Τα πέντε θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ
Ανανεώθηκε:
Μεταναστευτικό, οικονομία, πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, κλιματική κρίση και αμβλώσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, με τους δύο υποψηφίους, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους, οξύνοντας τα πνεύματα.
Το βασικό επίδικο που απασχόλησε την προεκλογική ατζέντα είναι η αγοραστική δύναμη που έπειτα από τρία χρόνια υψηλού πληθωρισμού έχει μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό για πολλούς Αμερικανούς πολίτες.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του είχε μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τους πλουσιότερους και τις επιχειρήσεις, έχει επικεντρωθεί στις αύξηση των δασμών «άνω του 10%» σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα του επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μεγάλη μείωση φόρων.
Από την «παγκόσμια πρωτεύουσα των bitcoins» στην «οικονομία των δυνατοτήτων»
Την ίδια ώρα, όμως, υποσχέθηκε να κάνει τις ΗΠΑ «παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων».
Από την πλευρά της η Κάμαλα Χάρις επιδιώκει να φανεί η υποψήφια που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης και επιθυμεί να δημιουργήσει την «οικονομία των δυνατοτήτων». Επαναλαμβάνει ορισμένες δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τη φορολογία και τις μεγάλες περιουσίες.
Υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις για κάθε νέα γέννηση, ευνοϊκά δάνεια για την απόκτηση κατοικίας και οικονομική στήριξη για τη σύσταση επιχείρησης.
Το μεταναστευτικό ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα της εκστρατείας
Παράλληλα, για τον Τραμπ το ζήτημα των συνόρων είναι «το νούμερο 1». Το μεταναστευτικό είναι εξάλλου ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας: στη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν εισήλθε στις ΗΠΑ αριθμός ρεκόρ παράτυπων μεταναστών.
Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016 είχε υποσχεθεί να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, αυτή τη φορά δεσμεύεται να προχωρήσει στη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης παράτυπων μεταναστών στην ιστορία της χώρας.
«Εισβολή», «ορδές», «δηλητηριάζουν το αίμα της Αμερικής»: Αυτές είναι κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποιεί ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος για να περιγράψει τους μετανάστες.
Από την πλευρά της η υποψήφια των Δημοκρατικών, που βρίσκεται σε θέση άμυνας στο θέμα αυτό, εξήγησε ότι θα ακολουθήσει αυστηρή πολιτική εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν «συνέπειες» για όσους εισέρχονται στις ΗΠΑ παράνομα.
Η Χάρις υποστήριξε την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτική που προώθησε η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις
Ταυτόχρονα, το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, καθώς αυτές είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε απόφασή του του 1973 η οποία διασφάλιζε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Μετά τον Ιούνιο του 2022 τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που περιορίζει ή απαγορεύει εντελώς την άμβλωση.
Η Χάρις έχει αναγάγει το θέμα σε βασικό ζήτημα της προεκλογικής της εκστρατείας. Κατηγορεί τον αντίπαλό της ότι ευθύνεται για την τρέχουσα κατάσταση, την οποία έχει χαρακτηρίσει «φρικτή και σπαραξικάρδια», καθώς επί προεδρίας του ο Τραμπ διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλάζοντας τη σύνθεσή του.
Επιθυμεί την ψήφιση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα επαναφέρει τις εγγυήσεις που προσέφερε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 «Ρόου εναντίον Ουέιντ».
Αντιθέτως ο Τραμπ δηλώνει περήφανος που οι πολιτείες μπορούν πλέον να νομοθετούν για το θέμα χάρη στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά εκτίμησε ότι κάποιες «το παράκαναν».
Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα είναι «καταπληκτική για τις γυναίκες», αλλά κάποιες ανησυχούν για τις ασαφείς δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα της άμβλωσης και φοβούνται ότι θα χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να περιορίσει την πρόσβαση στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη φαρμακευτική άμβλωση.
Οι πόλεμοι που θα είχαν «τελειώσει» υπό την προεδρεία Τράμπ
Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αποτελεί επίσης ένα σημείο τριβής των δύο στρατοπέδων, με τους ψηφοφόρους να παρακολουθούν στενά τις θέσεις των δύο υποψηφίων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που εκτιμά ότι ποτέ στο παρελθόν η παγκόσμια κοινότητα δεν σεβόταν τόσο λίγο τις ΗΠΑ, συστηματικά ισχυρίζεται ότι εφόσον εκλεγεί θα διευθετήσει αμέσως τις συγκρούσεις αυτές, χωρίς όμως να παρουσιάζει το στρατηγικό πλάνο που το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό.
Την ίδια ώρα, καταγγέλλει τα υπέρογκα ποσά που έχει προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο από το 2022.
Από την άλλη πλευρά η Χάρις δεσμεύεται ότι θα παραμείνει «σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας» και δεν θα γίνει «φίλη με δικτάτορες», σε αντίθεση με τον αντίπαλό της.
Αν και οι δύο υποψήφιοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς το Ισραήλ και «το δικαίωμά του στην άμυνα», η Δημοκρατική έχει προσπαθήσει να ισορροπήσει τις δηλώσεις της αναφερόμενη και στα δεινά των Παλαιστινίων.
Από την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην προστασία του κλίματος στην απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα, αλλά το θέμα δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την προεκλογική εκστρατεία.
Οι δύο αντίπαλοι έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις. Ο Τραμπ αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και έχει δεσμευθεί να ακυρώσει τις επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης έχει τονίσει ότι θα επιτρέψει τις εξορύξεις παντού στη χώρα και θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Η Χάρις δεσμεύθηκε να «συνεχίσει και να ενισχύσει τη διεθνή ηγετική θέση των ΗΠΑ αναφορικά με το κλίμα».
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει στηρίξει το μεγάλο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης του Μπάιντεν, ενώ ως γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας είχε υποστηρίξει την «Πράσινη Νέα Συμφωνία» που προβλέπει τη δραστική μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου.