ΚΟΣΜΟΣ

Στα άδυτα της «Trump Organization» - Η περιουσία του Τραμπ εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024, Ντόναλντ Τραμπ 

AP PhotoNell Redmond

Από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, η οικονομική κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ενισχυθεί, παρά την αστάθεια που υπήρξε στις επιχειρήσεις του. Το καθαρό του κεφάλαιο που εκτιμάται μεταξύ 7,5 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πλέον πιο σταθερό, λόγω της βελτιωμένης ρευστότητας και της μείωσης του χρέους σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, το οικονομικό του μέλλον εξαρτάται σημαντικά από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024.

Ένας σημαντικός παράγοντας της περιουσίας του Τραμπ είναι το μερίδιό του στην Trump Media & Technology Group, μητρική εταιρεία του Truth Social, το οποίο αποτιμάται περίπου στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αποτίμηση της πλατφόρμας είναι κερδοφόρα και βασισμένη στην προσδοκία μιας νίκης του Τραμπ. Αν όμως χάσει, η αξία θα μπορούσε να καταρρεύσει, επηρεάζοντας σοβαρά την περιουσία του.

Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Τραμπ έχει υποστεί πλήγματα. Τα γραφεία του, όπως ο πύργος στο 40 Wall Street στη Νέα Υόρκη, έχουν δει τις αξίες τους να πέφτουν σημαντικά λόγω της ύφεσης στην αγορά γραφείων των ΗΠΑ.

Παρά όμως αυτές τις απώλειες, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η στρατηγική της Trump Organization να συσσωρεύει ρευστό και να μειώνει το χρέος έχει κρατήσει την εταιρεία σταθερή. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητα, ενισχυμένη από την πώληση του Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον και άλλες στρατηγικές συμφωνίες.

Ωστόσο, τα νομικά προβλήματα του Τραμπ παραμένουν μια πιθανή πηγή οικονομικών απωλειών. Αντιμετωπίζει πολλές ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών για παρέμβαση στις εκλογές της Τζόρτζια και για προσπάθειες ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020.

Αστικές υποθέσεις έχουν επίσης επιφέρει σημαντικά πρόστιμα, όπως ένα πρόστιμο 489 εκατομμυρίων δολαρίων για υπόθεση απάτης στη Νέα Υόρκη και αποζημίωση 83 εκατομμυρίων δολαρίων για την υπόθεση δυσφήμισης της Τζιν Κάρολ. Και οι δύο υποθέσεις βρίσκονται υπό έφεση, με το πρόσφατο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη να αμφισβητεί τη νομιμότητα της υπόθεσης απάτης.

Τι θα συμβεί όμως εάν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές; Αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, τα νομικά αυτά ζητήματα θα ενταθούν, και ίσως να μην μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω τις διώξεις. Τα σημαντικό ρευστό διαθέσιμο της εταιρείας του ίσως βοηθήσει να μετριαστούν αυτές οι δυσκολίες, αλλά τα αποτελέσματα των υποθέσεων αυτών θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στο οικονομικό του μέλλον.

Τα γήπεδα και τα θέρετρα γκολφ του Τραμπ, που παράγουν πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα για τα οικονομικά του. Τα συνολικά έσοδα της «Trump Organization» έφτασαν τουλάχιστον τα 730 εκατομμύρια δολάρια, εν μέρει λόγω της αύξησης της δημοτικότητας του γκολφ κατά την πανδημία. Η διοργάνωση τουρνουά επίσης με τη χορηγία του LIV Golf που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία σε γήπεδα του Τραμπ, συνέβαλε επίσης στην αύξηση των εσόδων του.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι κίνδυνοι: Οι συνέπειες από την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 οδήγησαν αρκετές τράπεζες να διακόψουν τη συνεργασία μαζί του και μεγάλες διοργανώσεις, όπως το «PGA Championship», ακύρωσαν τη συνεργασία τους με τα ακίνητά του του Τραμπ. Η Deutsche Bank, μακροχρόνιος χρηματοδότης του Τραμπ, εξέφρασε επίσης απροθυμία να συνεχίσει τη συνεργασία της.

Ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ερικ Τραμπ, ο οποίος διαχειρίζεται την «Trump Organization» από το 2016, έχει κατευθύνει την εταιρεία προς μια πιο συντηρητική προσέγγιση, εστιάζοντας στη μείωση του χρέους και στη συγκέντρωση ρευστότητας. Σκοπεύει να συνεχίσει την ανάπτυξη των εγχώριων ακινήτων, όπως το γκολφ κλαμπ «Trump National Doral» στο Μαϊάμι και να επεκτείνει το εμπορικό σήμα «Trump» σε περιοχές όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Ασία και η Μέση Ανατολή. Ωστόσο, αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, τα διεθνή σχέδια ανάπτυξης ενδέχεται να ανασταλούν ξανά λόγω ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων, όπως συνέβη και στην προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Είτε κερδίσει είτε χάσει, η εταιρεία του Τραμπ αναμένεται να επιβιώσει, με τον Έρικ Τραμπ πιθανότατα να συνεχίσει τη διαχείριση των δραστηριοτήτων της. Ωστόσο, η ικανότητα για ανάπτυξη νέων έργων μπορεί να επηρεαστεί από τα δικαστικά έξοδα και τις πιθανές ποινές που αντιμετωπίζει ο Τραμπ. Προς το παρόν, η «Trump Organization» διαθέτει ένα άνευ προηγουμένου χρηματικό απόθεμα, παρέχοντας της κάποιο περιθώριο απέναντι στις αβέβαιες οικονομικές και νομικές προκλήσεις που έρχονται.

Αν κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ και δώσει χάρη στον εαυτό του διαγράφοντας όλες τις δικαστικές του υποθέσεις, τότε ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των εσόδων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης