ΚΟΣΜΟΣ

Η πτώση του Άσαντ συναντά την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ - Βροχή παγώματος των αιτήσεων ασύλου

Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν στην χώρα τους, μετά την πτώση του Άσαντ

AP Photo/Metin Yoksu

Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ μπορεί να δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το μέλλον της πολύπαθης Συρίας, αλλά είναι εμφανές ότι για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αποτέλεσε το καλύτερο «πάτημα» για να εφαρμόσουν την μεταναστευτική πολιτική που έχουν αποφασίσει εδώ και χρόνια

Η μία μετά την άλλη οι χώρες παγώνουν τις διαδικασίες ασύλου για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη τους, καθώς θεωρούν ότι μαζί με το καθεστώς Άσαντ εξέλιπε και ο κίνδυνος για τη ζωή της εκτοπισμένων. Άλλωστε η εικόνα των τεράστιων «καραβανιών» με πρόσφυγες που επιστρέφουν από την Τουρκία στην πατρίδα τους λειτουργεί ενισχυτικά.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει λάβει σε κεντρικό επίπεδο κάποια απόφαση, κάτι που σπανίως είναι εύκολο, αλλά με ανακοινώσεις τους, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Κροατία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία, έχουν ανακοινώσει πάγωμα της εξέτασης αιτήσεων ασύλου από τους Σύρους, μέχρι να ξεκαθαρίσει η νέα πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Η Γαλλία επίσης ανακοίνωσε πως εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία, ενώ για την Ελλάδα, το θέμα θα εξεταστεί στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή (13/12).

Προσωρινή αναστολή της Κροατίας

Η Κροατία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε προσωρινά τις αιτήσεις για άσυλο από Σύρους ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μποζίνοβιτς δήλωσε ότι το υπουργείο του κάλεσε τις αρχές «να αναστείλουν προσωρινά τα αιτήματα ασύλου από Σύρους πολίτες μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ». Επισήμανε ότι οι Σύροι γλίτωσαν από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που σκότωσε πολίτες της χώρας.

«Το καθεστώς αυτό δεν υφίσταται πλέον...και όλοι μας ελπίζουμε ότι η κατάσταση στη χώρα θα επιτρέψει στους Σύρους να επιστρέψουν στη χώρα τους, κάτι το οποίο είναι για το συμφέρον όλων μας», δήλωσε ο υπουργός χθες το απόγευμα.

Η απόφαση, η οποία αφορά δεκάδες χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις, αντανακλά την ραγδαία μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση στη Συρία καθώς και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη που στοχεύουν στον περιορισμό της μετανάστευσης.

«Πάγωμα» και στο Βέλγιο για εκτίμηση του κινδύνου επιστροφής

Την είδηση περί αναστολής ανακοίνωσε το Γραφείο του Γενικού Επιτρόπου για τους Πρόσφυγες του Βελγίου (CGRS), σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Συρία είναι επί του παρόντος πολύ ασαφής για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος πιθανής επιστροφής.

Οι αιτήσεις Σύρων προσφύγων τίθενται σε «αναμονή» μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BELGA, περίπου 35.000 Σύροι έχουν λάβει προστασία στο Βέλγιο την τελευταία δεκαετία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Σύροι είναι η πρώτη εθνικότητα όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου στο Βέλγιο, με 4.725 αιτήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το Υπουργείο Ασύλου και μετανάστευσης παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με την απερχόμενη υπουργό, Νικόλ ντε Μουρ, να επισημαίνει ότι «το καθεστώς του πρόσφυγα δεν είναι απαραίτητα για πάντα».

Η ίδια ανέφερε ότι «αν η κατάσταση στη Συρία βελτιωθεί βιώσιμα», θα ζητήσει από το CGRS να επανεξετάσει το καθεστώς του πρόσφυγα των Σύρων που έφτασαν εδώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή». Η απερχόμενη υπουργός ασύλου ξεκαθάρισε ότι το Βέλγιο δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη διαμονή των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στη χώρα σε βιώσιμη βάση.

Ανεστάλησαν οι διαδικασίες και στην Ελβετία

Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι αναστέλλει τις διαδικασίες ασύλου για Σύρους έως ότου να μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντικαθεστωτικούς.

Η κρατική γραμματεία για τη μετανάστευση δήλωσε χθες βράδυ ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να διενεργεί λεπτομερή έλεγχο για το εάν υφίστανται λόγοι για την παροχή ασύλου σε Σύρου ή εάν θα ήταν λογικό να προχωρήσει σε εντολή απέλασης για εκείνους.

«Η γραμματεία αναστέλλει τις διαδικασίες ασύλου και τις αποφάσεις για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία με άμεση ισχύ έως ότου να καταστεί δυνατή η επαναξιολόγηση της κατάστασης», ανέφερε η γραμματεία σε ανάρτησή της στο Χ.

Η απόφαση της Ελβετίας έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «παγώσουν» προς το παρόν τις αιτήσεις ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης