ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός υπουργός Άμυνας: «Τα στρατεύματά μας πρέπει να είναι έτοιμα για πόλεμο»

Γερμανός υπουργός Άμυνας: «Τα στρατεύματά μας πρέπει να είναι έτοιμα για πόλεμο»

Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Άμυνας Γερμανίας

(AP Photo/Ebrahim Noroozi)

«Οι γερμανικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για πόλεμο, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες δαπάνες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

«Χρειαζόμαστε αμυντικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 80 δισεκατομμυρίων και όχι από το 2028 και μετά, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχουμε λόγω της αυστηρότερης κατάστασης ασφαλείας», είπε ο Πιστόριους, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, και έχει απειλήσει να επιτεθεί σε συμμάχους που υποστηρίζουν το Κίεβο στην προσπάθειά του να αμυνθεί.

«Εάν ο Πούτιν επιτεθεί, πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πιέσεις Ρούτε προς τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος, εκτός από τη δήλωση «βόμβα» για γενικευμένο πόλεμο «ο οποίος έρχεται σε 4 ή 5 χρόνια», ασκεί πιέσεις προς τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των αμυντικών δαπανών πάνω από το 2% του ΑΕΠ που ορίζεται στο καταστατικό έως σήμερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με δηλώσεις του, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, κάνοντας λόγο για 5% του ΑΕΠ ως αμυντικές δαπάνες, προκαλώντας, ενόψει και της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, ασφυκτική πίεση στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών.

Τι ανέφερε ο Πιστόριους

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, υπό το πρίσμα του κλίματος που έχει διαμορφωθεί με βάση τις εξελίξεις στο διεθνές γαιοπολιτικό μέτωπο, δηλώνει κάθετα αντίθετος με τη συζήτηση περί δημοσιονομικής προσαρμογής και αυστηρής τήρησης του φρένου χρέους.

«Αν χρηματοδοτήσουμε τις απαραίτητες δαπάνες για την άμυνά μας από τον κανονικό προϋπολογισμό, αυτό στραγγαλίζει την ικανότητα του κράτους να ενεργεί, θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ασφάλιση και έτσι ενισχύει τα εξτρεμιστικά κόμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πιστόριους τάχθηκε επίσης υπέρ της συμμετοχής της Γερμανίας σε μια ευρωπαϊκή προσπάθεια αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος.