ΚΟΣΜΟΣ

Στην Βρετανική βουλή το νομοσχέδιο για την ευθανασία - Ο διχασμός πολιτών και βουλευτών

Ο εξωτερικός χώρος του Βρετανικού κοινοβουλίου

(AP Photo/Frank Augstein)

Ξεκίνησε σήμερα (29/11) στην Βρετανική βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ευθανασία το οποίο έχει διχάσει όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και των ίδιων των βουλευτών. 

Περισσότεροι από 160 βουλευτές έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν για το νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.

Βασική προϋπόθεση θα είναι η σχετική γνωμάτευση από δύο ανεξάρτητους γιατρούς και η συγκατάθεση ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα υπογράψει για να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων.

Προβλέπεται επίσης πως, αν κάποιος ασκήσει πίεση σε ένα άτομο να ζητήσει υποβοηθούμενο θάνατο, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης που φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια.

Οι υπέρμαχοί του, με επικεφαλής τη βουλευτή των Εργατικών Κιμ Λιντμπίτερ, υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τις πιο αυστηρές διασφαλίσεις στον κόσμο βάζοντας τέλος στο χειρότερο σενάριο για τον άνθρωπο, αυτό του φρικτού θανάτου.

Οι υποστηρικτές της καταψήφισης του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Εντ Ντέιβι, ανησυχούν πως κάποιοι θα αισθανθούν πίεση ότι αποτελούν «βάρος» για την οικογένεια τους και την κοινωνία και θα ζητήσουν την ευθανασία τους.

Κατά βούληση θα ψηφίσουν οι βουλευτές

Όλοι οι βουλευτές, ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, θα ψηφίσουν κατά βούληση, καθώς δεν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες» του νέου νόμου, είπε ο Σερ Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι «πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία. Πάντα όμως υποστήριζα ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις».

Το 2015 είχε έρθει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στην Βρετανική βουλή. Τότε καταψηφίστηκε με 330 ψήφους ενώ μόλις 118 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπερ του, μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας που την εποχή εκείνη ήταν απλός βουλευτής των Εργατικών.

Υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να γίνει η πρώτη ψηφοφορία για να προχωρήσει το νομοσχέδιο στα επόμενα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, δηλαδή τη λεπτομερή εξέταση του και την πιθανή υποβολή τροπολογιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης