ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Κρας τεστ» για την κυβέρνηση Μπαρνιέ η ψήφιση του σχεδίου του προϋπολογισμού

Γαλλία: «Κρας τεστ» για την κυβέρνηση Μπαρνιέ η ψήφιση του σχεδίου του προϋπολογισμού

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ

Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Από την ψήφιση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 σήμερα, Δευτέρα (2/12) αναμένεται να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, με την τύχη της να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συμφέροντα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Όπως εξηγεί το France24, ο συντηρητικός Μπαρνιέ διορίστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο, παρόλο που την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών την κέρδισε ο αριστερός συνασπισμός, Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και βρίσκεται υπό τις συνεχείς πιέσεις προτάσεων δυσπιστίας που κατατίθενται από την πρώτη στιγμή του διορισμού Μπαρνιέ.

Καθοριστικό ρόλο, για οποιαδήποτε ψηφοφορία διαδραματίζει η στάση της Μαρίν Λεπέν που έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε πολλές πτυχές του σχεδίου προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου χρηματοδότησης κοινωνικής ασφάλισης που θα συζητηθεί στην Εθνική Συνέλευση.

«Θαύμα της τελευταίας στιγμής»

Την ίδια ώρα, το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού εκτιμάται πως θα υποστηρίξει την επόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, εκτός εάν γίνει ένα «θαύμα της τελευταίας στιγμής» προτού ο Μπαρνιέ παρουσιάσει το σχέδιο, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, Ζορντάν Μπαρντέλα σε δηλώσεις του στο RTL τη Δευτέρα (2/12).

«Ο Εθνικός Συναγερμός θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της πρότασης μομφής, εκτός εάν γίνει ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής, εάν ο Μισέλ Μπαρνιέ αναθεωρήσει το σχέδιο του πριν από τις 15:00, αλλά έχω ελάχιστες ελπίδες για αυτό» δήλωσε ο Μπαρντελά.

Εάν ο Μπαρνιέ δεν καταφέρει να συγκεντρώσεις την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες που διαθέτει για να εγκρίνει το σχέδιο χωρίς ψηφοφορία, μια διαδικασία που ορίζεται από το άρθρο «49.3».

Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα την ακολουθούσε μια ψήφος δυσπιστίας, που όμως λόγω συσχετισμών θα μπορούσε να ευοδωθεί μόνο εάν το κόμμα της Λεπέν απείχε, με τον Μπαρνιέ να έχει ελάχιστες ελπίδες να βρει υποστήριξη αριστερά από το κέντρο.

Αν πάντως η γαλλική κυβέρνηση πέσει μετά από αξιοποίηση του άρθρου «49.3» τότε θα είναι η πρώτη επιτυχημένη πρόταση δυσπιστίας μετά την κυβέρνηση του Ζωρζ Πομπιντού το 1962, επί προεδρίας, Σαρλ ντε Γκωλ.

Πάντως η Λεπέν εξακολουθεί να ζητά από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τους όρους του σχεδίου.