ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φυλακίστηκαν 16 επιχειρηματίες ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

Τουρκία: Φυλακίστηκαν 16 επιχειρηματίες ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν
Murad Sezer / Reuters

Δεκαέξι επιχειρηματίες φυλακίστηκαν σήμερα Πέμπτη στην Τουρκία, τους οποίους θεωρούν ύποπτους για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που φυλακίστηκαν σήμερα είναι ο Φαρούκ Γκιουλού, ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας καταστημάτων πώλησης μπακλαβά, ο οποίος κατηγορείται ότι ανήκει σε αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί "Τρομοκρατική Οργάνωση Γκιουλέν" (FETO), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακρίνει άλλους 21 επιχειρηματίες, περιλαμβανομένου του αδελφού του Γκιουλού Νετζάτ, ιδιοκτήτη μιας αντίπαλης αλυσίδας καταστημάτων πώλησης μπακλαβά, και ενός από τους πιο γνωστούς βιομηχάνους ένδυσης, του Όμερ Φαρούκ Καβουματζί, ανέφερε ακόμα το πρακτορείο.

Συνολικά, 80 ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία πριν από τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο της έρευνας, εκ των οποίων οι 43 αφέθηκαν ελεύθεροι υπό δικαστική εποπτεία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διωχθούν.

Την Τετάρτη η αστυνομία συνέλαβε τρεις δημοσιογράφους, έναν πολιτικό και έναν δημοσκόπο. Επιπλέον, οι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης εξέδωσαν διατάγματα κράτησης έξι στρατηγών, άλλων 43 αξιωματικών και ορισμένων πολιτών σε μια αστυνομική επιχείρηση που εκτείνεται σε 15 επαρχίες.

Από την επόμενη κιόλας μέρα της απόπειρας πραξικοπήματος χιλιάδες στρατιώτες έχουν αποταχθεί από τον στρατό και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, στελεχών της δημόσιας διοίκησης, δασκάλων, στρατιωτών και δημοσιογράφων έχουν χάσει τις δουλειές τους ως ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως το τελευταίο κύμα συλλήψεων μπορεί να έχει στόχο επικριτές της κυβέρνησης που δεν έχουν σαφείς δεσμούς με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητά η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για τους χειρισμούς καταστολής της κυβέρνησης, παραδέχτηκε ότι μερικές φορές μπορεί να τίθενται στο στόχαστρο οι λάθος άνθρωποι και πως οι αναφορές των ΜΜΕ σε υπόπτους μπορεί να είναι παραπλανητικές.

"Κάνουν σχόλια (στην τηλεόραση) κατηγορώντας ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την υπόθεση. Όμως ο άνθρωπος αυτός μένει με την ταμπέλα. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά", δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.