ΚΟΣΜΟΣ

FT: O Μασκ είχε συζητήσεις για να απομακρύνει τον Στάρμερ από την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Ο Ίλον Μασκ και ο Κιρ Στάρμερ

Associated Press (collage)

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ να απομακρυνθεί από το αξίωμά του πριν από τις επόμενες εκλογές της χώρας του φέρεται να συζήτησε με συνεργάτες του ο Ίλον Μασκ, όπως υποστηρίζει αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times.

Μετά την κριτική του Μασκ κατά του Στάρμερ και τις κατηγορίες ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίσης παιδιών όταν ήταν εισαγγελέας, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου φέρεται να συμμετείχε σε συζητήσεις για το ποιες εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν για να αλλάξει η κυβέρνηση.

«Κατά την άποψή του ο δυτικός πολιτισμός απειλείται» δήλωσαν στην εφημερίδα πηγές,.

Θα μπορούσε ο Στάρμερ να έχει την τύχη των Μπλερ και Τζόνσον;

Στο κοινοβουλευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πρωθυπουργοί ασκούν την εξουσία επειδή ηγούνται του κόμματος με τους περισσότερους βουλευτές.

Αρκετοί πρωθυπουργοί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως ο Τόνι Μπλερ και ο Μπόρις Τζόνσον, κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές, αλλά σε λίγο χρονικό διάστημα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν στη μέση της θητείας τους λόγω της φθίνουσας δημοτικότητάς τους.

Δεν θα έμοιαζε παράδοξο, λοιπόν, να συμβεί κάτι ανάλογο στην περίπτωση του Στάρμερ. Ο Μασκ έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τη βρετανική πολιτική, τους τελευταίους έξι μήνες, και ασκεί όλο και πιο έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Στάρμερ.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δισεκατομμυριούχος ζήτησε να διεξαχθεί μια νέα εθνική έρευνα για υποθέσεις που αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση κοριτσιών από συμμορίες ανδρών σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μασκ κατηγόρησε τον Στάρμερ, που είναι πρώην επικεφαλής των εισαγγελικών Αρχών στην Αγγλία και την Ουαλία και χειρίστηκε σχετικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ότι ήταν «συνένοχος» για τον «βιασμό της Βρετανίας».

Κατηγόρησε, δε, την υπουργό Προστασίας, Τζες Φίλιπς, πως στηρίζει «τη γενοκτονία των βιασμών».

Από την πλευρά του, ο Στάρμερ έχει ξεκαθαρίσει πως ενώ ήταν Εισαγγελέας έχει δώσει «μάχες» για την διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων και σε δηλώσεις του απάντησε στον Μασκ ότι εκείνοι που «διαδίδουν ψέματα και παραπληροφόρηση» δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα παρά μόνο για τους «εαυτούς τους».

Όπως αναφέρει στους FT o πολιτικός αναλυτής, Ματ Γκούντγουιν ο Μασκ -και άλλοι Αμερικανοί- φέρεται να είχαν «γοητευτεί» από το σκάνδαλο των συμμοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέρει επειδή «είναι τόσο φρικτό».

Αλλά μπορεί ο Μασκ επίσης να έχει «μια ενστικτώδη δυσπιστία προς την κυβέρνηση των Εργατικών και τον Κιρ Στάρμερ».

«Ο Φάρατζ δεν έχει αυτό που χρειάζεται»

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση το Σαββατοκύριακο, ο Μασκ πήρε αποστάσεις και από τον Νάιτζελ Φάρατζ, διαψεύδοντας τις ελπίδες του ηγέτη της βρετανικής μεταρρύθμισης ότι ο δισεκατομμυριούχος θα έκανε μεγάλη δωρεά στο κόμμα του στο εγγύς μέλλον.

Ο Μασκ είπε ότι «το Κόμμα Μεταρρυθμίσεων χρειάζεται έναν νέο ηγέτη» και ότι «ο Φάρατζ δεν έχει αυτό που χρειάζεται».

Σύμφωνα με τους FT, ο δισεκατομμυριούχος έχει εξετάσει πιθανούς υποψηφίους για την αντικατάσταση του Φάρατζ ως ηγέτη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Ρούπερτ Λόου, και έχει διερευνήσει ποιοι μηχανισμοί υπάρχουν για να τον αντικαταστήσουν.

Η ρήξη του Μασκ με τον Φάρατζ ακολουθεί μιας συνάντησης των δυο στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα τον Δεκέμβριο, με τον ηγέτη του κόμματος «Μεταρρυθμίστε το Ηνωμένο Βασίλειο» να περιγράφει τον επιχειρηματία ως «φίλο».

«Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε πόλεμο με τον Έλον Μασκ και δεν πρόκειται να το κάνω» πρόσθεσε.

Ο Στάρμερ, απεναντίας, δεν αναμένεται να παραστεί στην ορκωμοσία του Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης