ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Συνελήφθη επικεφαλής οργάνωσης αρωγής προσφύγων στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» έρευνας

Μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τυνησίας. 

AP Photo/Raad Adayleh

Συνελήφθη ο επικεφαλής οργάνωσης αρωγής στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, γνωστός για τη δράση του στη νότια Τυνησία. Σε βάρος του διενεργείται έρευνα από εισαγγελείς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητική πρώτη για τη χώρα, δήλωσε χθες Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Τυνησιακού Φόρουμ Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων (FTDES).

Σύμφωνα με τον Ρομντάν Μπεν Αμόρ, το γεγονός ότι η έρευνα ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική εισαγγελία είναι «επικίνδυνο μήνα», καθώς είναι «η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται (...) εναντίον οργανώσεων ειδικευμένων στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Ο Αμπντάλα Σαΐντ, Τυνήσιος με καταγωγή από το Τσαντ, ιδρυτής της οργάνωσης «Παιδιά του Φεγγαριού της Μεντενέν», τέθηκε υπό κράτηση τη 12η Νοεμβρίου, μαζί με τη γενική γραμματέα και την ταμία της οργάνωσης, πρόσθεσε ο κ. Μπεν Αμόρ, η ΜΚΟ του οποίου ασχολείται ιδίως με μεταναστευτικές υποθέσεις. Ακόμη, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν δυο τραπεζοϋπάλληλοι σε πιστωτικό ίδρυμα όπου έχει λογαριασμό η οργάνωση του κ. Σαΐντ.

Η εφημερίδα La Presse, προσκείμενη στην εξουσία, ανέφερε χθες πως «πέντε ακτιβιστές που δρούσαν για λογαριασμό οργάνωσης στη Μεντενέν τέθηκαν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν στη διεύθυνση της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Μεταξύ του 2019 και του 2023, η οργάνωση αυτή έλαβε κεφάλαια από το εξωτερικό για να βοηθήσει μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική να εισέλθουν παρανόμως στο τυνησιακό έδαφος», διαβεβαίωσε η εφημερίδα.

Η «Επιτροπή Παρακολούθησης και Αγώνα Εναντίον της Ποινικοποίησης των Πολιτικών Αλληλεγγύης», που έχουν δημιουργήσει διάφορες ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του FTDES, απηύθυνε έκκληση υποστήριξης στον Αμπντάλα Σαΐντ, τονίζοντας πως «το μοναδικό έγκλημά του ήταν πως επέδειξε αλληλεγγύη στα παιδιά μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή της Μεντενέν».

Ο κ. Μπεν Αμόρ κατήγγειλε το «νέο κύμα σκληρότερης καταστολής» σε βάρος όσων προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες, έπειτα από μια πρώτη σειρά συλλήψεων τον Μάιο, με στόχο τρεις οργανώσεις, την ένωση Μέμτι της αντιραστίστριας Σαάντια Μόσμπα, την οργάνωση Γη και Άσυλο και το Τυνησιακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Σκοπός είναι «να σταλεί μήνυμα σε όλους όσοι εργάζονται σε πνεύμα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες», κατά τη γνώμη του.

Η Τυνησία, οι ακτές της οποίας κατά τόπους απέχουν λιγότερα από 150 χιλιόμετρα από αυτές της Ιταλίας, συγκαταλέγεται στα κυριότερα σημεία αναχώρησης μεταναστών από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, που αποπειρώνται κάθε χρόνο τον επικίνδυνο περίπλου της Μεσογείου με την ελπίδα να βρουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεν Αμόρ, ο λόγος της έρευνας, οι «χρηματοδοτήσεις και οι εταίροι από το εξωτερικό (σ.σ. της οργάνωσης) με σκοπό την εγκατάσταση μεταναστών στην Τυνησία», εντάσσεται στο «πολιτικό αφήγημα» των αρχών.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο πρόεδρος Καΐς Σάγεντ υποστήριξε σε ομιλία του ότι η άφιξη στη χώρα «ορδών παράνομων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική» εγγραφόταν στο πλαίσιο «εγκληματικού σχεδίου για την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης» της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης