ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσω ολοταχώς για το διάστημα δύο Κινέζοι αστροναύτες

(Από αριστερά προς δεξιά) οι Κινέζοι αστροναύτες Γουάνγκ Χάοζε, Κάι Ξούζε και Σονγκ Λίνγκντονγκ, πλήρωμα της διαστημικής αποστολής «Shenzhou-19»

AP Photo/Ng Han Guan

Έτοιμη δηλώνει η Κίνα για την αποστολή δύο νέων αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ την Τετάρτη (30/10), σε μια αποστολή με την ονομασία «Shenzhou 19» που αποτελεί το τελευταίο στάδιο για να αναδειχθεί η ασιατική χώρα σε μεγάλη διαστημική δύναμη.

Πρόκειται για δύο άνδρες και μια γυναίκα, που θα αντικαταστήσουν τους αστροναύτες που έζησαν στο διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο νέος διοικητής της αποστολής, Cai Xuzhe, πήγε στο διάστημα με την αποστολή «Shenzhou-14» το 2022, ενώ οι άλλοι δύο, ο Σονγκ Λίνγκντονγκ και η Γουάνγκ Χάοζε που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990, θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στο διάστημα.

Ο Σονγκ ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και η Γουάνγκ μηχανικός στην κινεζική αεροδιαστημική υπηρεσία «China Aerospace Science and Technology Corporation». Μάλιστα, η Γουάνγκ πρόκειται να είναι η τρίτη γυναίκα που συμμετέχει σε αποστολή της Κίνας.

Το διαστημόπλοιο Shenzhou-19 που μεταφέρει τους τρεις αστροναύτες πρόκειται να εκτοξευτεί από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου «Jiuquan» στη βορειοδυτική Κίνα από έναν πύραυλο Long March-2F, τη ραχοκοκαλιά των διαστημικών αποστολών της Κίνας με πλήρωμα.

Υπενθυμίζεται ότι, η Κίνα κατασκεύασε τον δικό της διαστημικό σταθμό αφού αποκλείστηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κυρίως λόγω των ανησυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον στρατιωτικό βραχίονα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εκτός από την τοποθέτηση ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά, η διαστημική υπηρεσία έχει προσγειώσει και έναν εξερευνητή στον Άρη. Στόχος του είναι να στείλει ένα άτομο στο φεγγάρι πριν από το 2030, κάτι που θα έκανε την Κίνα το δεύτερο κράτος μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα το κάνει. Σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν ερευνητικό σταθμό στη Σελήνη.

Το αντικείμενο της κινεζικής αποστολής

Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης αποστολής, ο διαστημικός σταθμός θα λάβει ανεφοδιασμό από ένα μη επανδρωμένο σκάφος, βοηθώντας το να πραγματοποιήσει διαστημικούς περιπάτους και να αντικαταστήσει και να εγκαταστήσει εξοπλισμό για την προστασία του σταθμού Τιάνγκονγκ από διαστημικά ερείπια, μερικά από τα οποία δημιουργήθηκαν από την Κίνα.

Σύμφωνα με τη NASA, μεγάλα κομμάτια συντριμμιών έχουν δημιουργηθεί από «δορυφορικές εκρήξεις και συγκρούσεις». Η εκτόξευση πυραύλου από την Κίνα για την καταστροφή ενός περιττού μετεωρολογικού δορυφόρου το 2007 και η «τυχαία σύγκρουση αμερικανικών και ρωσικών δορυφόρων επικοινωνιών το 2009 αύξησαν σημαντικά την ποσότητα των μεγάλων συντριμμιών σε τροχιά», ανέφερε.

Οι αστροναύτες της αποστολής «Shenzhou-19» θα ολοκληρώσουν την περιστροφή σε τροχιά και θα παραμείνουν στο διαστημικό σταθμό για περίπου έξι μήνες, παρακολουθώντας την άφιξη του σκάφους «Tianzhou-8» και του διαστημόπλοιου με πλήρωμα που θα έχει την κωδική ονομασία «Shenzhou-20 κατά τη διάρκεια της αποστολής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης