Η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής αρνείται να βοηθήσει εκατοντάδες εγκλωβισμένους παράνομους μεταλλωρύχους
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν σε ένα παράνομο ορυχείο στη Νότια Αφρική αφού η κυβέρνηση διέκοψε την παροχή προμηθειών και αρνήθηκε να τους βοηθήσει, σε μια προσπάθεια να πατάξει τη βιομηχανία παράνομων εξορύξεων.
Η παροχή τροφής και νερού σε αυτούς που βρίσκονται υπόγεια έχουν σταματήσει από την αστυνομία που προσπαθεί να αναγκάσει τους παράνομους μεταλλωρύχους να βγουν στην επιφάνεια, σύμφωνα με το Reuters.
Οι παράνομοι μεταλλωρύχοι μετακινούνται σε αποστάσεις έως και 4 χιλιόμετρα σε υπόγειες στοές και περνούν μήνες κάτω από τη γη σε παλιά ορυχεία, προσπαθώντας να εξορύξουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλά σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ορυκτών της Νότιας Αφρικής. Αλλά χωρίς προμήθειες, οι συνθήκες θα επιδεινωθούν ραγδαία.
Ένα πτώμα που είχε αποσυντεθεί βγήκε στην επιφάνεια την Πέμπτη, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αθλέντα Μάτε, η οποία πρόσθεσε ότι γιατροί βρίσκονταν στο ορυχείο στο Στιλφοντέιν.
Μέλη των οικογενειών των μεταλλωρύχων συγκεντρώθηκαν κοντά στην τοποθεσία εξόρυξης το απόγευμα της Πέμπτης, δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανησυχούν για τους συγγενείς που βρίσκονταν ακόμα υπόγεια.
«Είμαστε εδώ για τα αδέρφια και τις αδερφές μας, και ο σύζυγός μου είναι εδώ, είναι οκτώ μήνες υπόγειος», είπε ο Ntomboxolo Qwanti στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αναφορές ποικίλλουν ως προς το πόσοι μεταλλωρύχοι βρίσκονταν στο εγκαταλελειμμένο χρυσωρυχείο στη βορειοδυτική επαρχία. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Sabata Mokgwabone είπε στο Associated Press ότι τρεις μεταλλωρύχοι που ήρθαν στην επιφάνεια δήλωσαν ότι έως και 4.000 μεταλλωρύχοι μπορεί να βρίσκονται υπόγεια. Άλλες αναφορές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο αριθμός στο ορυχείο ήταν εκατοντάδες.
«Θα τους διώξουμε με καπνό»
Ο υπουργός της Προεδρίας, Khumbudzo Ntshavheni, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα δοθεί βοήθεια στους παράνομους μεταλλωρύχους. «Δεν στέλνουμε βοήθεια σε εγκληματίες. Θα τους βγάλουμε από εκεί με καπνό», είπε.
Μιλώντας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Mametlwe Sebei, ο οποίος ηγείται της Ένωσης Εργαζομένων Γενικής Βιομηχανίας της Νότιας Αφρικής, επέκρινε τα σχόλια του Ntshavheni, προειδοποιώντας ότι αυτή η προσέγγιση «σχεδόν ποινικοποιεί 4000 ανθρώπους - πολλοί από τους οποίους είναι απλώς φτωχοί απελπισμένοι άνθρωποι».
Η παράνομη βιομηχανία εξορύξεων λαμβάνει χώρα συχνά σε «φρικτές συνθήκες» και υπό τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος, είπε ο Σεμπέι.
Σύμφωνα με τον Mathe, τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, τουλάχιστον 1.172 παράνομοι μεταλλωρύχοι έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί οικειοθελώς εν μέσω της εκστρατείας πίεσης.
Η αστυνομία κλιμακώνει τις προσπάθειες να εξουδετερώσει τη δραστηριότητα παράνομων μεταλλωρύχων, γνωστών τοπικά ως «zama zamas». Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια χάνονται ετησίως από την παράνομη εξόρυξη στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ορυκτών της χώρας.
Το εμπόριο χρυσού στη μαύρη αγορά έχει επίσης πυροδοτήσει βίαιους πολέμους συμμοριών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς το έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο.
Πηγή: South African government refuses to help hundreds of illegal miners in disused shaft By Nimi Princewill, CNNi.