ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 17 νεκροί από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

REUTERS/ ABDALRHMAN ISMAIL

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχή της επαρχίας Χάμα στη Συρία, την οποία κατέλαβαν πρόσφατα Σύροι αντάρτες εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η Δαμασκός εξαπέλυσε σήμερα Πέμπτη αντεπίθεση στην περιοχή, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Όπως διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχος της επίθεσης ήταν μια οδική αρτηρία ανάμεσα στην πόλη Αλ Λατάμενα και την επαρχία Ιντλίμπ, μια περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας η οποία βρίσκεται ως επί το πλείστον υπό τον έλεγχο των ανταρτικών δυνάμεων.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι η πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές σε συγκεκριμένους στόχους εναντίον τρομοκρατών, όπως τους χαρακτήρισε, στην περιοχή, σκοτώνοντας δεκάδες από αυτούς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες την Τρίτη απειλεί φιλοκυβερνητικές περιοχές στις οποίες ζουν χριστιανοί και αλαουίτες, η θρησκευτική μειονότητα από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην επίθεση αυτή μετέχουν οι τζιχαντιστές της Τζουντ αλ Άκσα και ανταρτικές οργανώσεις που πολεμούν υπό τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Η Τζάις αλ Νασρ, μια από τις ανταρτικές αυτές οργανώσεις, δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι δύο διοικητές και τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στη Χάμα.

Παράλληλα η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών AFAD ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να εργάζεται για την παράδοση βοήθειας στην συριακή μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς, από την οποία εκδιώχθηκαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους την περασμένη εβδομάδα από Σύρους αντάρτες με την υποστήριξη τουρκικών αρμάτων μάχης.

"Προτεραιότητα θα είναι η μεταφορά προμηθειών σε βασικά τρόφιμα. Η υπηρεσία σχεδιάζει την παράδοση αλεύρων και την αποκατάσταση των φούρνων στην πόλη", σύμφωνα με την ανακοίνωση της AFAD.

Στην Τζαραμπλούς υπάρχει έλλειψη ψωμιού και πόσιμου νερού και οι κάτοικοί της δήλωσαν στο Reuters ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πήραν τα πάντα μαζί τους φεύγοντας από την πόλη, ακόμη και τον φούρνο του κύριου αρτοποιείου της πόλης.

Εκατοντάδες νεκροί από βόμβες διασποράς το 2015

Παράλληλα σήμερα η Συμμαχία κατά των Βομβών Διασποράς ανακοίνωσε ότι το 2015 περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βόμβες διασποράς, οι περισσότεροι στη Συρία (248), στην Υεμένη (104) και στην Ουκρανία (19), χώρες οι οποίες δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη για την απαγόρευση του όπλου αυτού. Από αυτούς περισσότεροι από το ένα τρίτο ήταν παιδιά.

Οι βόμβες και οι οβίδες διασποράς, τις οποίες ρίχνουν από αέρος αεροσκάφη ή εκτοξεύει το πυροβολικό, διασκορπίζουν εκατοντάδες μικρές βόμβες σε μια τεράστια περιοχή οι οποίες μερικές φορές δεν εκρήγνυνται και είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να περισυλλεγούν, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν αμάχους πολύ μετά το τέλος των συγκρούσεων.

Οι βόμβες διασποράς αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά καθώς η εμφάνισή τους θυμίζει παιχνίδι και έχουν ζωηρά χρώματα.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Βομβών Διασποράς, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 και έχουν υπογράψει ή έχουν αποδεχθεί 119 χώρες, απαιτεί την καταστροφή των αποθεμάτων βομβών διασποράς και τον καθαρισμό των περιοχών όπου έχουν ριφθεί.

Απώλειες από βόμβες διασποράς καταγράφηκαν επίσης στο Λάος, στον Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στη Δυτική Σαχάρα, στο Τσαντ, στην Καμπότζη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης