CNNi: Ποια γεγονότα οδήγησαν στην κατάρρευση του Άσαντ - Ανησυχεί η Δύση για την νέα ηγεσία
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναφέρουν πως η επέλαση των Σύρων ανταρτών που οδήγησε στην κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, φαίνεται πως αποτελεί συνέπεια δύο άλλων συγκρούσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με το CNNi,ο Μπασάρ Αλ Άσαντ καθόλη την διάρκεια του πολέμου στη Συρία βασιζόταν στο Ιράν, στην Χεζμπολάχ και στην Ρωσία. Ένας από τους λόγους λοιπόν που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τους αντάρτες είναι ότι η Μόσχα, πολεμά στην Ουκρανία, οπότε δεν μπορούσε να δώσει στρατεύματα.
Αλλά και ότι τόσο το Ιράν, όσο και η Χεζμπολάχ δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την Συρία, λόγω της σύγκρουσης τους με το Ισραήλ.
Μεγάλα πλήγματα για Ιράν και Χεζμπολάχ
Ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Τεχεράνη. Κατά την διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών, το Ισραήλ έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και τη Χεζμπολάχ.
Αντιμετωπίζοντας τα ανωτέρω προβλήματα, τόσο η Τεχεράνη, όσο και η Χεζμπολάχ δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Άσαντ με τον ίδιο τρόπο, που τον υποστήριζαν τα προηγούμενα χρόνια.
Το μόνο βήμα που είχε γίνει είναι η έκδοση μίας κοινής δήλωσης με τη Συρία και το Ιράκ για την «ανάγκη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση» των ανταρτών.
Σε κατάσταση κρίσης η Μέση Ανατολή
Με την Μέση Ανατολή να παραπαίει, ο Άσαντ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τους αντάρτες, καθώς δύο από τους μεγαλύτερους συμμάχους του, το Ιράν και η Ρωσία δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν.
Με τις περιφερειακές δυνάμεις να μην μπορούν να δράσουν, η Τουρκία φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση, λόγω και των επιπτώσεων που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν από την αναταραχή στη Συρία.
Παραμένει ασαφής ο ρόλος της Τουρκίας
Η σαρωτική επίθεση της Hayat Tahrir al-Shams (HTS) - με την ορμή, τον εξοπλισμό και την περιεκτική επικοινωνιακή στρατηγική της, που έλεγε στις πανικόβλητες εθνοτικές ομάδες της Συρίας, ότι η νέα κοινωνία τους θα τις έβλεπε όλες ως μία - θα μπορούσε να κρύβει από πίσω μία άλλη χώρα που κινούσε τα νήματα.
Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σενάρια, όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί το μέλλον της Συρίας με τον Άσαντ, απέτυχε και του ευχήθηκε καλή επίθεση, μέχρι τη συριακή πρωτεύουσα.
Τέλος, η πλευρά που ενδυναμώθηκε από την Τουρκία παραμένει ασαφής. Το ποια από τις δύο πλευρές ενδυνάμωσε η Τουρκία παραμένει ακόμη ασαφές. Τα ανώτερα κλιμάκια της HTS, εν ολίγοις, ξεκίνησαν ως Αλ Κάιντα, βρήκαν το ISIS πολύ ακραίο και τώρα προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν αλλάξει.
Ανησυχεί η Δύση για την νέα κυβέρνηση της Συρίας
Οι Σύροι αντάρτες έχουν ήδη δώσει μία γεύση των προθέσεων τους, αναφέροντας πως εργάζονται για να δημιουργήσουν μία μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες, ενώ έχουν εκδόσει και οδηγίες για την αντιπολίτευση.
Από την στιγμή που κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ, η Δύση φαίνεται να ανησυχεί αρκετά για την κυβέρνηση της χώρας. Βέβαια, υπάρχει και μία περίπτωση, όπου η HTS να αποδειχθεί καλύτερη κυβερνήτης από ότι ο Άσαντ.