ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράκ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο του για να επιτεθεί στο Ιράν

Από την απογείωση των ισραηλινών αεροσκαφών για την επίθεση στο Ιράν το Σάββατο 26 Οκτώβριου 2024.

Israeli Army via AP

Το Ιράκ κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο του όταν πραγματοποίησαν την επίθεση στο Ιράν το Σάββατο.

Σε δήλωση τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης είπε ότι το Ιράκ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη για να καταδικάσει την ισραηλινή παραβίαση.

«Η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Δεν θα επιτρέψει τη χρήση του ιρακινού εναέριου χώρου ή της γης για επιθέσεις σε άλλα έθνη, ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες με τις οποίες το Ιράκ μοιράζεται αμοιβαίο σεβασμό και συμφέροντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπασίμ Αλάουντι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi.

Το Ισραήλ δήλωσε το Σάββατο ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους εντός του Ιράν ως απάντηση σε προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις, εγείροντας εκ νέου φόβους ότι η μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ισχυρών στρατιωτικών θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν συνολικό περιφερειακό πόλεμο. Ερωτηθείς εάν είχε χρησιμοποιήσει τον ιρακινό εναέριο χώρο, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες πέρα ​​από αυτά που έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Το Ιράν νωρίτερα ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει τον ιρακινό εναέριο χώρο για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για συνενοχή. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για τα χτυπήματα, αλλά δεν εμπλέκονται άμεσα.

Σύμφωνα με την ιρακινή δήλωση, ο πρωθυπουργός του Ιράκ είπε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να θέσει την ισραηλινή παραβίαση στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης