ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Θετικά μηνύματα για την εκεχειρία Ισραήλ - Χεζμπολάχ από Κίνα και Τουρκία

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο

AP Photo/Bilal Hussein

Κίνα και Τουρκία εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στον Λίβανο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ

Από την πλευρά της, η Κίνα χαιρέτισε σήμερα την συμφωνία για εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στον Λίβανο ανάμεσα στο Ισραήλ και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, έπειτα από πάνω από έναν χρόνο διασυνοριακών εχθροπραξιών που προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην άμβλυνση των εντάσεων και στην εγκαθίδρυση ειρήνης και χαιρετίζουμε την συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη από τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το μήνυμα του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η Τουρκία χαιρέτισε επίσης την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο που επετεύχθη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα διαρκέσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να την εφαρμόσει πλήρως.

«Είναι επιτακτική ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να συμμορφωθεί πλήρως με την εκεχειρία και να αποζημιώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στον Λίβανο», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στον Λίβανο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει εξάλλου ότι «για να υπάρξουν εγγυήσεις για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», πρέπει επίσης «να κηρυχθεί στη Γάζα το ταχύτερο δυνατό μια διαρκής και συνολική εκεχειρία.»

Η Τουρκία αναφέρθηκε τη νύχτα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στις μεσολαβήτριες χώρες, «μαζί με την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλες», για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Τι δήλωσε το ισλαμιστικό κίνημα

Την Τετάρτη το πρωί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δήλωσε «έτοιμο για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων» με το Ισραήλ.

Διευκρίνισε ότι «ενημέρωσε τους μεσολαβητές στην Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης