Πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ το ουκρανικό - Τα σενάρια και η στάση της Ευρώπης
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθεί ενώπιον δύο μεγάλων περιφερειακών απειλών στην εξωτερική πολιτική. Η πρώτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και η δεύτερη είναι ο περιφερειακός πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Μέση Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο επόμενος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου, Μάικ Γουόλτς, ζυγίζει διάφορες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου συμπεριλαμβανομένης μιας από τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ, τον οποίο ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/11) ως την επιλογή του για να γίνει ειδικός απεσταλμένος στις χώρες αυτές.
Πρώτη φάση: «Πάγωμα» της σύγκρουσης
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το CNNi, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να «παγώσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τα στελέχη της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου, θα πιέσουν για μια κατάπαυση του πυρός από νωρίς, ώστε να «παγώσει» έστω και προσωρινά η σύγκρουση, ενώ οι δύο πλευρές θα διαπραγματεύονται.
Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τραμπ αναμένεται επίσης να πιέσουν προκειμένου οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του βάρους καταμερισμού του κόστους για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ποια σχέδια εξετάζονται από το επιτελείο του Τραμπ
Τα σχέδια που εξετάζει ο Γουόλτς περιλαμβάνουν την πρόταση του απόστρατου υποστράτηγου Κέλογκ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου στην Ουκρανία.
Το σχέδιο Κέλογκ προβλέπει ότι η συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του Κιέβου σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και «μια επίσημη πολιτική των ΗΠΑ για την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία με διαπραγματεύσεις».
Η επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, θα «αναβληθεί» για μια παρατεταμένη περίοδο, ώστε να προσελκύσει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μια άλλη ιδέα που εξετάζεται είναι να επιτραπεί στη Ρωσία να κρατήσει τα εδάφη που κατέχει τώρα σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτή την άποψη συμμερίζεται τουλάχιστον εν μέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει πει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Τα ατού του Ντόναλντ Τραμπ
Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο κ. Τραμπ θα θεωρούσε μια ουκρανική ήττα κακή, τόσο για την Αμερική, όσο και για τη δική του εικόνα.
«Ο Τραμπ δεν θα πέσει θύμα μίας κακής συμφωνίας», υποστηρίζει ο Μάθιου Κρόνιγκ του Atlantic Council, μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσινγκτον, ο οποίος πρόσφατα συνέγραψε ένα άρθρο για τον Economist μαζί με τον Μάικ Γουόλτς, τον οποίο ο κ. Τραμπ επέλεξε ως σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του.
Ο κ. Τραμπ, λένε οι γνώστες, φοβάται ότι μια αποτυχία στην Ουκρανία θα πλήξει τη δημοτικότητά του, όπως ακριβώς η χαοτική απόσυρση από το Αφγανιστάν το 2021 έβλαψε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο κ. Γουόλτς έχει αναγνωρίσει ότι η Αμερική έχει πολλούς άσσους στο μανίκι για να αποσπάσει καλύτερους όρους από τον κ. Πούτιν. Έχει προτείνει στην Αμερική να επεκτείνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, να περιορίσει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, να παράσχει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση τους, αν ο κ. Πούτιν δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Κέρτ Βόλκερ, ο οποίος υπηρέτησε ως ειδικός απεσταλμένος στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του κ. Τραμπ, προτείνει ότι η προσέγγιση του προέδρου θα μπορούσε αρχικά να είναι απλή: μια απαίτηση να «σταματήσει ο πόλεμος» χωρίς όρους.
Το πρόβλημα είναι ότι, αν επιτευχθεί μια συμφωνία, η πολιτική υποστήριξη για τη διατήρηση της βοήθειας μπορεί να διαλυθεί γρήγορα.
Η Ρωσία δαπανά πάνω από το 8% του ΑΕΠ για την άμυνα και έτσι θα μπορούσε να συνεχίσει να επανεξοπλίζεται.
Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, θα αναγκαστεί να αποστρατευθεί για να αναζωογονήσει την οικονομία της.
Αυτό θα μπορούσε να βάλει τον κ. Πούτιν στον πειρασμό να προσπαθήσει ξανά σε ένα ή δύο χρόνια.
Ποιος ο ρόλος της Ευρώπης
Βασικό ερώτημα είναι ποιον ρόλο θα έχει η Ευρώπη. Σύμβουλοι του Εμανουέλ Μακρόν, του προέδρου της Γαλλίας, ανησυχούν ότι η διπλωματία θα μετατραπεί σε αμερικανορωσική υπόθεση, με την Ουκρανία και την Ευρώπη να μένουν εκτός.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να πολεμήσουμε τον Τραμπ διότι θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία», λέει ένας διπλωμάτης από την ανατολική Ευρώπη.
Δεν χρειάζεται να είναι μόνο οι απολογητές της Ρωσίας αυτοί που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου, υποστηρίζει. Αλλά ο στόχος, προσθέτει, θα πρέπει να είναι μια διαρκής και όχι προσωρινή ειρήνη μεταξύ των δύο μερών.
Ο κ. Τραμπ επεξεργάζεται σενάρια, λέει ο διπλωμάτης, «και αναζητά τη συμβολή των Ευρωπαίων».
Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον Economist, ο Έρικ Τσιαραμέλα του «Carnegie Endowment for International Peace», μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσινγκτον, ο οποίος υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο υπό τον κ. Τραμπ, υποστηρίζει ότι η απομονωτική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ανερχόμενη.
Ο κ. Τραμπ μπορεί να αναζητήσει μια εύκολη συμφωνία μέσω ενός συνδυασμού «καρότων για τη Ρωσία και μαστίγιων για την Ουκρανία»: την προσφορά για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απειλή για διακοπή της παροχής όπλων στην Ουκρανία.
Εάν η Ουκρανία καταρρεύσει, λέει ο κ. Τσιαραμέλα, ο Τραμπ θα κατηγορήσει τον Μπάιντεν.