε ορισμένες από τις θέσεις της.

Ακροδεξιός υπουργός αντιτίθεται σε συμφωνία με τη Χαμάς

Την ίδια ώρα, ακροδεξιό μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού εναντιώθηκε δημόσια σε οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που διαφαίνεται ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται προ τον πυλών.

Ειδικότερα, ο υπερεθνικιστής υπουργός Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ηγετική μορφή της άκρας δεξιάς, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκέτη καταστροφή».

«Αυτή στην πραγματικότητα διαγράφει τα κέρδη του πολέμου που αποκτήθηκαν με κόστος το αίμα των στρατιωτών μας στη Γάζα», τόνισε ο ακροδεξιός υπουργός, ο οποίος από την αρχή του πολέμου ήταν αντίθετος με τoν τερματισμό του.

Χθες, ο έτερος ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, διατύπωσε και αυτός τη διαφωνία του σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έβαζε τέλος στον πόλεμο.

Αυτές οι θέσεις δείχνουν τις βαθιές διαιρέσεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί, ωστόσο, ακόμα να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη για να εγκριθεί η συμφωνία από το υπουργικό του συμβούλιο, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των δύο ακροδεξιών υπουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης