ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Η Τουρκία μπορεί να γίνει σύμμαχός μας, δηλώνει ο Αναστασιάδης

Κυπριακό: Η Τουρκία μπορεί να γίνει σύμμαχός μας, δηλώνει ο Αναστασιάδης
Eurokinissi

«Στο μέλλον η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος και φίλη μιας επανενωμένης Κύπρου» δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, αναφερόμενος στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κύπριος Πρόεδρος σημειώνει, επίσης, ότι η οικονομία μια επανενωμένης Κύπρου θα είχε σημαντικές προοπτικές ενώ υποστηρίζει ότι αν δεν γίνει εφικτό να δημιουργηθεί ένα ταμείο αποζημιώσεων «για όσους εκ των ιδιοκτητών θα επιλέξουν ως θεραπεία την αποζημίωση», είναι προτιμότερο να μην προταθεί καμία λύση.

Παράλληλα, μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή, απαρίθμησε συγκεκριμένα σημεία στα οποία θεωρεί ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη των τ/κ Μουσταφά Ακιντζί έχουν επιφέρει βελτίωση σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε έξι σημεία:

- Κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με ανεμπόδιστη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας ή άσκηση επαγγέλματος σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

- Οριστικός τερματισμός εποικισμού.

- Έμπρακτη αναγνώριση του σεβασμού στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας, με πέντε επιλογές ως θεραπεία.

- Διαμόρφωση συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και θα μειώνονται στον ελάχιστο βαθμό οι κίνδυνοι ρήξης.

- Συμφωνία για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την έκταση του κράτους.

- Κατοχύρωση της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας του κράτους, της μιας και μόνης κυριαρχίας και της μιας και μόνης υπηκοότητας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά η μείωση στο ελάχιστο των μεταβατικών περιόδων εφαρμογής της λύσης, ενώ από την πρώτη ημέρα θα υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη και για τις δύο κοινότητες».

Τέλος, ο κ.Αναστασιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας ότι αυτή εξαρτάται από το τι θα συμφωνηθεί και στα δύο εναπομείναντα κεφάλαια, ασφάλεια-εγγυήσεις και εδαφικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ