ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα υποδέχθηκε τη «χρονιά του Φιδιού», με φωτορυθμικά σόου και πυροτεχνήματα

Πρωτοχρονιά στο Πεκίνο

AP Photo/Ng Han Guan

Κίνα και Ταϊβάν γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά με φωτορυθμικά σόου και πυροτεχνήματα σε πολλές μεγάλες πόλεις, ενώ την έλευση του νέου έτους 

Στο Πεκίνο, εορτασμοί έγιναν σε ένα πρώην χαλυβουργείο στα δυτικά προάστια της πόλης, ενώ στη Σαγκάη, πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν για να δουν φωτορυθμικά σόου κατά μήκος του παγκοσμίου φήμης Περίπατου της Προκυμαίας και σε άλλες τοποθεσίες.

Στη κινεζική ειδική διοικητική περιοχή του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επίδειξη πυροτεχνημάτων πάνω από το λιμάνι Βικτόρια.

Η παραμονή Πρωτοχρονιάς, με βάση το Γρηγοριανό ημερολόγιο, δεν γιορτάζεται τόσο ευρέως στην Κίνα όσο αλλού, με την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, με βάση το Σεληνιακό ημερολόγιο, να θεωρείται πιο σημαντική.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά του 2025, η χρονιά του Φιδιού, σύμφωνα με το Κινέζικο ημερολόγιο, είναι στις 29 Ιανουαρίου.

Στην Ταϊβάν, χιλιάδες θεατές απόλαυσαν μια επίδειξη πυροτεχνημάτων διάρκειας έξι λεπτών και φωτορυθμικά σόου από το κτίριο-αξιοθέατο 'Ουρανοξύστης της Ταϊπέι" ή "Taipei 101", που έχει ύψος 509 μέτρα.

Αυστραλία: Η χώρα υποδέχθηκε το 2025 με υπερθέαμα πυροτεχνημάτων

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι γέμισαν την περιοχή γύρω από το λιμάνι του Σίδνεϊ για να παρακολουθήσουν περίπου εννέα τόνους πυροτεχνημάτων να εκτοξεύονται από τη διάσημη Όπερα και τη Γέφυρα του Χάρμπορ.

Αλλαγή του χρόνου στο Σίδνευ

Bianca De Marchi/AAP Image via AP

Το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη που υποδέχτηκε το 2025, με χιλιάδες ανθρώπους να μετράνε αντίστροφα για το νέο έτος και να απολαμβάνουν τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από το ψηλότερο κτίριο της Νέας Ζηλανδίας, το Sky Tower.

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στο κέντρο της πόλης ή ανέβηκαν στον δακτύλιο των ηφαιστειακών κορυφών του Όκλαντ για να έχουν μια πλεονεκτική θέση προκειμένου να απολαύσουν το θέαμα με τα πυροτεχνήματα.

Στα νησιά Κιριμπάτι μπήκε πρώτα το 2025

Το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, το νησιωτικό έθνος του Κιριμπάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό γιόρτασε την Πρωτοχρονιά.

Το Κιριμπάτι είναι η πιο ανατολική χώρα στον κόσμο και φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που άλλαξαν τη ζώνη ώρας κατά μήκος της γραμμής διεθνών ημερομηνιών, γεγονός που οδήγησε στο εξής: η Πρωτοχρονιά του 1994 εορτάστηκε στις 30 Δεκεμβρίου.

Ένα άλλο ασυνήθιστο αποτέλεσμα ήταν το έθνος να βρίσκεται 26 ώρες μπροστά από το γειτονικό νησί Μπέικερ, μια ακατοίκητη περιοχή που ανήκει στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι εκείνο ήταν σχεδόν 2.200 χιλιόμετρα πιο κοντά στο δυτικό ημισφαίριο.

Πρωτεύουσα των Κιριμπάτι είναι η ατόλη Ταράουα πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη Μπαϊρίκι, όπως αναφέρει η Wikipedia. Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών ήταν Μικρονήσιοι, ενώ τα νησιά ανακαλύφθηκαν το 1765 από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζον Μπάιρον και από το 1892 έγιναν βρετανικό προτεκτοράτο.

Κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο τα νησιά κατελήφθησαν από τους Ιάπωνες και απελευθερώθηκαν το 1943 από τους Συμμάχους μετά τη μάχη της Ταράουα.

Ανεξαρτητοποιήθηκαν στις 12 Ιουλίου του 1979.

Τα νησιά Κιριμπάτι αποτελούνται από 33 ατόλες που καταλαμβάνουν μια τεράστια περιοχή στον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό.

Εκτείνονται σχεδόν 4.000 χλμ από τα ανατολικά προς τα δυτικά και περισσότερα από 2.000 χλμ από τον βορρά προς τον νότο.

Η χώρα έχει πληθυσμό 119.438 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2020 και η μεγαλύτερη πόλη είναι το Μπαϊρίκι με 36.717 κατοίκους (το 2000).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης