ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Άλλοι γυρίζουν, πολλοί θέλουν να φύγουν - Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή του ISΙS

Σύροι περνούν από την Τουρκία όπου ζούσαν στην πατρίδα τους 

AP Photo/Khalil Hamra

H χαρά για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία συναγωνίζεται την αγωνία για το αύριο, καθώς την ώρα που χιλιάδες Σύροι οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό ετοιμάζουν την επιστροφή τους στη πατρίδα, άλλοι συμπατριώτες τους ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα φοβούμενοι για τη ζωή τους. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στη χώρα είναι τόσο έκρυθμη που γεννά φόβους ακόμη και για «αναγέννηση» του ISIS μέσα στη γενικότερη αναταραχή.    

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία μιας χριστιανής που ζει στις ακτές της Συρίας μου είπε ότι σκοπεύει να φύγει γιατί θεωρεί ότι η χώρα είναι «μη ασφαλής».

Οι βαλίτσες της είναι έτοιμες και περιμένει να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο.

Ζει σε μια χριστιανική γειτονιά, όπου το κλίμα στους δρόμους είναι «ένας συνδυασμός εορτασμών με πυροβολισμούς... και έντασης και φόβου».

Η ίδια αποκάλυψε ότι σε φίλο της που προσπάθησε να φύγει από τη χώρα μέσω του Λιβάνου δεν επετράπη η είσοδος στα σύνορα.

«Η μόνη μας ελπίδα να φύγουμε είναι το άνοιγμα των αεροδρομίων», λέει.

«Η Συρία είναι παράνομη. Ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να πυροβολήσει κάποιον άλλον χωρίς επιπτώσεις.Μένουμε στο σπίτι μας για να προστατεύσουμε τα σπίτια μας. Αισθανόμαστε ανασφαλείς» προσθέτει.

Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είναι σίγουρη αν πρέπει να εμπιστευτεί τις δηλώσεις του ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι ότι οι χριστιανοί θα είναι ασφαλείς.

«Πιστεύουν στην εξόντωση των χριστιανών;» αναρωτιέται. «Είμαι πολύ ανήσυχη για το γεγονός ότι είμαι εγκλωβισμένη εδώ χωρίς διέξοδο» προσθέτει.

Η ίδια τονίζει ότι ένιωθε πιο ασφαλής ως χριστιανή υπό τον πρόεδρο Άσαντ.

Οι φόβοι τους έχουν βάση καθώς όταν η HTS ανέλαβε τον έλεγχο του Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά, έκλεισε τις εκκλησίες και απαγόρευσε την επίδειξη του χριστιανισμού. Τώρα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να χτίσει μια νέα Συρία μαζί με τους Χριστιανούς.

Διαβάστε ακόμη - Συρία: Ισλαμιστές αντάρτες βανδάλισαν χριστιανική εκκλησία

Μάλιστα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο X δείχνουν ισλαμιστές αντάρτες να βανδαλίζουν χριστιανικούς ναούς στη Χάμα και τη Χομς.

Χιλιάδες οι Σύροι της Τουρκίας που επιστρέφουν

Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ είδαν χιλιάδες Σύρους να σπεύδουν να περάσουν στην πατρίδα τους και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει το άνοιγμα μιας συνοριακής πύλης «για να αποφευχθεί οποιαδήποτε συμφόρηση και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία».

Πολλοί εξ αυτών μάλιστα μιλούν τουρκικά και όχι αραβικά ενώ μεταξύ τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά που θα δουν τη Συρία για πρώτη φορά στη ζωή τους.

«Δεν υπάρχει ακόμη νερό σε πολλές περιοχές της Συρίας, το ηλεκτρικό ρεύμα έρχεται σε ορισμένες ώρες της ημέρας. Δεν είναι καν σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και πώς, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε για να ορθοποδήσει η Συρία», λέει ο Ιμπραήμ, χημικός μηχανικός που ζει εδώ και 12 χρόνια στην επαρχία Χατάι, η οποία συνορεύει με τη Συρία.

Παρ' όλους τους κινδύνους είναι μεταξύ εκείνων των Σύρων προσφύγων που σχεδιάζουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό, παρόλο που θα πρέπει να ξαναρχίσουν τη ζωή τους από το μηδέν.

Ο Σύρος κτηνίατρος Χασάν Αλζαχέρ βρισκόταν σε μάθημα γερμανικής γλώσσας στην πόλη Ερφούρτη όταν έμαθε ότι η αίτηση ασύλου του για τη Γερμανία, η οποία ήλπιζε ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναβλήθηκε.

«Αυτό είναι ψυχικά καταστροφικό. Είναι δύσκολο το γεγονός ότι αφού έχεις βάλει στο μυαλό σου να ζήσεις εδώ, να χτίσεις μια νέα ζωή εδώ, να μάθεις τη γλώσσα και να ενσωματωθείς σε αυτή τη χώρα, τώρα πρέπει να επιστρέψεις στην πατρίδα σου, όπου εξακολουθούν να λείπουν βασικές ανάγκες», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters.

Υπό τον φόβο της στρατολόγησης στον στρατό ή σε ομάδα πολιτοφυλακής, ο Αλζάγκερ, 32 ετών, δήλωσε ότι εγκατέλειψε την πόλη Ράκα το 2018. Πέρασε χρόνο στο Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία προτού κατευθυνθεί στη Γερμανία το 2023.

«Η πτώση του Άσαντ είναι μια τεράστια χαρά για όλους τους Σύρους, αλλά εμείς που ήρθαμε εδώ και χρεωθήκαμε για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το ταξίδι, κάθε φορά που φτάνουμε σε ένα νέο μέρος, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε να επιστρέψουμε στη Συρία τώρα».

Οι τρεις τρόποι που ο ISIS θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή

Μια απόδραση από τις φυλακές: Εάν οι Κούρδοι της Συρίας που φυλάνε τις φυλακές και τα στρατόπεδα που κρατούν αιχμαλώτους του ISIS δεχθούν τόσο μεγάλη στρατιωτική πίεση από την Τουρκία και τις συμμαχικές της πολιτοφυλακές, υπάρχει κίνδυνος, τότε οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να τις εγκαταλείψουν. O ISIS έχει εδώ και καιρό ορκιστεί να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους του και να ανασυγκροτήσει την παρουσία του στην περιοχή

Διείσδυση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ: Η ηγεσία της κύριας νικηφόρας αντάρτικης ομάδας, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), αποσχίστηκε επίσημα από την Αλ Κάιντα το 2016. Αλλά η Αλμ Κάιντα δεν έχασε χρόνο και κάλεσε τους ισλαμιστές αντάρτες να στρέψουν τώρα τα όπλα τους εναντίον μη μουσουλμάνων. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσέχει τη διείσδυση είτε του ISIS είτε της Αλ Κάιντα.

Γενική σύγχυση: Η Συρία - ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της - πέρασε τα τελευταία 54 χρόνια στη μέγγενη ενός βάναυσα καταπιεστικού αυταρχικού καθεστώτος. Πρόσφατα παραδείγματα στον αραβικό κόσμο τείνουν να δείχνουν χάος μετά την απομάκρυνση τέτοιων καθεστώτων. Οι πράκτορες του ISIS κρύβονται κυρίως στον ελάχιστα κυβερνημένο ή ακυβέρνητο χώρο της συριακής ερήμου. Ο περιορισμός τους θα αυξήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Η Αμερική δεν ρισκάρει εδώ. Για να αποτρέψει και να αποθαρρύνει τον ISIS από το να προσπαθήσει να επωφεληθεί από την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία, η αμερικανική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες πλήγματα στις θέσεις τους στην κεντρική Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης