Συρία: Διπλωματικός μαραθώνιος για την επόμενη μέρα στην εξουσία - Η «επανεμφάνιση» Άσαντ
Την ώρα που ο Μπασάρ Αλ Άσαντ άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του από τη μέρα που εγκατέλειψε τη Συρία, η χώρα παραμένει σε μια αβεβαιότητα εξουσίας και ήδη την Τρίτη (17/2) οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα έχουν συνομιλίες προκειμένου να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης στην επόμενη μέρα.
Αυτό δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι σε διάσκεψη διπλωματών στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών: «Ελπίζουμε ότι τα πρώτα θετικά μηνύματα θα μετατραπούν σε συγκεκριμένα θετικά μηνύματα».
Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω κινήσεων της Δύσης προς την ανταρτική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που είναι επικεφαλής μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Εξάλλου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υπογράμμισε στον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ηγήθηκε του συνασπισμού Σύρων ανταρτών που ανέτρεψε τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, την ανάγκη για «αξιόπιστη και συμπεριληπτική» πολιτική μετάβαση.
Ο Γκέιρ Πέντερσεν, ο οποίος έφτασε χθες, Κυριακή, στη Δαμασκό, συναντήθηκε με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ο οποίος χρησιμοποιεί πλέον το πραγματικό του όνομα, Άχμαντ Αλ Σάρα, και τον Σύρο πρωθυπουργό που έχει επιφορτιστεί να φέρει εις πέρας την πολιτική μετάβαση ως την 1η Μαρτίου, τον Μοχάμαντ Αλ Μπασίρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του στην εφαρμογή Telegram.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα της διεθνούς συνόδου της Άκαμπα για τη Συρία, που διεξήχθη στις 14 Δεκεμβρίου, «υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια αξιόπιστη και συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση (...) υπό την ηγεσία των Σύρων, που θα στηρίζεται στις αρχές της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» ζητούν οι Κούρδοι
Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι διοικούν μια ημιαυτόνομη διοίκηση στα βορειοανατολικά, ζήτησαν τη Δευτέρα να σταματήσουν όλες οι μάχες στη χώρα και «άπλωσαν το χέρι» στις νέες αρχές στη Δαμασκό, ανέφερε το Reuters.
Σε μια δήλωση σε συνέντευξη Τύπου στη Ράκα, η κουρδική κυβέρνηση ζήτησε «να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια της Συρίας προκειμένου να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός, ολοκληρωμένος εθνικός διάλογος» αναφερόμενοι στους ισλαμιστές αντάρτες.
Οι προτροπές της Γερμανίας στη Συρία
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία προέτρεψε το Ισραήλ να «εγκαταλείψει» ένα σχέδιο διπλασιασμού του πληθυσμού που ζει στα κατεχόμενα και προσαρτημένα Υψίπεδα του Γκολάν στο νοτιοδυτικό άκρο της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ, δήλωσε τη Δευτέρα:
Είναι απολύτως σαφές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ότι αυτή η περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ ανήκει στη Συρία και ότι το Ισραήλ είναι επομένως κατοχική δύναμη.
Ο Βάγκνερ πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου το Βερολίνο κάλεσε το σύμμαχό του το Ισραήλ «να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο» που ανακοινώθηκε την Κυριακή από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Και πρόσθεσε: Είναι απολύτως κρίσιμο τώρα, σε αυτή τη φάση της πολιτικής αναταραχής στη Συρία, όλοι οι παράγοντες στην περιοχή να λάβουν υπόψη την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να μην την θέσουν υπό αμφισβήτηση.
Μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «σύνθετη» και ότι το Ισραήλ έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι τα όπλα του καθεστώτος Άσαντ «δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».
Ωστόσο, τόνισε ότι η Γερμανία «τώρα καλεί όλους τους παράγοντες στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο «Συρία είναι παιχνίδι των ξένων δυνάμεων για πάρα πολύ καιρό».
Άσαντ: «Δεν σκέφτηκα να φύγω από τη χώρα»
Την πρώτη του δήλωση μετά την πτώση του έκανε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ τη Δευτέρα (16/2). Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν σκέφτηκα να φύγω από τη χώρα ή να παραιτηθώ μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου» και ότι η προέλαση των ανταρτών στους οποίους αναφέρεται ως τρομοκράτες τον ανάγκασε να μετακομίσει στη βάση Χμεϊμίμ για να συνεχίσει το έργο του από εκεί. «Με την πτώση των τελευταίων θέσεων του στρατού, η Μόσχα ζήτησε από την ηγεσία της βάσης να «εκκενωθεί» αμέσως στη Μόσχα το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου» τόνισε ακόμη.
Σύμφωνα με τον έκπτωτο πρόεδρο, η διαφυγή του έγινε το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, καθώς η ρωσική στρατιωτική βάση δέχθηκε επιθέσεις από drone, αφού έφυγε από τη Δαμασκό εκείνο το πρωί με τους μαχητές της αντιπολίτευσης να πλησιάζουν.
Η ανακοίνωση του Μπασάρ αλ Άσαντ:
Η τύχη του, καθώς και της συζύγου του Άσμα και των τριών παιδιών τους, ήταν αρχικά άγνωστη. Η Ρωσία δήλωσε ότι ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία μετά από διαπραγματεύσεις με τις ομάδες των ανταρτών.