ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου; (pics)

Οι κάτοικοι της Δανίας πρέπει να είναι ακόμα πιο ευτυχισμένοι καθώς η χώρα τους κατάφερε να «κλέψει» την πρώτη θέση από τη Ελβετία και να ανακηρυχθεί η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο.

Η Δανία και η Σουηδία όμως ακολουθούνται κατά πόδας από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη παγκόσμια και μετράει την ευτυχία των χωρών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 157 χώρες και ανέδειξε τους κατοίκους του Μπουρουντί ως τους πιο δυστυχισμένους. Έπειτα έρχονται οι πολίτες της Συρίας (156), του Τογκό (155), του Αφγανιστάν (154) και του Μπενίν (153).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στη 13η θέση της κατάταξης, πίσω από τον Καναδά (6), την Ολλανδία (7), τη Νέα Ζηλανδία (8), την Αυστραλία (9), τη Σουηδία (10), το Ισραήλ (11) και την Αυστρία (12). Η Γερμανία βρέθηκε στην 16η θέση, ενώ και άλλες «υπερδυνάμεις», όπως η Αγγλία (23), η Ιαπωνία (53), η Ρωσία (56) και η Κίνα (83) επίσης δεν τα πήγαν πολύ καλά.

Κάποιες χώρες που έπεσαν στην κατάταξη βίωσαν οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ και η Ουκρανία βρέθηκε σε πολύ χαμηλότερη θέση λόγω της βίας και των συγκρούσεων.

Η μέτρηση της ευτυχίας είναι σημαντική

Υπάρχουν 7 κύρια σημεία που σχετίζονται με την ευτυχία. Οι άνθρωποι που ζουν στις πιο ευτυχισμένες χώρες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, καλύτερη κοινωνική στήριξη, μεγαλύτερη ελευθερία στο να κάνουν προσωπικές επιλογές, χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς, βιώνουν την γενναιοδωρία, έχουν περιορισμένες ανισότητες και μεγαλύτερο ΑΕΠ κατά κεφαλή.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η ευτυχία εξαρτάται από συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται με την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον και, για αυτό, η προσέγγιση της ευτυχίας δεν πρέπει να στηρίζεται αυστηρά στον οικονομικό παράγοντα, αλλά στις κοινωνίες που είναι επιτυχημένες, δίκαιες και περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία

Η Ισλανδία και η Ιρλανδία βίωσαν οικονομική κρίση η οποία επηρέασε δραματικά τις οικονομίες τους, αλλά ελάχιστα τα επίπεδα ευτυχίας τους, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό που χαρακτηρίζει και τις δύο χώρες είναι το υψηλό επίπεδο κοινωνικής στήριξης, τόσο υψηλό ώστε να τοποθετήσει την Ισλανδία στην 3η θέση και την Ιρλανδία στη 19η για το 2016.

«Στη Νορβηγία είναι αρκετά σύνηθες οι άνθρωποι να βάφουν ο ένας το σπίτι του άλλου, παρόλο που μπορούν να πληρώσουν κάποιον για να το κάνει. Μπορεί να μπαίνουν σε κόπο για να το κάνουν, αλλά τέτοιες κινήσεις τις έχει αγκαλιάσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και είναι πολύ σημαντικές για την ευημερία. Σε μία εποχή που όλες σχεδόν οι δραστηριότητες έχουν εμπορευματοποιηθεί και οι άνθρωποι προτιμούν να πληρώσουν για να γίνουν κάποιες εργασίες, παρά να τις κάνουν μόνοι τους, αυτές οι κινήσεις είναι πολύ σημαντικές.» λέει ο John Helliwell, από το καναδικό Ινστιτούτο Εξειδικευμένης Μελέτης.

Τα επίπεδα ευτυχίας σε μία χώρα είναι πολύ σημαντικά. Τόσο ώστε διάφορες χώρες όπως το Μπουτάν, Το Εκουαδόρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα να δημιουργήσουν «Υπουργεία Ευτυχίας» τα οποία μεριμνούν ακριβώς για αυτό: την ευτυχία των πολιτών τους.

Where are the world's happiest countries?, by Katia Hetter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης