ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την εκεχειρία στον Λίβανο: Η Χεζμπολάχ αντιμέτωπη με τους μύθους της

Ισραηλινός βομβαρδισμός της Βηρυτού στις αρχές του Νοέμβρη AP Photo/Hassan Ammar

Δεκατρείς μήνες πολέμου άφησαν τη Χεζμπολάχ αποδυναμωμένη, απομονωμένη και απελπισμένη για έναν τρόπο να σταματήσει τις μάχες. Τώρα έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο τον Λίβανο.

Για χρόνια, η Χεζμπολάχ έλεγε στους Λιβανέζους ότι μόνη της θα μπορούσε να τους υπερασπιστεί από το Ισραήλ. Καυχιόταν για ισχυρά όπλα και σκληροπυρηνικούς καταδρομείς που θα εξαπέλυαν θανατηφόρες «εκπλήξεις» αν ξεσπούσε πόλεμος. Και διαβεβαίωσε τους οπαδούς του ότι μια περιφερειακή συμμαχία πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από το Ιράν θα έσπευδε για να την υποστηρίξει στη μάχη.

Αυτοί οι μύθοι έχουν πλέον καταρριφθεί.

Μετά από 13 μήνες πολέμου, η Χεζμπολάχ συνήψε εκεχειρία με το Ισραήλ την Τετάρτη την οποία θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν είναι στην πραγματικότητα ήττα.

Η εκεχειρία των 60 ημερών, η οποία υποτίθεται ότι θα θέσει τις βάσεις για μια πιο διαρκή κατάπαυση του πυρός, έρχεται μετά από τρεις μήνες σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων που έχουν θέσει την οργάνωση σε αταξία.

Η βαθιά διείσδυση πληροφοριοδοτών επέτρεψε στο Ισραήλ να δολοφονήσει πολλούς ανώτερους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του επί 32 χρόνια γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Ισραήλ βομβάρδισε τις πιο πιστές κοινότητες της ομάδας, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να τις εγκαταλείψουν και ανατινάσσοντας εκατοντάδες σπίτια.

Και η μοιραία απόφαση της Χεζμπολάχ να μην συμβουλευτεί κανέναν προτού ρίξει ρουκέτες στο Ισραήλ, πυροδοτώντας μια σύγκρουση που εξελίχθηκε στον πιο θανατηφόρο πόλεμο του Λιβάνου εδώ και δεκαετίες, την έχει αφήσει απομονωμένη στη χώρα και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τον Λίβανο να αντιμετωπίζει ένα υπέρογκο νομοσχέδιο για ανοικοδόμηση.

Ελπίδες για πολιτική αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ

Δύο νεαρές γυναίκες κουβαλούν σημαία της Χεζμπολάχ μετά την είδηση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου 2024

AP Photo/Bilal Hussein

Πολλοί από τους αντιπάλους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και αλλού ελπίζουν ότι ο πόλεμος την έχει αποδυναμώσει αρκετά ώστε να μην μπορεί πλέον να επιβάλει τη θέλησή της στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν τα άλλα κόμματα του Λιβάνου θα αισθανθούν τώρα την εξουσία να σταθούν εναντίον του.

Η Χεζμπολάχ έχει ακόμα πολλές χιλιάδες μαχητές στον Λίβανο και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μεγάλου μέρους των σιιτών μουσουλμάνων της χώρας.

Μετά την εκεχειρία την Τετάρτη, χιλιάδες κόσμου, ξεχύθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού για να επιθεωρήσουν τις ζημιές. Πολλοί κορνάραν, κουνούσαν κίτρινες σημαίες της Χεζμπολάχ και είπαν ότι το γεγονός ότι η οργάνωση επέζησε ισοδυναμούσε με νίκη.

Όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική: Καθώς ο πόλεμος κλιμακώθηκε, οι σύμμαχοι της Χεζμπολάχ απέτυχαν να την βοηθήσουν με αποτελεσματικό τρόπο, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του δικτύου του Ιράν. Από την άλλη, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του τόσο γρήγορα – εξουδετερώνοντας χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ πυροδοτώντας ασύρματες συσκευές και βομβαρδίζοντας σφοδρά τις κοινότητές τους – που ανέδειξαν την ανικανότητα της Χεζμπολάχ να δώσει μια ουσιαστική απάντηση.

Αναγκασμένη να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις

Η εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός απαίτησε από την Χεζμπολάχ να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις.

Η επίθεση κατά του Ισραήλ, ξεκίνησε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς. Για μήνες, καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαζαν πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, οι ηγέτες της Χεζμπολάχ ορκίστηκαν ότι η μάχη θα τελείωνε μόνο όταν το Ισραήλ σταμάτησε να επιτίθεται στη Γάζα.

Αυτή η απαίτηση δεν ικανοποιείται όμως πουθενά στους όρους κατάπαυσης του πυρός, αφήνοντας το Ισραήλ ελεύθερο να συνεχίσει την προσπάθειά του να καταστρέψει τη Χαμάς.

Η νέα κατάπαυση του πυρός δίνει επίσης έναν εποπτικό ρόλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν εδώ και καιρό καταδικάσει για τη σταθερή υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Φωτιά και καπνός υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

AP Photo/Bilal Hussein

Η εκεχειρία, «δηλώνει τον βαθμό στον οποίο το Ιράν ανησυχεί για τη τρωτότητά του, αλλά και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Πολ Σάλεμ, ειδικός στον Λίβανο στο think tank «Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής».

Η παρουσία της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ απέτρεπε το Ισραήλ από το να επιτεθεί στο Ιράν, λόγω των φόβων ότι η Χεζμπολάχ θα βομβαρδίσει το βόρειο Ισραήλ ως απάντηση. Αυτή η απειλή έχει μειωθεί δραστικά, στερώντας το Ιράν από μια βασική άμυνα.

«Το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί στο Ιράν κατά βούληση και το Ιράν δεν μπορεί να κάνει το ίδιο», ανέφερε ο Σάλεμ.

Αντιμέτωπη με οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου

Στον Λίβανο, επίσης, η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια σειρά από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις, εάν τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Για χρόνια, δικαιολογούσε το οπλοστάσιό της στον λαό του Λιβάνου, ως απαραίτητο για την υπεράσπιση της χώρας από τις ισραηλινές επιθέσεις. Τώρα, όχι μόνο απέτυχε σε αυτή την άμυνα, αλλά πρέπει να απαντήσει στους συμπατριώτες της που είναι θυμωμένοι γιατί έσυρε τη χώρα σε έναν δαπανηρό πόλεμο που κανείς άλλος δεν ήθελε.

«Η Χεζμπολάχ ανησυχεί για την εσωτερική δυναμική στη χώρα», δήλωσε ο Μάχα Γιάχια, διευθυντής του Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό που συνέβη, και όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά άνθρωποι στην επιρροή της Χεζμπολάχ».

Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, λέει η κυβέρνηση, κυρίως σιίτες μουσουλμάνους από προπύργια της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, τα νότια προάστια της Βηρυτού και την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.

Πολλοί από αυτούς τώρα καταφεύγουν σε περιοχές όπου κυριαρχούν άλλα δόγματα -Σουνίτες Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Δρούζοι- πολλοί από τους οποίους δεν θέλουν να έχουν σχέση με αυτούς, φοβούμενοι ότι τα μέλη της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να τραβήξουν τα ισραηλινά πυρά.

Η φροντίδα των εκτοπισμένων και η αποκατάσταση των ζημιών του πολέμου θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον Λίβανο, του οποίου η οικονομία βρισκόταν σε κρίση πριν από την έναρξη των μαχών, και για τη Χεζμπολάχ, οι υποστηρικτές της οποίας έχουν πληγεί περισσότερο.

Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτόν τον μήνα υπολόγιζε ότι σχεδόν 100.000 κατοικίες είχαν καταστραφεί ή καταστραφεί και περίπου 166.000 άνθρωποι είχαν χάσει τις δουλειές τους στον πόλεμο. Εκτίμησε τη συνολική σωματική ζημιά και τις οικονομικές απώλειες σε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ήττα ως προσπάθεια αναζωογόνησης της Χεζμπολάχ

Ωστόσο, τα εναπομείναντα δημόσια πρόσωπα της Χεζμπολάχ έχουν ήδη αρχίσει να διαφημίζουν την κατάπαυση του πυρός ως νίκη, λέγοντας ότι οι μαχητές τους συνέχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους, ρουκέτες και drones στο Ισραήλ και αντιμετώπισαν γενναία τα ισραηλινά στρατεύματα που εισέβαλαν στο νότιο Λίβανο.

«Από τώρα, επιβεβαιώνουμε ότι η αντίσταση θα παραμείνει, θα συνεχιστεί», είπε ο Χασάν Φαντλάλα, Λιβανέζος βουλευτής της Χεζμπολάχ, σε συνέντευξή του στο Reuters την Τρίτη.

Στην πραγματικότητα, τα όπλα κοινωνικής υπηρεσίας της Χεζμπολάχ ήταν ήδη προετοιμασμένα για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπε.

«Όταν τελειώσει η επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, τότε η αντίσταση που πολεμούσε στο πεδίο της μάχης θα εργαστεί για να βοηθήσει τον λαό του να επιστρέψει και να ανοικοδομηθεί», είπε.

Με πληροφορίες από: A Battered and Diminished Hezbollah Accepts a Cease-Fire

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης