Εσωκομματικές τριβές στους Ρεπουμπλικάνους για την ατζέντα του '25: Η στρατηγική των στρατοπέδων
Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου τον Ιανουάριο του 2025, οι εσωτερικές διαφωνίες για τις νομοθετικές προτεραιότητες ήδη αναδεικνύονται, αντικατοπτρίζοντας τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας.
Με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι του έθνους, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες σχεδιάζουν πώς να αξιοποιήσουν τη μετεκλογική τους δυναμική για να προωθήσουν την ατζέντα τους. Ωστόσο, οι διαφωνίες για τη σειρά των προτεραιοτήτων αποκαλύπτουν… ρήγματα εντός του κόμματος.
Στρατηγική δύο νομοσχεδίων ή ενιαία νομοθεσία;
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας υποστηρίζουν μια προσέγγιση δύο φάσεων, επικεντρώνοντας αρχικά σε ένα νομοσχέδιο που θα καλύπτει κοινές προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια συνόρων, η ενεργειακή πολιτική και η εθνική άμυνα. Πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική θα εξασφαλίσει μια πρώιμη νίκη για τον Τραμπ και θα δώσει περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης αργότερα μέσα στο έτος.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής είναι επιφυλακτικοί. Με μια στενή πλειοψηφία (220-215, η οποία μπορεί να μειωθεί σε 217-215 λόγω παραιτήσεων), φοβούνται ότι η διαίρεση των προσπαθειών σε δύο μεγάλα νομοσχέδια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη στήριξη για το δεύτερο νομοσχέδιο. Αντίθετα, προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τους φόρους και άλλες προτεραιότητες, υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση θεμάτων μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη.
Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα είναι περιορισμένη, αφήνοντας μικρά περιθώρια για λάθος κινήσεις. Η Γερουσία έχει πλειοψηφία 53-47, ενώ η επίσης στενή πλειοψηφία στη Βουλή καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την ψήφιση αμφιλεγόμενης νομοθεσίας. Για να παρακάμψουν πιθανές δημοκρατικές αντιρρήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία του «συμφιλιωτικού προϋπολογισμού» (budget reconciliation), η οποία επιτρέπει τη ψήφιση δημοσιονομικών μέτρων με απλή πλειοψηφία στη Γερουσία. Ωστόσο, η επίτευξη συναίνεσης εντός του κόμματος παραμένει μια σημαντική πρόκληση.
Η ασφάλεια των συνόρων ως ενοποιητικό θέμα
Η ασφάλεια των συνόρων αναδεικνύεται ως ενωτικό ζήτημα για τους Ρεπουμπλικάνους, δεδομένης της σημασίας της κατά τις εκλογές του 2024. Ο Γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ, από την Ιντιάνα τόνισε τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης αυτής της εντολής, σημειώνοντας ότι μια ισχυρή αρχή στην ασφάλεια των συνόρων θα ενώσει το κόμμα και θα αποδείξει τη δέσμευση στις προεκλογικές υποσχέσεις.
Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, έχει υποβαθμίσει τις εσωτερικές διαφωνίες, εστιάζοντας στη σημασία της επίτευξης αποτελεσμάτων, ενώ συνεργάζεται στενά με τον επερχόμενο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τζον Θιουν από τη Νότια Ντακότα, για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με τη σειρά των νομοθετικών προτεραιοτήτων.
Το δίλημμα της φορολογικής μεταρρύθμισης
Ένας βασικός παράγοντας πίσω από τη φορολογική συζήτηση είναι η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2025, όταν πολλές διατάξεις των φορολογικών μειώσεων του 2017 πρόκειται να λήξουν. Αυτό δημιουργεί επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αν και οι απόψεις για το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της προσπάθειας ποικίλλουν.
Ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον έχει ζητήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα, επιδιώκοντας ένα απλοποιημένο και ορθολογικό σύστημα αντί για μια απλή παράταση των υφιστάμενων πολιτικών. Αντίθετα, ο Βουλευτής Τζέισον Σμιθ και πρόεδρος της Επιτροπής «Τρόπων και Μέσων» της Βουλής, υποστηρίζει άμεση δράση, επικαλούμενος τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ για μείωση των φόρων για τις εργατικές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια ενωμένη κυβέρνηση στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει προκλήσεις στον καθορισμό νομοθετικών προτεραιοτήτων. Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ το 2017, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν μια στρατηγική δύο νομοσχεδίων, ξεκινώντας με τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης. Τότε το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή, αλλά απέτυχε στη Γερουσία, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον στη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ομοίως, το 2021, οι Δημοκρατικοί πέρασαν ένα νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας για την πανδημία νωρίς μέσα στο έτος, αλλά αγωνίστηκαν να προωθήσουν την ευρύτερη ατζέντα «Build Back Better». Η αποτυχία αυτή οδήγησε σε μια πιο περιορισμένη έκδοση της νομοθεσίας, γνωστή ως «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού».
Η τρέχουσα διαμάχη στους Ρεπουμπλικάνους αναδεικνύει τη διαχρονική πρόκληση της ισορροπίας ανταγωνιστικών προτεραιοτήτων και συμφερόντων μέσα στο Κογκρέσο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης δεν θα επηρεάσει μόνο την ικανότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να υλοποιήσει την ατζέντα του, αλλά και θα καθορίσει τον τόνο για το πώς θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια. Με βασικά ζητήματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η ασφάλεια συνόρων και η ενεργειακή πολιτική στο τραπέζι, οι προκλήσεις για την διακυβέρνηση Τραμπ είναι μεγάλες και οι προσδοκίες υψηλές.