ΚΟΣΜΟΣ

Ξένοι αξιωματούχοι συρρέουν στη Δαμασκό - Στόχος ο δίαυλος επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία

Σύροι ισλαμιστές αντάρτες σε προάστιο της Δαμασκού 

AP Photo/Omar Sanadiki

Ύστερα από τους αρχικούς δισταγμούς πολλές είναι οι ξένες χώρες που προσπαθούν να αποκτήσουν επαφές με τη νέα ηγεσία των ανταρτών στη Συρία, μία εβδομάδα μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη Συρία ήδη βρίσκεται για επίσκεψη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χώρα, ο Γκάιρ Πέντερσεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, επικεφαλής της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), αιχμή του δόρατος ενός συνασπισμού ανταρτών που εκδίωξαν από την εξουσία τον Άσαντ.

«Πρέπει να φροντίσουμε η Συρία να λάβει άμεσα ενισχυμένη ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της και για όλους τους πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν», δήλωσε την Κυριακή (15/12), ο Πέντερσεν, η επίσκεψη του οποίου είναι η πρώτη που πραγματοποιεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία μετά την πτώση Άσαντ και τη φυγή του στη Ρωσία.

Πολλές χώρες και οργανισμοί έχουν χαιρετίσει την ανατροπή του Σύρου προέδρου, όμως επεσήμαναν ότι αναμένουν να δουν πώς οι νέες αρχές, ριζοσπάστες σουνίτες, θα αντιμετωπίσουν τις μειονότητες στη χώρα αυτή, όπου ζουν άνθρωποι διάφορων εθνοτήτων και θρησκειών.

Στο μεταξύ, πολλές χώρες ανακοίνωσαν ότι ήρθαν επαφή με τις νέες αρχές.

Μετά την Ουάσινγκτον το Σάββατο, η Βρετανία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Ντέιβιντ Λάμι, επεσήμανε την Κυριακή, ότι είχε «διπλωματικές επαφές» με την HTS, την οποία το Λονδίνο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή διπλωματικής αποστολής την Τρίτη (17/12) στη Δαμασκό, για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, με στόχο «να έχει κάποιες πρώτες επαφές» με τις νέες αρχές.

Η Ντόχα ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τρίτη (17/12), θα επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της στη Συρία μετά την άφιξη χθες στη χώρα αποστολής από το Κατάρ, η οποία συναντήθηκε με τις νέες αρχές.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, σημαντικός παράγοντας στη συριακή σύγκρουση και υποστηρίκτρια των νέων αρχών, έχει ήδη ανακοινώσει την επαναλειτουργία της πρεσβείας της στη Δαμασκό έπειτα από περισσότερα από 12 χρόνια.

Ακόμη η Τουρκία δήλωσε «έτοιμη» να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη νέα συριακή κυβέρνηση, αν της το ζητήσει, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι νέες συριακές αρχές έχουν δεσμευθεί «να σεβαστούν όλους τους κυβερνητικούς θεσμούς, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς» και υποσχέθηκαν να αναφέρουν κάθε ίχνος χημικού όπλου που θα εντοπίσουν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, δημητριακά και άλλα γεωργικά προϊόντα.

Έπειτα από 50 χρόνια που τη Συρία κυβερνούσε η οικογένεια Άσαντ, η οποία επιδιδόταν σε σκληρή καταστολή των αντιφρονούντων, οι νέες αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μοχάμαντ αλ Μπασίρ υποσχέθηκε να εγγυηθεί «τα δικαιώματα όλων», την ώρα που οι Σύροι προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Κάποιοι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία τους στη Δαμασκό, όπου επαναλειτούργησαν και τα πανεπιστήμια.

Εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις επίσης επαναλειτούργησαν, ενώ κανονικά πραγματοποιήθηκε η λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Δαμασκού παρουσία πολλών πιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης