ΚΟΣΜΟΣ

«Σεισμός» στη Γαλλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ - Σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανεβαίνει στο βήμα του Γαλλικού Κοινοβουλίου κατ5ά την συζήτηση της πρότασης μομφής, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-EPA/YOAN VALAT

Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει πλέον η Γαλλία, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ που κατέθεσε η αντιπολίτευση, στη συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Συνολικά 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αριστερή συμμαχία NFP. Για να περνούσε η πρόταση μομφής χρειάζονταν 288 ψήφοι, αφού δύο έδρες είναι κενές σε σύνολο 577 εδρών.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που γαλλική κυβέρνηση πέφτει λόγω πρότασης μομφής από το 1962.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.

Από την συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024.

ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA/YOAN VALAT

Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί.

Ο Μπαρνιέ θα υποβάλει την παραίτησή του στον Μακρόν

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του μόλις τρεις μήνες, είναι πλέον υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος.

Το Σύνταγμα είναι σαφές: Μόνο ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να διορίσει τον πρωθυπουργό που θα διαδεχθεί τον Μισέλ Μπαρνιέ σε περίπτωση αποπομπής του καθώς δεν μπορούν να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούλιο, επειδή σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, η Εθνοσυνέλευση πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ο Μπαρνιέ είναι πιθανό να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιλέγει τον διάδοχό του. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο Μακρόν να διορίσει μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία πιθανότατα δεν θα είχε μεγάλη διάρκεια.

Τι προβλέπεται για τον προϋπολογισμό

Σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025 δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα τον εγκρίνει και το δεύτερο σενάριο είναι, έπειτα από απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, να μην καταρτιστεί -μέχρι νεωτέρας- νέος προϋπολογισμός και να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος έχοντας ως οροφή εσόδων και δαπανών αυτές του 2024.

«Αυτή η πραγματικότητα παραμένει, δεν θα εξαφανιστεί διά μαγείας μέσω των προτάσεων μομφής», είπε νωρίτερα στην ομιλία του ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Το έλλειμμα της χώρας θα ξεπεράσει το 6%, μακριά από το 4,4% που είχε προβλέψει ο Μπρούνο Λεμέρ, πρώην υπουργός Οικονομίας. «Το χρέος θα υπάρχει πάντα», τόνισε.

O πιθανός διάδοχος του Μπαρνιέ: Ποιους έχει στη λίστα του ο Μακρόν

Παρόλο που ακόμα ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Μπαρνιέ σε περίπτωση υπερψήφισης των προτάσεων μομφής, στη λίστα του περιλαμβάνονται ο αριστερός Μπερνάρ Καζενέβ, ο πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνού.

Ο πρόεδρος επεξεργαζόταν το όνομα καθώς επέστρεφε αεροπορικώς στο Παρίσι από ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε μια πηγή στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης