ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ προς ΗΠΑ και Δύση: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Λαβρόφ προς ΗΠΑ και Δύση: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στον πόλεμο στην Ουκρανία»

O Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον 

Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση και τις ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αποτρέψει την στρατηγική ήττα της Ρωσίας στην οποία αποσκοπεί η Δύση έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσω τη συνέντευξης που έδωσε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον. 

«Το μήνυμα είναι ότι εσείς, εννοώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, που επίσης παρέχουν αυτά τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο καθεστώς του Κιέβου - πρέπει να καταλάβουν ότι θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να μην τους επιτρέψουμε να πετύχουν αυτό που αποκαλούν στρατηγική ήττα της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

«Αγωνίζονται για τη διατήρηση της ηγεμονίας τους στον κόσμο, σε οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε ήπειρο. Εμείς αγωνιζόμαστε για τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας μας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ανέπτυξε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο τον περασμένο μήνα σε αυτό που ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε ως δοκιμή ενός πυραύλου που, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί. Είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε δράση και άλλους τέτοιους πυραύλους σε «συνθήκες μάχης», αν χρειαστεί.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Λαβρόφ είπε ότι η Δύση αρνήθηκε να συζητήσει τη διατήρηση των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία τις εβδομάδες και τους μήνες πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, που ονομάστηκε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στη Μόσχα.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα ουκρανικά σύνορα στις αρχές του 2022, οι δυτικοί ηγέτες προέτρεψαν τη Μόσχα να μην εισβάλει στον μικρότερο γείτονά της. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Πούτιν τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή, λέγοντας ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Στα σχόλιά του, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ουκρανία έχασε την ευκαιρία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα απορρίπτοντας δύο φορές προτάσεις για συμφωνία, μία φορά πριν από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας και στη συνέχεια σε συνομιλίες τον Απρίλιο του 2022 στην Τουρκία.

«Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο. Είχαμε στείλει εδώ και χρόνια και χρόνια και χρόνια προειδοποιήσεις ότι το να σπρώχνουμε το ΝΑΤΟ όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας θα δημιουργήσει πρόβλημα», είπε.

Οι κόκκινες γραμμές

Κατά τη διάρκεια της 80λεπτης συνέντευξης, ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Δύση θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε αντίληψη ότι η Ρωσία δεν έχει «κόκκινες γραμμές».

«Αν ακολουθούν τη λογική που κάποιοι Δυτικοί εκφέρουν τελευταία, ότι δηλαδή δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει κόκκινες γραμμές, ότι ανακοίνωσε τις κόκκινες γραμμές της, ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές μετακινούνται ξανά και ξανά, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος», είπε.

Ο Λαβρόφ απέρριψε ως «άσκοπο» το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 και το επακόλουθο σχέδιο «νίκης» που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος.

Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει συνομιλίες με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι η Ουκρανία θα αναγνωρίσει τον έλεγχο της Μόσχας στις τέσσερις περιοχές της χώρας που έχει προσαρτήσει, χωρίς ωστόσο να ελέγχει πλήρως καμία από αυτές.

Το σχέδιο του Ζελένσκι προέβλεπε αρχικά την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας και την αναγνώριση των μετασοβιετικών συνόρων του 1991. Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διεξάγει συνομιλίες και να αφήσει τη Ρωσία στη θέση της στα εδάφη που κατέχει, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαν να τεθούν υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Κάρλσον παίρνει συνέντευξη από κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου. Ο Αμερικανός παρουσιαστής επικρίθηκε έντονα για μια συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα φέτος, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι δεν τον πίεσε για σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου.