ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν εκτέλεσε Ιρανογερμανό προγραμματιστή και κάτοικο ΗΠΑ - Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

AP Photo/Vahid Salemi, File

Στην εκτέλεση του Τζαμσίντ Σαρμάντ ενός  68χρονου προγραμματιστή λογισμικού και κατοίκου Καλιφόρνιας, ο οποίος είχε γερμανική υπηκοότητα προχώρησε τη Δευτέρα (28/10) το Ιράν

Ο Σαρμάντ απήχθη από Ιρανούς πράκτορες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2020 και μεταφέρθηκε με τη βία στο Ιράν.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η ιρανική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε θάνατο με την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ο Σαρμάντ, όπως αναφέρει δημοσίευμα είχε καταδικαστεί ως επικεφαλής μιας φιλομοναρχικής ομάδας με το όνομα Τοντάρ που κατηγορήθηκε για ένα θανατηφόρο βομβιστικό επεισόδιο που σημειώθηκε το 2008 σε θρησκευτικό κέντρο στο Σιράζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 215.

Το Ιράν τον κατηγόρησε επίσης ότι «αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες» σχετικά με πυραυλικές εγκαταστάσεις των παραστρατιωτικών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής το 2017.

Η οικογένειά του αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς και εργαζόταν επί χρόνια για την απελευθέρωσή του.

Η εκτέλεση του κατόχου πράσινης κάρτας των ΗΠΑ έρχεται δύο ημέρες μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι επέτρεψαν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ για να πραγματοποιήσει την επίθεση, καλώντας την Ουάσινγκτον να λογοδοτήσει ως «συνεργός του Ισραήλ».

Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις στρατιωτικοί και ένας πολίτης, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Η επίθεση, η οποία ήρθε ως απάντηση στο πυραυλικό μπαράζ της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, είχε στόχο την αεράμυνα και τις δυνατότητες παραγωγής πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους και αναφορές μέσων ενημέρωσης.

Το Ιράν πραγματοποίησε τις περισσότερες εκτελέσεις από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα πέρυσι, ανέφερε η Αμνηστία σε έκθεσή της τον Μάιο, προσθέτοντας ότι σχεδόν το 75% όλων των εκτελέσεων παγκοσμίως το 2023 εκτός της Κίνας ήταν στο Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης