Μέρκελ: «Η συμπεριφορά του Ερντογάν στις συναντήσεις μας» - Η σκέψη για τους χρυσούς θρόνους
Την απόφασή της να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το μεταναστευτικό το 2016, προκειμένου να σταματήσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη υπερασπίζεται στα απομνημονεύματά της με τον τίτλο «Ελευθερία» η Άνγκελα Μέρκελ, την ίδια στιγμή που η ίδια δήλωνε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ήταν λάθος.
Στο βιβλίο, η Μέρκελ αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2015 στην Κωνσταντινούπολη, η οποία επικρίθηκε έντονα από το γερμανικό κοινό για την οπτική της, ιδίως λόγω των χρυσών καθισμάτων.
«Το ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη δέχθηκε σκληρή κριτική, όχι μόνο λόγω των δύο καρεκλών - ή των χρυσών θρόνων, για την ακρίβεια», έγραψε.
«Ο Ερντογάν κάθισε στη μία και εγώ στην άλλη. Δεν καθίσαμε σε αυτές μόνο για τη φωτογράφιση, αλλά για όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν: Ουάου, κοιτάξτε τα!» πρόσθεσε.
Ο αυτοκράτορας Ερντογάν
«Αργότερα με κατηγόρησαν ότι υποκλίνομαι στον Ερντογάν που ήταν αυτοκράτορας στο παλάτι του, και μου πρότειναν να πέσω στο έδαφος μπροστά του μόνο και μόνο για να εξασφαλίσω μια συμφωνία με την Τουρκία για να κρατήσω μακριά και άλλους πρόσφυγες.
«Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, καθώς η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, κατηγορήθηκα επίσης ότι βοήθησα την προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν».
Η Μέρκελ λέει ότι η κριτική αυτή ήταν «άδικη και εν μέρει αναληθής», εξηγώντας ότι τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά στη Γερμανία την πίεζαν να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα την επέκριναν επειδή διαπραγματεύεται με τους «αυταρχικούς» στην Άγκυρα τόσο κοντά στις εκλογές.
«Αυτό ήταν γελοίο», δήλωσε η ίδια. «Μια ματιά στον χάρτη και στην πραγματικότητα στο Αιγαίο ήταν αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι μόνο σε συνεργασία με την Τουρκία θα ήταν δυνατόν να οργανωθούν και να διαχειριστούν οι εξελίξεις και ότι αυτό έπρεπε να γίνει επειγόντως. Όλα τα υπόλοιπα ήταν μια ψευδαίσθηση, και εγώ δεν συντηρούσα ψευδαισθήσεις».
Με αποκαλούσε «αγαπητή του φίλη»
Η ίδια θυμάται ότι «όταν συμφωνούσαμε σε πράγματα, ήταν πολύ φιλικός και με αποκαλούσε «αγαπητή του φίλη». Όταν είχαμε διαφορετικές απόψεις, χρησιμοποιούσε κάθε ευκαιρία για να αντιπαραθέσει εκτενείς αντιρρήσεις, πράγμα που μερικές φορές σήμαινε ότι οι συζητήσεις ήταν παρατεταμένες».
Η Μέρκελ αναφέρει ότι παρομοιάζει τη συμπεριφορά του Ερντογάν με εκείνη των ηγετών με αυταρχικές τάσεις.
«Παρεμπιπτόντως, έχω παρατηρήσει ότι ένα τυπικό χαρακτηριστικό των πολιτικών με αυταρχικές τάσεις είναι ότι έχουν απεριόριστο χρόνο όταν τον χρειάζονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ταυτόχρονη διερμηνεία απλά αντικαθίσταται από τη διαδοχική διερμηνεία», δήλωσε η ίδια.
Η συμφωνία για το προσφυγικό
Η Τουρκία και η Ε.Ε. κατέληξαν τελικά σε συμφωνία το 2016 με βάση την πρόταση του Νταβούτογλου, η οποία έγινε γνωστή ως μηχανισμός «ένα προς ένα»: κάθε μετανάστης που έφτανε παράνομα στα ελληνικά νησιά θα στέλνονταν πίσω στην Τουρκία βάσει μιας συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.
Σε αντάλλαγμα, για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μαζί με τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που συμφωνήθηκε να καταβληθούν στην Τουρκία το 2015 για την κατασκευή σχολείων για τα παιδιά των Σύρων προσφύγων και την εφαρμογή άλλων μέτρων, η Ε.Ε. υποσχέθηκε επίσης να διαθέσει άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία μέχρι το τέλος του 2018.
Επιπλέον, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να παρατείνει την απελευθέρωση των θεωρήσεων για την Τουρκία, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, και να ανοίξει περαιτέρω κεφάλαια στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε..
Ωστόσο, η Τουρκία ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής το 2018, επικαλούμενη εντάσεις με την Ελλάδα για το Αιγαίο και την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.