Πράσινο φως του ΟΗΕ στην ανάπτυξη νέας δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε χθες Παρασκευή πράσινο φως σε νέα δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί σε μερικές ημέρες στη Σομαλία για να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστική ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Σεμπάμπ.
Η απόφαση υιοθετήθηκε με τις ψήφους των 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ απείχαν, λόγω επιφυλάξεων για τη χρηματοδότησή της.
Προβλέπει την αντικατάσταση από 1ης Ιανουαρίου της Αφρικανικής Μεταβατικής Αποστολής στη Σομαλίας (ATMIS) από την Αποστολή Υποστήριξης και Σταθεροποίησης της Αφρικανικής Ένωσης (AUSSOM).
Ως την προβλεπόμενη απόσυρσή της την 31η Δεκεμβρίου, η ATMIS θα συνεχίσει να διαθέτει πάνω από 12.000 άνδρες, καθώς οι μαχητές της Σεμπάμπ συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλη απειλή για τη χώρα.
Η Σομαλία και η Αιθιοπία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του ΣΑ, χωρίς να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Ο σομαλός αντιπρόσωπος με την ευκαιρία εξήγησε ότι η ένταξη στρατιωτικών στην AUSSOM αποφασίστηκε με «διμερείς συμφωνίες» που κλείστηκαν «τον Νοέμβριο« με τις χώρες που προτίθενται να συμμετάσχουν, κάνοντας λόγο για 11.000 άνδρες.
Η Αίγυπτος ανήγγειλε τη Δευτέρα πως θα συνεισφέρει δυνάμεις στη νέα αποστολή.
Η Σομαλία είχε ήδη ανακοινώσει πως δεν θα συμμετάσχει η Αιθιοπία, καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τεταμένες αφότου η Αντίς Αμπέμπα υπέγραψε συμφωνία με τους αυτονομιστές της Σομαλιλάνδης για να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα.
Έπειτα από μήνες εντάσεων, η Μογκαντίσου και η Αντίς Αμπέμπα έκλεισαν συμφωνία για να τερματιστούν.
Το Μπουρούντι δεν θα συνεισφέρει πλέον στρατεύματα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε συμπεριλαμβάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί μηχανισμός ο οποίος δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας πέρυσι και προβλέπει την ανάπτυξη αφρικανικής δύναμης με πράσινο φως του ΟΗΕ που θα χρηματοδοτείται ως και κατά το 75% από τον διεθνή οργανισμό.
«Όπως το βλέπουμε εμείς, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το άμεσο πέρασμα» στον μηχανισμό αυτόν, τόνισε η αμερικανίδα αντιπρόσωπος Ντόροθι Σέι ατιολογώντας την αποχή των ΗΠΑ.
Η Σεμπάμπ («Νεολαία», που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, πολεμά για πάνω από δεκαπέντε χρόνια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να προχωρήσει στην επιβολή της δικής της φονταμενταλιστικής εκδοχής του ισλαμικού νόμου στη χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο.