ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστικό δώρο του Άσαντ στον Πούτιν - Πώς έκλεψε και «ξέπλυνε» 250 εκατομμύρια

Άσαντ - Πούτιν (Φώτο Αρχείου)

(Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, έρχονται στο φως όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για την δράση του. Οι Financial Times αποκαλύπτουν πως η κεντρική τράπεζα του Άσαντ μετέφερε αεροπορικώς περίπου 250 εκατ. δολάρια σε μετρητά, προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times, αποκάλυψαν αρχεία που δείχνουν ότι το καθεστώς του Άσαντ, ενώ αντιμετώπιζε έλλειψη ξένου συναλλάγματος, φόρτωνε σε αεροπλάνα χαρτονομίσματα βάρους σχεδόν δύο τόνων σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων και 500 ευρώ στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας για να κατατεθούν σε ρωσικές τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις μεταξύ του 2018 και του 2019.

Πότε ξεκίνησαν οι μεταφορές

Οι ασυνήθιστες μεταφορές από τη Δαμασκό υπογραμμίζουν πώς η Ρωσία, ένας κρίσιμος σύμμαχος του Άσαντ που του παρείχε στρατιωτική υποστήριξη για να παρατείνει το καθεστώς του, έγινε ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τα μετρητά της Συρία.

Στελέχη της αντιπολίτευσης και δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει το καθεστώς Άσαντ ότι λεηλατούσε τον πλούτο της Συρίας και ότι στράφηκε σε εγκληματικές δραστηριότητες για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και τον δικό του πλουτισμό.

Οι αποστολές μετρητών προς τη Ρωσία ξεκίνησαν όταν η Συρία άρχισε να εξαρτάται από τη στρατιωτική υποστήριξη του Κρεμλίνου, μεταξύ άλλων από μισθοφόρους της ομάδας Wagner, και την εκτεταμένη οικογένεια του Άσαντ να ξεκινάει ένα όργιο αγοράς πολυτελών ακινήτων στη Μόσχα.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018. Ο Άσαντ και η οικογένειά του έλαβαν άσυλο από τη Μόσχα μετά την πτώση του καθεστώτος

(Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Η Ρωσία αποτελεί καταφύγιο για τα οικονομικά του καθεστώτος Άσαντ

Ο Ντέιβιντ Σένκερ, ο οποίος ήταν βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής από το 2019 έως το 2021, δήλωσε ότι οι μεταφορές δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι το καθεστώς Άσαντ έστελνε τακτικά χρήματα εκτός της χώρας για «έναν συνδυασμό εξασφάλισης των παράνομων κερδών τους και της κληρονομιάς της Συρίας στο εξωτερικό».

«Το καθεστώς θα πρέπει να μεταφέρει τα χρήματά του στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει την ωραία ζωή... για το καθεστώς και τον στενό του κύκλο», είπε.

«Η Ρωσία αποτελεί καταφύγιο για τα οικονομικά του καθεστώτος Άσαντ εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Eyad Hamid, ανώτερος ερευνητής στο Πρόγραμμα Νομικής Ανάπτυξης της Συρίας, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έγινε “κόμβος” για την αποφυγή των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από τον Άσαντ το 2011.

Οι σχέσεις της Συρίας με τη Μόσχα βάθυναν δραματικά, καθώς οι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι ενίσχυαν την πολεμική προσπάθεια του Άσαντ και ρωσικές εταιρείες αναμείχθηκαν στην εφοδιασμό της Συρίας. «Το συριακό κράτος θα μπορούσε να πληρώσει το ρωσικό κράτος για μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Malik al-Abdeh, ένας Σύρος αναλυτής με έδρα το Λονδίνο.

Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον

Οι συριακές μεταφορές μετρητών είχαν στο παρελθόν προκαλέσει κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε το 2015 τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Συρίας Adib Mayaleh και έναν υπάλληλο της κεντρικής τράπεζας με το όνομα Batoul Rida ότι διευκόλυναν μαζικές μεταφορές μετρητών για το καθεστώς προς τη Ρωσία και ότι διαχειρίζονταν συμφωνίες που σχετίζονταν με καύσιμα για την άντληση συναλλάγματος.

Ο Ρίντα κατηγορήθηκε επίσης από τις ΗΠΑ ότι προσπάθησε να προμηθευτεί από τη Ρωσία το χημικό νιτρικό αμμώνιο, το οποίο χρησιμοποιείται στις βόμβες βαρελιών. Τα αρχεία δείχνουν ότι τα μετρητά που παραδόθηκαν στη Μόσχα το 2018 και το 2019 παραδόθηκαν στη Russian Financial Corporation Bank ή RFK, έναν ρωσικό δανειστή με έδρα τη Μόσχα που ελέγχεται από τη Rosoboronexport, τη ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγών όπλων.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην τράπεζα φέτος για τη διευκόλυνση των μεταφορών μετρητών, επιτρέποντας «εκατομμύρια δολάρια παράνομων συναλλαγών, μεταφορές συναλλάγματος και συστήματα αποφυγής κυρώσεων προς όφελος της συριακής κυβέρνησης».

Καθώς τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λάμβαναν μετρητά από τη Συρία, ο άλλος διεθνής υποστηρικτής του Άσαντ, το Ιράν, έστησε συστήματα για τη διοχέτευση σκληρού νομίσματος στο πολιορκημένο καθεστώς. Οι βασικοί χρηματοδότες του Άσαντ κατέλαβαν σημαντικές θέσεις σε αυτές τις εταιρείες, σύμφωνα με εταιρικά αρχεία που ανέλυσαν οι FT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης