ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος - Φρένο στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υλικών για μικροτσίπ

PIXABAY (ΑΡΧΕΙΟ)

Κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο μετά την απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τις εξαγωγές βασικών υλικών για την κατασκευή μικροτσίπ στις ΗΠΑ

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ ορισμένων βασικών στοιχείων για την κατασκευή ημιαγωγών όπως αναφέρει ο Guardian.

Μεταξύ των υλικών που απαγορεύεται να εξαχθούν ήταν τα μέταλλα γάλλιο, αντιμόνιο και γερμάνιο, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε ανακοίνωσή του που επικαλέστηκε ανησυχίες «εθνικής ασφάλειας».

Οι εξαγωγές γραφίτη, ενός άλλου συστατικού των ημιαγωγών, θα υπόκεινται σε «αυστηρότερους ελέγχους των τελικών χρηστών και των τελικών χρήσεων», ανέφερε ακόμη το υπουργείο. Οι περιορισμοί ενισχύουν την επιβολή των υφιστάμενων περιορισμών στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών που το Πεκίνο άρχισε να εφαρμόζει πέρυσι, αλλά ισχύουν μόνο για την αγορά των ΗΠΑ.

«Για τη διασφάλιση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας και την εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων, όπως η μη διάδοση, η Κίνα αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους των εξαγωγών σχετικών ειδών διπλής χρήσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το υπουργείο.

Το γάλλιο και το γερμάνιο χρησιμοποιούνται στους ημιαγωγούς, ενώ το γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης στην τεχνολογία υπερύθρων, στα καλώδια οπτικών ινών και στις ηλιακές κυψέλες. Το αντιμόνιο χρησιμοποιείται σε σφαίρες και άλλα οπλικά συστήματα, ενώ ο γραφίτης είναι το μεγαλύτερο κατ' όγκο συστατικό των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Υπάρχει ανησυχία ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να στοχεύσει στη συνέχεια και άλλα κρίσιμα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ακόμη ευρύτερη χρήση, όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 94% της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου και το 83% του γερμάνιου.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων δείχνουν ότι δεν υπήρξαν φέτος μέχρι τον Οκτώβριο αποστολές κατεργασμένου και ακατέργαστου γερμανίου ή γαλλίου στις ΗΠΑ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν η τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη αγορά για τα ορυκτά αυτά.

Ομοίως, οι συνολικές αποστολές αντιμονίου της Κίνας τον Οκτώβριο έπεσαν κατά 97% από τον Σεπτέμβριο, μετά την έναρξη ισχύος της κίνησης του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές του.

Τη Δευτέρα (2/12), η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε περιορισμούς στις πωλήσεις σε 140 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών εταιρειών τσιπ Piotech και SiCarrier, επεκτείνοντας τις προσπάθειες για τον περιορισμό των εξαγωγών υπερσύγχρονων τσιπ στην Κίνα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε προηγμένα οπλικά συστήματα και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι νέοι αμερικανικοί κανόνες περιλαμβάνουν ελέγχους σε δύο δωδεκάδες τύπους εξοπλισμού κατασκευής τσιπ και τρία είδη εργαλείων λογισμικού για την ανάπτυξη ή την παραγωγή ημιαγωγών.

Η κινεζική κίνηση περιορίζει επίσης την εξαγωγή «ειδών διπλής χρήσης σε στρατιωτικούς χρήστες των Ηνωμένων Πολιτειών ή για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε το Πεκίνο.

«Η κίνηση αυτή είναι σαφώς ένα χτύπημα αντιποίνων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντίλαν Λοχ, επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.

«Η κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρα ένα χτύπημα αντιποίνων στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Λοχ, επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.

«Οδηγεί σε ένα σημαντικό σημείο, το οποίο είναι ότι η Κίνα δεν είναι εντελώς παθητική και υπάρχουν κάποια χαρτιά που μπορεί να παίξει και να χτυπήσει τις ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά τα τσιπ», υπογράμμισε.

Αυτά τα «περιοριστικά μέτρα» θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και πληθωριστικές πιέσεις, εάν επηρεάσουν το εμπόριο για τρίτους, δήλωσε ο Τζονγκ Για Ιαν, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Ο Μπράντι Γουάνγκ, αναπληρωτής διευθυντής στην εταιρεία έρευνας αγοράς τεχνολογίας Counterpoint, δήλωσε στο AFP ότι ενώ τα μέταλλα παίζουν κρίσιμο ρόλο στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, βρίσκονται στα ανώτερα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι ο άμεσος αντίκτυπος στην παραγωγή είναι περιορισμένος.

«Καθώς οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν εδώ και αρκετό καιρό, πολλοί ενδιάμεσοι κατασκευαστές στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν αποθηκεύσει αυτά τα υλικά», τόνισε.

Η Εταιρεία Διαδικτύου της Κίνας κάλεσε τις εταιρείες να «είναι προσεκτικές όταν προμηθεύονται αμερικανικά τσιπ, να επιδιώκουν την επέκταση της συνεργασίας με εταιρείες τσιπ σε άλλες χώρες και περιοχές και να χρησιμοποιούν ενεργά τσιπ που παράγονται και κατασκευάζονται στην Κίνα από εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά της η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «τροποποίησε αυθαίρετα τους κανόνες ελέγχου, επηρεάζοντας σοβαρά τη σταθερή προμήθεια αμερικανικών προϊόντων τσιπ».

«Η εμπιστοσύνη της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην προμήθεια αμερικανικών προϊόντων τσιπ κλονίζεται και τα αμερικανικά προϊόντα τσιπ αυτοκινήτων δεν είναι πλέον αξιόπιστα και ασφαλή», δήλωσε η Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης