ΚΟΣΜΟΣ

Νομοσχέδια που μπλοκάρουν την UNWRA προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλ

Νομοσχέδια που μπλοκάρουν την UNWRA προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλ

Προσωπικό της UNRWA στη Γάζα

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Οι Ισραηλινοί νομοθέτες πρόκειται να ψηφίσουν δύο νομοσχέδια που θα παρεμποδίσουν σοβαρά την ικανότητα του ΟΗΕ να παρέχει βοήθεια σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, Παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi, τα νομοσχέδια, στοχεύουν να εμποδίσουν την διέλευση από τα ισραηλινά εδάφη, του προσωπικό και της βοήθειας που παρέχεται από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Τα νομοσχέδια τυπικά, δεν εμποδίζουν την υπηρεσία να λειτουργεί στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη όπως η Γάζα και περιοχές της Δυτικής Όχθης που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά επί της ουσίας, εμποδίζουν σημαντικά την ικανότητα της UNRWA να ανταποκρίνεται στις αναγκες και σε γεγονότα στις περιοχές αυτές.

Η υπηρεσία είναι -εδώ και καιρό- στόχος ισραηλινών επικρίσεων, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου 2023.

Οι ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν παρά τη διεθνή πίεση από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τη διαδικασία ψήφισης των δυο νομοσχεδίων, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία», ειδικά υπό το φως της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. .

«Η UNRWA παρέχει ουσιαστική και σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια και βασικές υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Χωρίς το έργο της, η παροχή τέτοιας βοήθειας και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της διανομής καυσίμων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα παρεμποδιζόταν σοβαρά αν όχι αδύνατη, με καταστροφικές συνέπειες σε μια ήδη κρίσιμη και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα», σημειώνει.