ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η τελευταία υπερπανσέληνος του 2024 - Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Την τελευταία υπερπανσέληνο του έτους θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ο πλανήτης το βράδυ της Παρασκευής (15/11). Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται διαφορετικά και «Φεγγάρι του Κάστορα».

Ο συννεφιασμένος και βροχερός που θα επικρατήσει σε κάποιες περιοχές της χώρας, ωστόσο, αναμένεται να στερήσει από ορισμένους ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό θέαμα.

Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα;

Οι Πανσέληνοι έχουν πάρει τα ονόματά τους από τους Ινδιάνους με βάση τις διεργασίες που αντικατοπτρίζουν τι συμβαίνει στη φύση.

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα, επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες επιστρέφουν στις φωλιές τους, αφού έχουν αποθηκεύσει την τροφή που χρειάζονται για τον χειμώνα.

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι οι φυλές των ιθαγενών της Αμερικής έστηναν παγίδες για τους κάστορες πριν παγώσουν οι βάλτοι, γιατί χρησιμοποιούσαν το μαλλί τους για το πλέξιμο γούνας, σύμφωνα με τη NASA.

Διαφορετικά ονομάζεται και Digging ή Scratching Moon και αναφέρεται στα ζώα που αναζητούν τροφή και στις αρκούδες που σκάβουν τα χειμερινά τους καταφύγια. Ο όρος Dakota και Lakota Deer Rutting Moon αναφέρεται στην εποχή που τα ελάφια αναζητούν σύντροφο και το Algonquin Whitefish Moon στον χρόνο ωοτοκίας του συγκεκριμένου ψαριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης