Στο μυαλό του Βλαντίμιρ Πούτιν: Η πυρηνική επιλογή, οι «κόκκινες γραμμές» και ο παράγοντας Τραμπ
Μετά την απόφαση Μπάιντεν να δώσει την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος, το πρώτο χτύπημα του Κιέβου με αυτού του είδους το όπλο, την απάντηση της Μόσχας και το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, πολλοί αναρωτιούνται «Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;».
Ο λόγος είναι ότι ο Ρώσος ηγέτης μείωσε το όριο για την χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων, ενημερώνοντας το πυρηνικό δόγμα. Επίσης αυτή τη βδομάδα οι ΗΠΑ και η Βρετανία πέρασαν ακόμα μία κόκκινη γραμμή του Πούτιν, επιτρέποντας στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που προμήθευσε η Δύση στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι ξεκινά η μαζική παραγωγή των υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε αντίμετρο, ούτε κάποιο μέσο αναχαίτισης σε έναν τέτοιο πύραυλο.
Δύο κυρίαρχες απόψεις
Καθ' όλη την διάρκεια του ουκρανικού πολέμου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει κόκκινες γραμμές ανάλογα με τα βήματα που κάνουν οι δυτικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής δε καμία από τις χώρες δεν είχε ξεπεράσει τα όρια που είχε θέσει.
Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κλιμακώσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, πράγμα το οποίο έχει δείξει καθόλη την διάρκεια του πολέμου. Αυτή τη φορά όμως η κλιμάκωση θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την επίτευξη των στόχων του - σε αυτή την περίπτωση, τον έλεγχο της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άποψη στην οποία εμπλέκεται ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με αυτή, ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ και κατόπιν τούτου θα επανεξετάσει την κατάσταση με βάση την πολιτική που θα χαράξει ο εκλεγμένος πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το BBC, τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της MI5 προειδοποίησε ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών συμμετείχε σε μια εκστρατεία για να «δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους». «Είδαμε εμπρησμούς, σαμποτάζ και πολλά άλλα», πρόσθεσε.
Το νέο πυρηνικό δόγμα και η στρατηγική του Πούτιν
Το ερώτημα «Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;» συνήθως ακολουθείται από: «Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία;». Ο Ρώσος πρόεδρος σε κάθε ομιλία του φροντίζει να βάζει κόκκινες γραμμές, λέγοντας παράλληλα τι θα γίνει σε περίπτωση που ξεπεραστούν.
Η πρώτη ήταν όταν ανακοίνωσε την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» -της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία- είχε απευθύνει προειδοποίηση προς «όσους μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν από έξω».
«Όποιος κι αν προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και το λαό μας», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου. Πρόσθεσε δε «πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως. Και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας».
Οι δυτικοί ηγέτες απέρριψαν γενικά αυτό που είδαν ως πυρηνικό σαμποτάζ. Από την έναρξη του πολέμου οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν περάσει αρκετές ρωσικές «κόκκινες γραμμές»: παρέχοντας στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα πυραυλικά συστήματα και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι μειώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων - το διάταγμα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Μια σαφής προειδοποίηση προς την Ευρώπη και την Αμερική να μην επιτρέψουν πυραυλικά πλήγματα μεγαλύτερου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος.
Παρόλα αυτά και αυτή η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί. Στην ομιλία του προς το έθνος ο Πούτιν επιβεβαίωσε δυτικές αναφορές ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει πυραύλους Atacms που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ και πυραύλους Storm Shadow βρετανικής κατασκευής σε στόχους εντός της Ρωσίας. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρές κεφαλές που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο πλήγμα.
Ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ
Αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε ήδη να ενεργήσει βάσει των δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρούς, γνωρίζει ότι σε δύο μήνες ο Τζο Μπάιντεν θα έχει φύγει από την εξουσία και νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει εκφράσει σκεπτικισμό όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ. Επίσης έχει αναφέρει ότι το να μιλήσει στον Πούτιν θα ήταν «κάτι έξυπνο».
Με βάση τα παραπάνω, ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει να μην προβεί σε μεγαλύτερη κλιμάκωση αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, αν το Κρεμλίνο έχει υπολογίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου με όρους επωφελείς για τη Ρωσία. Εάν αυτός ο υπολογισμός αλλάξει, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την αντίδραση της Μόσχας.