ΚΟΣΜΟΣ

COP29: Στον «αέρα» η σύνοδος για το κλίμα - Διαφωνούν για συμφωνία αξίας 1 τρισ. δολαρίων

COP29: Στον «αέρα» η σύνοδος για το κλίμα - Διαφωνούν για συμφωνία αξίας 1 τρισ. δολαρίων

Ακτιβιστές διαδηλώνουν στην COP29

(AP Photo/Sergei Grits)

Στον «αέρα» βρίσκεται η σύνοδος κορυφής για το κλίμα. Ο λόγος είναι οι συνομιλίες για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ύψους που φτάνει το 1 τρισ. δολάρια, συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Αζερμπαϊτζάν, με τις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες να διαφωνούν για το πόσα χρήματα χρειάζονται και ποιος πρέπει να πληρώσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, οι πλούσιες χώρες με πίεση από τις υπόλοιπες χώρες αύξησαν την προσφορά τους από τα 250 δισ. δολάρια ετησίως στα 300 δισ. δολάρια από τα 1,3 δισ. δολάρια που απαιτούνται ετησίως, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νέων φόρων και ιδιωτών επενδυτών.

Ένσταση από τις φτωχές χώρες

Οι φτωχές χώρες είπαν ότι αυτό είναι πολύ λίγα και ότι η στήριξη σε δάνεια ή στον ιδιωτικό τομέα θα τους δημιουργούσε οικονομικά προβλήματα.

Ο Ali Mohamed, απεσταλμένος της Κένυας για την κλιματική αλλαγή, που εκπροσωπεί την αφρικανική ομάδα διαπραγματευτών, δήλωσε ότι οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια από τις ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να καλύψουν 600 δισ. δολάρια από τα χρήματα που απαιτούνται.

«Οτιδήποτε χαμηλότερο από αυτό δεν θα βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Σφοδρή κριτική στο Αζερμπαϊτζάν

Η διοργανώτρια χώρα, το Αζερμπαϊτζάν, δέχτηκε επίσης σφοδρή κριτική. Μεγάλο μέρος της πρακτικής ευθύνης για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων πέφτει στη φιλοξενούσα προεδρία.

Όπως η διασφάλιση ότι τα σχέδια μιας πιθανής συμφωνίας θα αποτελέσουν αντικείμενο κατάλληλων διαβουλεύσεων και η παροχή βοήθειας στις χώρες να εντοπίσουν γρήγορα τους τομείς κοινού εδάφους και διαφωνίας τους, ώστε να διαμορφώσουν μια συνεκτική δέσμη μέτρων.

Πώς αντιδρούν ΗΠΑ και Κίνα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα - οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και οι μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου - είναι συνήθως τα κράτη-κλειδιά στην ετήσια «διάσκεψη των μερών» (Cop) της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Αλλά καμία από τις δύο δεν έπαιξε μεγάλο δημόσιο ρόλο στο Μπακού, επιτρέποντας σε άλλες χώρες να καθοδηγήσουν τις συνομιλίες. Η Κίνα φέρεται να μην εμποδίζει την πιθανή συμφωνία, η οποία θα την έβλεπε να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του κλίματος για τον φτωχό κόσμο εθελοντικά, σε αντίθεση με τις πλούσιες χώρες που είναι υποχρεωμένες να παρέχουν μετρητά.