ΚΟΣΜΟΣ

«Άρωμα» σκανδάλου στα Νόμπελ

Getty Images/ Ideal Images/ Spencer Platt

Την παραίτηση δύο μελών της ζητάει η Επιτροπή που απονέμει το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με έναν χειρουργό που κατηγορείται για ιατρική αμέλεια.

«Η κρίση εμπιστοσύνης είναι τέτοια που θα τους ζητήσουμε να αποχωρήσουν από την Επιτροπή Νόμπελ» επισήμανε ο γραμματέας της Επιτροπής, Τόμας Πέρλμαν στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

Η πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, Χάριετ Βάλμπεργκ, και ο διάδοχος της Άντερς Χάμστεν, είναι μεταξύ των 50 μελών της Επιτροπής που επικυρώνει την επιλογή των νικητών.

Τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά τις επεμβάσεις που έκανε ο Ιταλός χειρουργός Πάολο Ματσιαρίνι.

Σημειώνεται ότι ο Άντερς Χάμστεν είχε προηγουμένως παραιτηθεί από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας εξαιτίας της πρόσληψης του Ιταλού χειρουργού, ειδικού στις μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων.

Η Χάριετ Βάλμπεργκ, που ήταν επικεφαλής του πανεπιστημίου όταν ο Ματσιαρίνι προσελήφθη, απολύθηκε από την τωρινή της εργασία ως επικεφαλής της Ανώτατης Εκπαιδευτικής Αρχής της Σουηδίας τη Δευτέρα.

Ο Ματσιαρίνι, ο οποίος αρνείται όσα του προσάπτονται, αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες για επιστημονική απάτη και ανάρμοστη συμπεριφορά που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ασθενών. Οι Σουηδοί εισαγγελείς διεξαγάγουν έρευνα για τον Ματσιαρίνι καθώς θεωρείται ύποπτος για κατάφωρη εγκληματική αμέλεια.

Το πρακτορείο TT, μετέδωσε ότι ο γραμματέας της Επιτροπής Τόμας Πέρλμαν υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από τα δύο μέλη της να παραιτηθούν από το 50μελές σώμα, που αναμένεται να απομείνει το Νόμπελ Ιατρικής τον προσεχή Οκτώβριο. Η Επιτροπή δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Ο Ματσιαρίνι προσελήφθη ως ερευνητής στην βλαστοκυτταρική βιολογία στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και ως σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα το 2010.

Απολύθηκε τον Μάρτιο όταν το Ινστιτούτο κατήγγειλε ότι είχε δηλώσει ψευδείς πληροφορίες στο βιογραφικό του και ήταν ένοχος για επιστημονική αμέλεια καθώς δύο ασθενείς του είχαν αποβιώσει.

Μία έρευνα την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε ότι τρεις επεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα όπου ο Ματσιαρίνι μεταμόσχευσε συνθετική τραχεία από βλαστοκύτταρα, διεξήχθησαν προτού γίνουν επαρκείς μελέτες για τη διαδικασία και ότι οι επεμβάσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν στη βάση ότι ήταν σωτήριες για τους ασθενείς.

Σημειώνεται ότι τελικά δύο από τους ασθενείς απεβίωσαν ενώ ένας τρίτος χρειάστηκε μακροχρόνια νοσηλεία.

Η Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα αποτελείται από 50 καθηγητές και αποφασίζει ποιος θα λάβει το βραβείο Νόμπελ στην Φυσιολογία και την Ιατρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης