ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός αξιωματούχος: Η Χαμάς αποδέχτηκε το προσχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα

Εικόνα από την ισοπεδωμένη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Η Χαμάς αποδέχτηκε το προσχέδιο της συμφωνίας για την εκεχειρία στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Times of Israel επικαλούμενο ισραηλινό αξιωματούχο. 

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα απελευθερωθούν και ορισμένοι εκ των Iσραηλινών ομήρων της οργάνωσης, που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που έχουν γνώση των συνομιλιών, υπάρχει πρόοδος αλλά μένουν να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το CNNi έκανε λόγο για απελευθέρωση 33 ομήρων από πλευράς της Χαμάς, ωστόσο ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει... ακριβά κάθε έναν από τους αιχμαλώτους.

Η συμφωνία προβλέπει τρεις φάσεις, με τους ομήρους (πρώτα οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι τραυματίες άμαχοι) να απελευθερώνονται σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Ο κόσμος διαμαρτύρεται για την επέτειο ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ζητά την απελευθέρωση των ομήρων έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

AP Photo/Mahmoud Illean

Ανάμεσα στους 33 θα είναι και πέντε γυναίκες μέλη του Ισραηλινού στρατού, η κάθε μια εκ των οποίων ανταλλάσσεται με 50 Παλαιστίνιους φυλακισμένους, συμπεριλαμβανομένων 30 καταδικασμένων μαχητών που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

H πλευρά του Ισραήλ έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι ανάμεσα στους 33 θα είναι ορισμένες σοροί.

Το προσχέδιο της συμφωνίας θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» και από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ πριν υπογραφεί.

«Στα τελικά στάδια...»

Ο διαμεσολαβητής του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη (14/1) ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια… Είμαστε σίγουρα αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Majed al-Ansari.

Προέτρεψε, ωστόσο, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση «μέχρι την τελική ανακοίνωση».

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως τα περισσότερα «αγκάθια» έχουν πλέον ξεπεραστεί.

«Τους περασμένους μήνες, υπήρχαν υποβόσκοντα ζητήματα, μεγάλα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών, που παρέμεναν άλυτα. Αυτά τα ζητήματα επιλύθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των περασμένων εβδομάδων και πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουν ξεπεραστεί οι μεγάλες διαφορές, που μπλόκαραν την τελική συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγή της παλαιστινιακής πλευράς δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί «ακόμη και σήμερα, αν όλα πάνε καλά».

Οι όροι που συζητούνται

Η συμφωνία εκεχειρίας χωρίζεται σε τρεις φάσεις, με την απελευθέρωση των 33 Ισραηλινών ομήρων να είναι η πρώτη και να έχει διάρκεια 42 ημερών.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα αστικά κέντρα και οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας θα μπορέσουν να επιστρέψουν ανενόχλητοι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, με ισραηλινό αξιωματούχο να υποστηρίζει, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν «ρυθμίσεις ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, θα υπάρξει αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, με 600 φορτηγά να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα.

Με βάση τις τελευταίες προτάσεις, ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει την παρουσία του στο διάδρομο της Φιλαδέλφειας -μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα- στην πρώτη φάση της συμφωνίας, όπως αποκάλυψαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι συζητήσεις είχαν ναυαγήσει λόγω της επιμονής του Ισραήλ να διατηρήσει παρουσία στο σημείο, κάτι που δεν δεχόταν η Χαμάς και άλλοι σύμμαχοί της.

Το Ισραήλ θα διατηρήσει, επίσης, μια ουδέτερη ζώνη εντός της Γάζας, στα σύνορα με τη χώρα, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος.

Οι φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς

(AP Photo/David Goldman)

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, όμως, πόσο πλατιά θα είναι αυτή η ζώνη -ένα ζήτημα που επίσης θεωρείται «αγκάθι».

Αξιωματούχος της Χαμάς είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ομάδα θέλει η ουδέτερη ζώνη να είναι περίπου 300 με 500 μέτρα -όπως ήταν δηλαδή πριν από την 7η Οκτωβρίου- ενώ το Ισραήλ επιμένει σε 2.000 μέτρα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

AP Photo

Παράλληλα, δεν θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δολοφονία Ισραηλινών, να αφεθούν ελεύθεροι στη Δυτική Όχθη αλλά θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας ή θα μεταφερθούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού, μετά από σχετική συμφωνία με τρίτα κράτη.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, που θα τελειώσει και τον πόλεμο, θα ξεκινήσει την 16η ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας.

Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι περίπλοκα και δύσκολα και, όπως μεταδίδει το Associated Press, το προσχέδιο δεν διασφαλίζει ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει τελική συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι το Τελ Αβίβ ενδεχομένως να συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης φάσης της συμφωνίας.

Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και η συμφωνία προχωρήσει, τότε η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους όλους τους υπόλοιπους ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους.

Ως αντάλλαγμα θα απελευθερωθούν και άλλοι Παλαιστίνιοι και θα απομακρυνθούν όλες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γάζα.

Η Χαμάς έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να απελευθερώσει τους τελευταίους ομήρους της εάν δεν έχει υπογραφεί η τελική συμφωνία για το τέλος του πολέμου.

Στην τρίτη φάση της συμφωνίας, η Χαμάς θα επιστρέψει τις σορούς ομήρων και ως αντάλλαγμα θα πάρει το «πράσινο φως» για τριετές ή πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, υπό διεθνή επίβλεψη.

Το CNNi έχει ζητήσει σχόλιο από τη Χαμάς, ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας εκπρόσωπος δεν έχει ανταποκριθεί.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά από την εισβολή μαχητών στα εδάφη της, τη δολοφονία 1.200 ατόμων και την αιχμαλώτιση άλλων 250 πολιτών.

Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 46.565 Παλαιστίνιους στη Γάζα ενώ άλλοι 100.000 έχουν τραυματιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Από τη Γάζα, στον Λίβανο: Το χρονολόγιο του πολέμου που άλλαξε τη Μέση Ανατολή

Αισιοδοξία Μπάιντεν - Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «πιέζουν σκληρά για να κλείσει η συμφωνία».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πρότασης που είχα παρουσιάσει λεπτομερώς πριν από μήνες και επιτέλους θα πραγματοποιηθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι εάν κάτι έχει μάθει από τη μακρά πορεία του στην πολιτική είναι «να μην τα παρατάς ποτέ».

Με τη σειρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ορκίζεται την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, δήλωσε στο Newsmax ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζει «(σ.σ. οι δύο πλευρές) έχουν δώσει τα χέρια και το τελειώνουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης