ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσοι επιστήμονες επικρίνουν την απάντηση της Μόσχας για την πετρελαιοκηλίδα

AP Photo/Suhaimi Abdullah (Φωτογραφία αρχείου)

 Οι Ρώσοι  επιτή

Στις 15 Δεκεμβρίου, δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια, το Volgoneft-212 και το Volgoneft-239, προσάραξαν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει τη Ρωσία από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.

Το πρώτο βυθίστηκε, ενώ το δεύτερο υπέστη σοβαρές ζημιές. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 26 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν.

Τα δεξαμενόπλοια, και τα δύο άνω των 50 ετών, μετέφεραν συνολικά περίπου 9.200 μετρικούς τόνους (62.000 βαρέλια) μαζούτ, και περίπου το 40% αυτών ενδέχεται να έχει χυθεί στη θάλασσα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Στις 18 Δεκεμβρίου το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανέφερε ότι η επιχείρηση καθαρισμού γίνεται κατά μήκος 49 χιλιομέτρων ακτογραμμής ιδίως σε παραθαλάσσια θέρετρα στην περιοχή Κρασνοντάρ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων στην Ανάπα, που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός κοντά στην Αζοφική Θάλασσα.

Χιλιάδες εθελοντές κινητοποιήθηκαν για να καθαρίσουν τις ακτές της νοτιοδυτικής Ρωσίας, μιας τουριστικής περιοχής που βλέπει τις αμμώδεις παραλίες της να καλλυμένες από μαζούτ.

Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εξοπλισμός που διαθέτει δεν επαρκεί.

«Δεν υπάρχουν μπουλντόζες στο χώρο, δεν υπάρχουν φορτηγά. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καθόλου τεχνικός εξοπλισμός», δήλωσε ο υδρολόγος Βίκτορ Ντανίλοφ-Ντανίλιαν, επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου αντιμετώπισης προβλημάτων υδάτων, σε συνέντευξη Τύπου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Εθελοντές έχουν μόνο «φτυάρια και πλαστικές σακούλες που σπάνε», κατήγγειλε ο Ντανίλοφ Ντανίλιαν.

«Περιμένοντας κάποιοι να μαζέψουν επιτέλους αυτές τις σακούλες, έρχεται καταιγίδα και ξαναπέφτουν στη θάλασσα. Είναι αδιανόητη κατάσταση!», είπε.

Οποιαδήποτε δημόσια κριτική στις αρχές είναι σπάνια στη Ρωσία, καθώς το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε επικριτικές φωνές.

Η πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να έχει μολύνει έως και 200.000 τόνους εδάφους, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων.

Σχεδόν 30.000 τόνοι ρυπασμένου εδάφους έχουν ήδη συλλεχθεί, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Κρασνοντάρ, Βενιαμίν Κοντράτιεφ.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει προκληθεί μια «οικολογική καταστροφή».

Ο Σεργκέι Οστάχ, καθηγητής στη Ρωσική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών και ειδικός στη βιομηχανική οικολογία, εκδόθηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η ρύπανση ίσως φτάσει σύντομα στην Κριμαία.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι αυτή (σ.σ η Κριμαία) θα παραμείνει καθαρή», είπε, καλώντας «σε δράση το συντομότερο δυνατόν».

Το ουκρανικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος κατήγγειλε μετά τη βύθιση των τάνκερ μιας «απειλής περιβαλλοντικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας στη Μαύρη Θάλασσα».

Αυτή η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο 21 δελφινιών, εκτίμησε την Τετάρτη στο ειδικό κέντρο Delpha, διευκρινίζοντας ότι απαιτούνται αναλύσεις για να επιβεβαιωθεί η αιτία των δελφινιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης