Πολύ λίγες, πολύ αργά οι ειδοποιήσεις: Εμειναν αβοήθητοι να χαθούν σε τόνους λάσπης
Η πλήρης φρίκη της ξαφνικής πλημμύρας στην Ισπανία άρχισε να εμφανίζεται την Παρασκευή, τη στιγμή που νέες βροχοπτώσεις έπληξαν νότιες περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα, αποδεικνύεται ότι οι ειδοποιήσεις για τον επερχόμενο κίνδυνο ήρθαν πολύ αργά.
Η καταιγίδα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 205 ανθρώπους, με 202 από αυτούς στην περιοχή της Βαλένθια που έχει πληγεί περισσότερο, δήλωσαν την Παρασκευή οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNNi, σηματοδοτεί την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης δίνουν μάχη για να σώσουν όσους έχουν παγιδευτεί και να ανακτήσουν πτώματα. Οι αρχές προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι δρόμοι έχουν καταρρεύσει σε ορισμένες περιοχές, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση.
Παγίδες θανάτου τα αυτοκίνητα και τα υπόγεια
Στη συνοικία La Torre της Βαλένθια, οι εθελοντές συνεχίζουν να αναζητούν περισσότερους αγνοούμενους.
Οι ομάδες διάσωσης ανακάλυψαν τα πτώματα επτά ατόμων σε ένα υπόγειο γκαράζ εκεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE, επικαλούμενο την αστυνομία. Οι κάτοικοι έσπευσαν να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά το νερό ανέβηκε πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι άνθρωποι, παγιδεύοντάς τους.
Η πόλη Paiporta της Βαλένθια, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 62 άνθρωποι, χαρακτηρίστηκε από τον ισπανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTVE ως «το σημείο μηδέν της τραγωδίας».
Σήμερα οι αρχές ανέσυραν 40 νεκρούς από υπόγεια διάβαση διέλευσης αυτοκινήτων. Οι άτυχοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, από τα νερά που κατέκλυσαν τον χώρο αστραπιαία.
Ένας επιζών, είπε στο RTVE ότι είδε πολλά αυτοκίνητα να περνούν δίπλα του με ανθρώπους να εκλιπαρούν για βοήθεια. Πολλοί οδηγοί βρέθηκαν πιασμένοι σε έναν αυτοκινητόδρομο και παρασύρθηκαν με τα αυτοκίνητά τους, καθώς ο δρόμος φαινόταν να ενώνεται με ένα κοντινό ποτάμι. Στην περιοχή κατέρρευσε και μια γέφυρα.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε οίκο ευγηρίας στα περίχωρα της πόλης, δήλωσε ο δήμαρχος της Παϊπόρτα στον ισπανικό εθνικό τηλεοπτικό σταθμό. Ενώ το προσωπικό κατάφερε να φέρει τους περισσότερους ηλικιωμένους στον πρώτο όροφο, δεν κατάφερε να σώσει τους πάντες.
Το βεβαρυμμένο παρελθόν της πόλης
Η χώρα έχει βιώσει σημαντικές φθινοπωρινές καταιγίδες τα τελευταία χρόνια, αλλά τίποτα δεν πλησιάζει τις καταστροφές που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες .
Είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει δει η Βαλένθια εδώ και δεκαετίες. Η βροχή ενός έτους έπεσε σε λιγότερο από 8 ώρες, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία. Το νερό κατέβηκε ορμητικά από τα ποτάμια και τους παραπόταμους προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, μαζεύοντας αυτοκίνητα και καταστρέφοντας γέφυρες στη διαδρομή. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.
Δεν είναι όμως πρωτόγνωρο. Η Βαλένθια υπέστη μια παρόμοια θανατηφόρα πλημμύρα τον Οκτώβριο του 1957 που προκλήθηκε από το ίδιο εποχικό καιρικό φαινόμενο γνωστό ως «Gota Fria» ή «κρύα σταγόνα». Αυτή η καταστροφή σκότωσε δεκάδες ανθρώπους όταν ο ποταμός Turia υπερχείλισε στις πολυσύχναστες γειτονιές της πόλης της Βαλένθια. Ήταν τόσο θανατηφόρο που η πόλη ξόδεψε εκατομμύρια για να αλλάξει το ποτάμι χρόνια αργότερα.
Ψάχνουν στο διαδίκτυο τους αγνοούμενους
Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και, ως έσχατη λύση, στα αυτοσχέδια νεκροτομεία της Βαλένθιας: Καθώς δεν έχουν νέα από τους δικούς τους ανθρώπους, πολλοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν κάποια πληροφορία για την τύχη τους, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ισπανία.
Ο απολογισμός παραμένει ακόμη προσωρινός, 205 νεκροί και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων.
Στην Παϊπόρτα, στα προάστια της Βαλένθιας, εκτός από τους 62 νεκρούς, δεκάδες κάτοικοι αγνοούνται ακόμη.
Στον Cadena Ser, ένας από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας και στη δημόσια τηλεόραση TVE, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανακοινώσεις για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Στη Βαλένθια, οι αρχές έχουν αποκλείσει τα δύο προσωρινά νεκροτομεία και ζητούν από τους συγγενείς αγνοουμένων να μην πηγαίνουν εκεί γιατί «δεν θα μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη προσοχή και τις πληροφορίες» που αναζητούν από τους ιατροδικαστές.
Γιατί η Βαλένθια πιάστηκε και πάλι στον ύπνο;
Σε ρεπορτάζ του το CNNi, αναφέρει ότι το μετεωρολογικό κέντρο AEMET της Ισπανίας στη Βαλένθια προειδοποίησε για ισχυρές βροχοπτώσεις στις 7:30 π.μ. την Τρίτη, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού σε κόκκινο σε ορισμένες περιοχές και προειδοποιώντας τους κατοίκους να μείνουν εκτός δρόμων σε περίπτωση πλημμύρας.
Μέχρι τις 10:30 π.μ., οι πυροσβέστες σε πόλεις όπως το Llombai έσωζαν ανθρώπους από τις πλημμύρες. Η ΑΕΜΕΤ προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση, ακόμη και αν σημειωθούν λίγες βροχοπτώσεις στις περιοχές τους, καθώς οι χαράδρες και οι ρεματιές γέμιζαν γρήγορα με νερό που κατέβαινε από τα βουνά προς τη θάλασσα.
Το μεσημέρι, ο περιφερειακός πρόεδρος της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, φάνηκε να υποβαθμίζει την κρίση λέγοντας ότι η καταιγίδα υποχωρεί, αντικρούοντας τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Η δήλωση δημοσιεύτηκε από το γραφείο του στο Χ αλλά έκτοτε έχει διαγραφεί.
Μέχρι τις 5 το απόγευμα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Βαλένθια κατακλύστηκαν από εκατοντάδες εκκλήσεις για βοήθεια σε όλη την περιοχή.
Ήταν στις 8 το βράδυ που τελικά τα κινητά τηλέφωνα βούιξαν με τον δημόσιο συναγερμό που έλεγε στους κατοίκους να παραμείνουν μέσα. Πολύ λίγο, πολύ πολύ αργά, ακόμα και για όσους ήταν προς την εκβολή του ποταμού στη θάλασσα, που διαφορετικά θα είχαν χρόνο να προετοιμαστούν.
Οι πολιτικοί δείχνουν ο ένας τον άλλον για την αποτυχία να δράσουν αρκετά γρήγορα. Στο τέλος, ωστόσο, είναι κάτοικοι όπως ο 70χρονος Valentín Manzaneque Fernández που υφίστανται τις συνέπειες. Είναι έξαλλος.
«Οι πολιτικοί είναι όλοι απατεώνες. Είναι εκεί έξω για να αφαιρέσουν λάσπη; Γεμίζουν τις τσέπες τους για να μας το δώσουν αυτό;». είπε στο CNN καθώς μπήκε στη σειρά των κατοίκων που περπατούσαν στην πόλη για βοήθεια. «Η καταιγίδα χτύπησε το πρωί. Αλλά το νερό δεν μας έφτασε μέχρι τις 8 το βράδυ. Ωστόσο, κανείς δεν μας προειδοποίησε, τίποτα. Κανείς δεν νοιάστηκε.»
Πέρασε δύο νύχτες στη βεράντα του τελευταίου ορόφου ενός γείτονα, προτού αποφασίσει να ξεφύγει από τη λάσπη και τα συντρίμμια από το σπίτι του στο προάστιο Sedavi για να πάρει φαγητό και νερό στην πόλη της Βαλένθια.
Τα νερά έχουν υποχωρήσει, αλλά η ανάκαμψη από την καταστροφή θα πάρει εβδομάδες και μήνες. Οι αυτοκινητόδρομοι της Βαλένθια παραμένουν αποκλεισμένοι ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εν μέρει, πολλοί πνιγμένοι από ξεβρασμένα οχήματα. Οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που η υπηρεσία δεν είναι πιθανό να ξαναρχίσει για εβδομάδες, σύμφωνα με την Adif, την ισπανική σιδηροδρομική αρχή.