ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: «Παραμένει σε ισχύ» δηλώνει ο στρατός - Τον καταψήφισε η Βουλή

Διαδηλωτές μπλοκάρουν στρατιωτικό όχημα που επιχειρεί να μπεί στο Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024.

AP Photo/Lee Jin-man

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο την Τρίτη, κατηγορώντας το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας ότι συμπράττει με τη Βόρεια Κορέα πραγματοποιώντας «αντικρατικές δραστηριότητες».

Αλλά αμέσως μετά, οι νοτιοκορεάτες βουλευτές ψήφισαν το μπλοκάρισμα του διατάγματος του στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας ο πρόεδρος «είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί» με την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν θα συμβεί αυτό. Το διάταγμα για τον στρατιωτικό νόμο που δημοσιεύθηκε λίγο πριν οι νομοθέτες συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο κήρυξε την απαγόρευση όλων των πολιτικών και κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων.

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος παραμένει σε ισχύ, μέχρι να τον ακυρώσει ο Πρόεδρος της χώρας.

Ανεξάρτητα από αυτό, το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου πρέπει να «συζητήσει» και να επανεξετάσει την απόφαση για άρση του στρατιωτικού νόμου, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Δυναμική διαδήλωση κατά του στρατιωτικού νόμου στη Σεούλ

Πάντως χιλιάδες κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο, αψηφώντας την απαγόρευση.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζάε-μιουνγκ, χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Χιλιάδες άνθρωποι, έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του και διαδηλώνουν από τη 1 π.μ. της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου (τοπική ώρα 6 μ.μ. της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου, ώρα Ελλάδας) στη Σεούλ, φωνάζοντας το σύνθημα «Συλλάβετε τον Γιουν Σουκ Γέολ».

Απο την διαδήλωση έξω απο το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τοην Τεταρτη 4 Δεκεμβρίου 2024.

AP Photo/Ahn Young-joon

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Το διάταγμα του στρατιωτικού νόμου της Νότιας Κορέας απαγορεύει όλες τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και επιτρέπει συλλήψεις χωρίς ένταλμα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το διάταγμα. Απαγορεύει επίσης «την άρνηση της ελεύθερης δημοκρατίας ή την απόπειρα ανατροπής της» και θα θέτει εκτός νόμου τις «ψευδείς ειδήσεις» και τη «χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

Από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, τα 190 ήταν παρόντα για να ψηφίσουν στην έκτακτη μεταμεσονύκτια συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα λίγες ώρες αφότου ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Και οι 190 ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της κίνησης . Μετά την ψηφοφορία, δεκάδες στρατιώτες που είχαν εισέλθει στο κεντρικό κοινοβουλευτικό κτίριο άρχισαν να αποσύρονται, σύμφωνα με την κορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo.

Πριν ψηφίσει η Εθνοσυνέλευση, ο αρχηγός του κόμματος του Προέδρου, ο Han Dong-hoon , καταδίκασε την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και δεσμεύτηκε να τον «μπλοκάρει» μαζί με τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας , στενού συμμάχου των ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ωστόσο, φαίνεται να έχει αιφνιδιαστεί , είπε ένας αξιωματούχος.

Εκπροσωπώντας το συντηρητικό «Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας», ο Γιουν είναι πρόεδρος από το 2022 και έχει λάβει πιο σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας από τον προκάτοχό του. Υποσχέθηκε να αυξήσει τον στρατό της Νότιας Κορέας, υπονοώντας μάλιστα ότι θα εξαπέλυε προληπτικό χτύπημα εάν έβλεπε σημάδια επιθετικής εκτόξευσης εναντίον της Σεούλ. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Γιουν είχε μια σειρά από σκάνδαλα και διαμάχες που ώθησαν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες να ζητήσουν την παραπομπή του.

Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν είχε εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ελέγχουν το κοινοβούλιο, ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα έναν σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό. «Η Εθνοσυνέλευση έγινε καταφύγιο εγκληματιών, φωλιά νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και το δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη» ανέφερε ο Γιουν για να δικαιολογήσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Χαρακτήρισε μάλιστα την αντιπολίτευση «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που σκοπεύουν να ανατρέψουν το καθεστώς».

«Θα αποκαταστήσω την ομαλότητα στη χώρα, απαλλάσσοντάς την από τις εχθρικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου στις δημοσκοπήσεις είναι σε ελεύθερη πτώση.

Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορεά, είχε κηρυχθεί για τελευταία φορά στις 17 Μαΐου 1980, όταν ο στρατηγός Τσουν Ντο-χουάν κατέλαβε την εξουσία θέλοντας να καλύψει το κενό μετά τη δολοφονία του δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ-χε. Την επομένη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Γκουανγκτζού για να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα. Οι διαδηλώσεις καταπνίγηκαν σε λουτρό αίματος. Ο στρατιωτικός νόμος παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 1981.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης