ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μόσχα ο Άσαντ και η οικογένειά του - Η Ρωσία τους δίνει άσυλο

Στη Μόσχα ο Άσαντ και η οικογένειά του - Η Ρωσία τους δίνει άσυλο

O Μπασάρ Αλ Άσαντ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Alexei Druzhinin/Moscow News Agency via AP, Pool, File

Στη Μόσχα με την οικογένειά του βρίσκονται ο έκπτωτος πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του, την ώρα που γινόταν γνωστό ότι οι αντικαθεστωτικοί  που κατέλαβαν την εξουσία εγγυήθηκαν την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και των διπλωματικών ιδρυμάτων στη χώρα. 

Επικαλούμενη μια πηγή στο Κρεμλίνο, το ρωσικό κρατικό μέσα ενημέρωσης TASS δήλωσε ότι ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έχουν λάβει άσυλο στην ρωσική πρωτεύουσα.

Υπήρξαν πολλές εικασίες για το πού βρίσκεται ο Άσαντ μετά τις αναφορές ότι έφυγε από τη Δαμασκό πριν οι αντάρτες φτάσουν εκεί το πρωί της Κυριακής (8/12).

Ο Άσαντ ήταν ο πιο πιστός σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Το Κρεμλίνο είχε επενδύσει πολύ σε αυτόν. Είχε ρίξει πόρους - οικονομικούς, στρατιωτικούς, πολιτικούς - για να τον κρατήσει στην εξουσία. Οι ρωσικές αρχές θα αγωνιστούν να παρουσιάσουν την ανατροπή του ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα.

Η Ρωσία, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Άσαντ, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι είχε εγκαταλείψει τη Συρία, αλλά δεν είπε πού ήταν, ή αν η Μόσχα του είχε δώσει καταφύγιο.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, επέβαινε σε αεροπλάνο της Syrian Air το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, την ώρα που η πρωτεύουσα καταλαμβανόταν από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το αεροπλάνο πέταξε αρχικά προς τα παράλια της Συρίας, προπύργιο των Αλεβιτών του Άσαντ, αλλά στη συνέχεια έκανε μια απότομη στροφή 180 μοιρών και πέταξε για λίγα λεπτά προς την αντίθετη κατεύθυνση πριν εξαφανισθεί από το χάρτη.

Πρωτουβουλίες για τις βάσεις της στη Συρία λαμβάνει η Μόσχα

Η Μόσχα έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία και οι βάσεις της στο συριακό έδαφος έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τη Μόσχα να έχει επικοινωνήσει με την Άγκυρα για να ζητήσει τη βοήθεια του Ερντογάν για να απομακρύνει προσωπικό και όπλα από τις βάσεις της στη Συρία. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είναι από τους κερδισμένους από τις εξελίξεις στη Συρία καθώς στήριξε και χρηματοδότησε τις δυνάμεις που έριξαν τον Άσαντ.

Η παρουσία στη Συρία έδωσε στη Ρωσία μια σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι βάσεις έγιναν κόμβοι και βοήθησαν στην εξάπλωση της ρωσικής επιρροής στην Αφρική.

Στους χαμένους είναι και το Ιράν. Η Τεχεράνη υποστήριξε το καθεστώς σε αντάλλαγμα για βοήθεια στη στήριξη του άξονα της αντίστασης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η Συρία χρησιμοποιήθηκε επίσης ως βάση για τα ιρανικά στρατεύματα και ως οδός για την προμήθεια όπλων στην Χεζμπολάχ. Η τελευταία που είχε την δυναμική της και την επιρροή της στην περιοχή να μειώνεται ύστερα από το κύμα επιθέσεων από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, χάνει έναν βασικό χορηγό. Συνέπεια αυτού η στρατηγική του Ιράν να απειλεί το Ισραήλ με πληρεξούσιους θα καταρρεύσει.

Ωστόσο το γεγονός ότι οι στρατηγικές φιλοδοξίες του Ιράν ακυρώθηκαν δεν είναι η μόνη πηγή ανησυχίας . Λέγεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση πανικού στην Τεχεράνη ανάμεσα στην άρχουσα ελίτ. Δεν είναι περίεργο. Αν ο Άσαντ μπορεί να ανατραπεί τόσο εύκολα, ποια είναι η πιθανότητα επιβίωσής τους;

Κερδισμένο το Ισραήλ

Το Ισραήλ σήμερα μπορεί να αισθάνεται λίγο πιο ασφαλές αν και έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να καταλάβει μια ζώνη ασφαλείας στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν καταλήφθηκαν εν μέρει από το Ισραήλ το 1967, με μια ζώνη ασφαλείας που χωρίζει το τμήμα που ελέγχουν και την επικράτεια που εξακολουθεί να κατέχει η Συρία και δημιουργήθηκε το 1974.

Η Αμερική είναι χαρούμενη που το καθεστώς Άσαντ δεν υπάρχει πια και το Ιράν έχει τεθεί στο κουτί του. Αλλά, όπως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της και το Ισραήλ, ανησυχεί για το τι τώρα γεμίζει το κενό στη Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανυπόμονος να αποφύγει ξένες εμπλοκές και, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει όρεξη σε καμία πλευρά του διαδρόμου στην Ουάσιγκτον να εμπλακεί στη Συρία.

Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν 900 Αμερικανοί στρατιώτες στο νότο της χώρας, ο Άσαντ αφήνει πίσω του ένα απόθεμα χημικών όπλων και ένα νέο Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να επιτρέπεται να ριζώσει. Έτσι, η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να ξεπλύνει εντελώς τα χέρια της από τη Συρία μετά τον Άσαντ.

Τι έγινε στη Ντόχα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο στην Ντόχα στη συνάντηση που είχαν Ρωσία, Ιράν και Τουρκία με πέντε αραβικά κράτη στο περιθώριο φόρουμ που έγινε εκεί.
Ρώσοι εκπρόσωποι ανέφεραν στη συνάντηση ότι ο Άσαντ ήταν άκαμπτος, αρνούμενος να δεχτεί την πραγματικότητα ή την αναγκαιότητα διαλόγου με την Τουρκία, τη χώρα που χρηστοδότησε τις στρατιωτικές δυνάμεις που τελικά τον έδιωξαν από την εξουσία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, φαινόταν «να μην έχει την προσοχή του στη συνάντηση».

Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν,πρώην επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MİT, περιτριγυρισμένος από μια τεράστια συνοδεία, ήταν πολύ φειδωλός στις δημόσιες δηλώσεις του.

Έξι ώρες αργότερα ξύπνησαν με την είδηση ότι ο Άσαντ είχε πέσει.