Τι λένε οι Ρεπουμπλικάνοι για την κλιμάκωση στην Ουκρανία – Γιατί σιωπά ο Τραμπ
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει διχασμένο για την Ουκρανία και διαφωνεί σημαντικά σχετικά με το επίπεδο εμπλοκής των ΗΠΑ.
Οι παραδοσιακοί συντηρητικοί υποστηρίζουν έντονα την Ουκρανία, ενώ η λαϊκιστική πτέρυγα - που περιλαμβάνει πολλούς υποστηρικτές του εκλεγμένου προέδρου- είναι πιο σκεπτικιστική, ενώ ο ίδιος, με τη σιωπή του, αποφεύγει να επιδεινώσει αυτόν τον διχασμό.
Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χωρίζεται στους:
Υποστηρικτές σκληρής γραμμής: Υποστηρίζουν πιο αυστηρά μέτρα, όπως πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, βλέποντας τη κλιμάκωση ως λόγο να ενισχυθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Φωνές της απομάκρυνσης: Χρησιμοποιούν τη κλιμάκωση για να ενισχύσουν το επιχείρημά τους ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ διακινδυνεύει να εμπλέξει τη χώρα σε έναν ευρύτερο πόλεμο και να προκαλέσει περαιτέρω αντίποινα από τη Ρωσία.
Μετά την τελευταία πρωτοφανή απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για χρήση ισχυρών αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία, η οποία προκάλεσε την αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος λίγα ισχυρά μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος πήραν θέση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επί του θέματος δημιουργώντας ερωτήματα για το αν είχε συναινέσει και για το αν είχε ενημερωθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στον Λευκό Οίκο στην οποία αναφέρθηκε ότι ο Μπάιντεν του ζήτησε να υποστηρίξει την Ουκρανία.
Η σιωπή του για την κλιμάκωση στην Ουκρανία, φαίνεται πάντως να είναι μια υπολογισμένη πολιτική κίνηση, που εξισορροπεί την ανάγκη να απευθυνθεί στη βάση του, να αποφύγει διχαστική ρητορική και να διατηρήσει ευελιξία για μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πηγές από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα «ο Ντόναλντ Τραμπ εστιάζει στις εγχώριες προτεραιότητες, όπως οι επιλογές των προσώπων που θα συγκροτήσουν τη κυβέρνηση του και προσπαθεί να εδραιώσει την υποστήριξή του αποφεύγοντας να εμπλακεί δημόσια σε ένα σύνθετο και διχαστικό διεθνές ζήτημα».
Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος ίσως είναι προσεκτικός ώστε να αποφύγει δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις από διαφορετικές πλευρές.
Αναλυτές αναφέρουν ότι το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» δίνει «το άλλοθι» στον Τραμπ για να δώσει προτεραιότητα μέχρι την ορκωμοσία του στα εγχώρια ζητήματα, όπως η οικονομία, η ασφάλεια των συνόρων και ο πληθωρισμός, τα οποία είναι πιο σημαντικά για τη βάση των υποστηρικτών του. Μένοντας σιωπηλός, αποφεύγει να πάρει θέση που θα μπορούσε να απογοητεύσει είτε τη φιλο-ουκρανική είτε τη λαϊκιστική πτέρυγα. Έτσι, αποφεύγει να δεσμευτεί σε μια θέση που θα μπορούσε να περιορίσει τις μελλοντικές επιλογές του.
Σύνδεση με τον Πούτιν και τη Ρωσία
Ο Ντ. Τραμπ έχει συχνά εκφράσει θαυμασμό για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, περιγράφοντάς τον ως «ισχυρό ηγέτη». Μια ισχυρή τοποθέτηση κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να φανεί ασυνεπής με τις προηγούμενες δηλώσεις του. Επίσης πολλοί υποστηρικτές του θεωρούν τη διπλωματική προσέγγισή του προς τον Πούτιν ως πλεονέκτημα. Μια έντονη στάση κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να διαβρώσει αυτή την εικόνα.
Αντιρρήσεις για τις δαπάνες των ΗΠΑ
Ο εκελγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει επανειλημμένα επικρίνει τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν σε εγχώρια ζητήματα. Η σιωπή του επιτρέπει σε άλλα πρόσωπα του κόμματος να αναδείξουν αυτό το θέμα, ενώ αποφεύγει να φανεί αδιάφορος για την ανθρωπιστική κρίση.
Δυνατότητα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να έχει ακόμα και ρόλο διαπραγματευτή για να λύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία γρήγορα, εάν του δοθεί η ευκαιρία. Με τη σιωπή του, τοποθετεί τον εαυτό του ως πιθανό ειρηνοποιό που μπορεί να φέρει μια νέα προσέγγιση στη σύγκρουση.