ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Το πραξικόπημα στρεφόταν και εναντίον των συμμάχων της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yildirim) με τον γεινικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 Hakan Goktepe/Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία «ήταν ξεσηκωμός όχι μόνο εναντίον της δημοκρατίας στην Τουρκία, αλλά και εναντίον των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των αξιών της Συμμαχίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο τουρκικό κοινοβούλιο.

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Είδαμε όλοι μας, πόσο σημαντική είναι η προστασία των δημοκρατικών θεσμών», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Όπως εξήγησε: «Ήταν σημαντικό να πραγματοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη και να εκφράσουμε τα αισθήματα συμπαράστασης μας».

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας συναντήθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu).

«Θα ήταν καταστροφή για το ΝΑΤΟ»

Αργότερα σήμερα, ο Στόλτενμπεργκ έδωσε στην 'Αγκυρα κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Τουρκία για τη στήριξη προς τη νατοϊκή δύναμη που επιχειρεί στο Αιγαίο, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν είχε πετύχει η απόπειρα πραξικοπήματος, αυτό θα ήταν καταστροφή για το ΝΑΤΟ».

Έσπευσε δε να σημειώσει ότι «όπως η Τουρκία είναι δίπλα στο ΝΑΤΟ, έτσι και η Συμμαχία θα είναι δίπλα στην Τουρκία», τονίζοντας πως «θα δείξουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στην Τουρκία, στον αέρα, στη θάλασσα και στα πυραυλικά συστήματα».

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο γενικός γραμματέας υπερθεμάτισε:

Το ΝΑΤΟ αγωνίζεται εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο το ΝΑΤΟ. Για την αντιμετώπιση του ISIS, Χρειάζονται αστυνομικές δυνάμεις και πληροφορίες. Χρειάζεται και το ΝΑΤΟ που είναι στρατιωτική συμμαχία.

«Αποδίδουμε σημασία στην εκπαίδευση των τοπικών στοιχείων στο Ιράκ», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «μακροπρόθεσμα, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε επιτυχία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία «έχει άκρως στρατηγική θέση»:

Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες στη Μαύρη Θάλασσα, στη Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ. Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ. Μία δημοκρατική, ισχυρή και σταθερή Τουρκία, είναι άκρως σημαντική για τους κοινούς μας στόχους ασφάλειας. Η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν επίθεση όχι μόνο εναντίον της δημοκρατίας στην Τουρκία, αλλά και εναντίον των θεμελιωδών αξιών, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ΝΑΤΟ.
Οι επιθέσεις που στοχεύουν τη δημοκρατία στις χώρες μας, είναι ουσιαστικά επιθέσεις εναντίον των θεμελίων των χωρών μας. Γι΄αυτό, εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος του τουρκικού λαού που ξεχύθηκε στους δρόμους παραβλέποντας τους κινδύνους.

Οι γνωστές θέσεις της Άγκυρας

Μιλώντας σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως έχει μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των τοπικών στοιχείων στη Ράκα, στη Μουσούλη, στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ, εναντίον του ISIS.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως έχουν ήδη αρχίσει επιστροφές από την Τουρκία προς τη Συρία και τόνισε ότι «αν η ασφαλής ζώνη μπορούσε να συνδυαστεί και με μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πολλοί πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η επιτυχία των επιχειρήσεων στην Τζαράμπλους (Jarabulus) έχουν ενθαρρύνει τα τοπικά στοιχεία στη Ράκα (Raqqa) και τη Μουσούλη (Mosul). Όπως εξήγησε:

Οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές μπορούν να πετύχουν με μία καλύτερη στρατηγική και με συνεργασία των ειδικών μας δυνάμεων με τις τοπικές δυνάμεις. Τότε μπορεί να απομακρυνθεί το ISIS από την περιοχή. Αρκεί οι τοπικές δυνάμεις να μην εξυπηρετούν, όπως κάνει η τρομοκρατική οργάνωση PYD, δικούς του σκοπούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που είναι το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας και αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Τσαβούσογλου είπε πως η χώρα του είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ότι η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που της αναλογούν για την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στο προσφυγικό:

Ήταν πολύ σημαντικό να τεθεί υπό έλεγχο η λαθρομετανάστευση. Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν κοινές προσπάθειες. Έτσι, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με την Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε την κλίμακα συνεργασίας στο Αιγαίο. Αυτό πρόσφερε μεγάλα οφέλη και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) υποδέχεται στο προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας τον γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης