Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία: Μπαράζ απειλών ΗΠΑ και Ρωσίας - Φόβοι για χτυπήματα στο Κίεβο
Νέο κύκλο απειλών και προειδοποιήσεων από ΗΠΑ και Ρωσία πυροδοτούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία απόρροια των κινήσεων του Κρεμλίνου αλλά και του Λευκού Οίκου.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τετάρτη (20/11) τη Ρωσία να σταματήσει την «ανεύθυνη ρητορική» της μετά την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος του στρατού της από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που γινόταν γνωστό ότι κλείνει η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο καθώς υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση.
Αντίστοιχα ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος είναι διευθυντής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας, είπε σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι απόπειρες των χωρών του ΝΑΤΟ να χτυπήσουν στο εσωτερικό της Ρωσίας δεν θα μείνουν «ατιμώρητες».
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος συζητήσει με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, η Μόσχα βάζει όρους ότι δεν θα αποδεχτεί να χάσει εδάφη που έχει κερδίσει στο πεδίο των μαχών και θα επιμείνει το Κίεβο να σταματήσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, είπε στο πρακτορείο:
«Είναι το μόνο άτομο (σ.σ. Ο Ντόναλντ Τραμπ) που μπορεί να φέρει μαζί και τις δύο πλευρές προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό της δολοφονίας».
Ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, προεκλογικά είπε ότι θα μιλήσει απευθείας στον Πούτιν για τις προσπάθειές του να σφυρηλατήσει μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές που δεν δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.
Ραγδαίες οι εξελίξεις
Γεγονός είναι ότι η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας άλλαξε τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα. Αυτό γιατί θα θεωρεί πλέον την επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος - αλλά με τη συμμετοχή μιας πυρηνικής χώρας - κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.
Πάντως οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν βλέπουν καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσαρμόσει την πυρηνική τους στάση ως απάντηση στο επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
«Παρά τα όσα λέει η Ρωσία, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε το ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν εκπλήσσονται από τη στάση της Μόσχας.
«Θα ήθελα απλώς να προσθέσω ότι η αλλαγή αυτής της πολιτικής από μόνη της απλώς αναδεικνύει την υποκρισία της Ρωσίας. Η Ρωσία υπονοεί εδώ ότι θα χρησιμοποιούσε ή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον ενός μη πυρηνικού κράτους, εάν αυτό προβεί στο ίδιο είδος επιθετικότητας που η ίδια η Ρωσία έχει προκαλέσει στην Ουκρανία και στον λαό της», δήλωσε ο Μίλερ.
«Έτσι, δεν έχουμε δει κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας πυρηνική στάση, αλλά θα συνεχίσουμε να καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την πολεμοχαρή και ανεύθυνη ρητορική», κατέληξε.
Η απόφαση Μπάιντεν που εξόργισε τον Πούτιν
Οι νέες απειλές για χρήση πυρηνικών από τη Μόσχα εκτοξεύθηκαν ύστερα από την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με αμερικανικής κατασκευής όπλα σε μία πολιτική στροφή για την κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία μέχρι πρότινος αρνούνταν να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου.
Η Ουκρανία με τη σειρά της δεν έχασε χρόνο και την Τρίτη (19/11) έπληξε ένα ρωσικό οπλοστάσιο με τους πυραύλους ATACMS που εκτόξευσε πέρα από τα σύνορα για πρώτη φορά, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους μια σημαντική κλιμάκωση την 1.000ή ημέρα του πολέμου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σταμάτησε εκεί και προχώρησε σε μία άλλη πρωτοβουλία δίνοντας το πράσινο φως για την αποστολή ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία.
Κλειστές οι πρεσβείες ΗΠΑ, Ελλάδας και Ισπανίας στο Κίεβο
Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει θέση σε συναγερμό την Ουάσιγκτον η οποία προχώρησε στο κλείσιμο της πρεσβείας στο Κίεβο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρεσβεία προειδοποιεί για μια δυνητικά σημαντική επίθεση. Παρόμοιες προειδοποιήσεις υπήρξαν την Πρωτοχρονιά και την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
«Για λόγους προφύλαξης, η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν λάβει οδηγίες να καταφύγουν στη θέση τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά στους πολίτες των ΗΠΑ να είναι προετοιμασμένοι να καταφύγουν αμέσως σε περίπτωση που ανακοινωθεί αεροπορικός συναγερμός», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.
Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η ελληνική πρεσβεία.
«Η Πρεσβεία της Ελλάδος, για λόγους ασφαλείας, θα παραμείνει κλειστή σήμερα, για το κοινό. Παρακαλούμε, όπως αποφεύγετε μετακινήσεις και παραμένετε σε ασφαλείς χώρους» ανέφερε δημοσιογράφος στην πλατφόρμα Χ.
Κλειστή παραμένει σήμερα και η ισπανική πρεσβεία στο Κίεβο, όπως γράφει το CNNi.
Στάση αναμονής τηρούν οι Βρετανοί. Ο υπουργός Επιστημών Πίτερ Κάιλ δήλωσε στο ραδιόφωνο των Times:
«Δεν πρόκειται να μοιραστώ λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή για τα επιχειρησιακά ζητήματα που βρίσκονται επί τόπου στο Κίεβο. Αυτό που θα σας διαβεβαιώσω είναι ότι εξετάζουμε την κατάσταση απίστευτα στενά».
«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση στο Κίεβο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους Βρετανούς πολίτες ασφαλείς» τόνισε.