ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι ΗΠΑ «στέρησαν» από το Ισραήλ τη «χρυσή ευκαιρία» να πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν

Δορυφορική εικόνα από την στρατιωτική βάση Παρτσίν  μετά από τις ισραηλινές αεροπορικές  επιδρομές.

Planet Labs PBC via AP

Το θερμόμετρο της έντασης παραμένει στα ύψη στη Μέση Ανατολή καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία απάντηση του Ιράν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Η Τεχεράνη τονίζει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει αν το κρίνει απαραίτητο, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ δηλώνει ότι «χτυπήσαμε στρατηγικούς στόχους και χρησιμοποιήσαμε μόνο μερικές από τις δυνατότητές μας».

Και για κάποιους, ειδικά στο εσωτερικό του Ισραήλ αυτό είναι το πρόβλημα καθώς πιστεύουν ότι το Τελ Αβίβ μπορεί να πέτυχε μια σημαντική νίκη αλλά έχασε μία χρυσή ευκαιρία να πλήξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τα επιχειρήματά τους, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post είναι ότι το Ισραήλ είχε το «δικαίωμα»να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία.

Πιστεύουν ότι παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε να μην επιτεθούν στο Ιράν ή να περιορίσουν οποιαδήποτε επίθεση, οι σύμμαχοι του Ισραήλ θα έδειχναν μεγαλύτερη συμπάθεια στην επιθυμία του Ισραήλ να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ειδικά αφότου ο Χαμενεΐ διέταξε δύο άμεσες μαζικές επιθέσεις στο Ισραήλ τον Απρίλιο και ξανά την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο οι αμερικανικές πιέσεις ήταν ασφυκτικές και η ενίσχυση της Άμυνας του Ισραήλ με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, καθώς και η διατήρηση της ροής αποστολής οπλικών συστημάτων, κρίθηκαν τη δεδομένη χρονική στιγμή πιο σημαντικές από ένα ολοκληρωτικό χτύπημα.

Εξάλλου ακόμη και αν κατέστρεφε το πυρηνικό ππόγραμμα το Τελ Αβίβ η Τεχεράνη θα μπορούσε να ξαναφτιάξει καθώς οι γνώσεις πυρηνικής επιστήμης που το Ισραήλ και η Δύση της επέτρεψαν προβληματικά να αποκτήσει τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να καταστραφούν.

Ο μεγαλύτερος φόβος της διεθνούς κοινότητας

Η απόκτηση ατομικού όπλου είναι ο μεγαλύτερος φόβος της διεθνούς κοινότητας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς πρόκειται για το χειρότερο εφιάλτη τους οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να μην δουν να γίνεται πραγματικότητα.

«Ελπίζω ότι αυτό είναι το τέλος», είπε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη δήλωσή του μετά το ισραηλινό χτύπημα κατά της Τεχεράνης.

Αυτό φαίνεται απίθανο. Ακόμη και οι ίδιοι οι συνεργάτες του Μπάιντεν υποψιάζονται ότι οι ηγέτες του Ιράν, εν μέρει από τραυματισμένη υπερηφάνεια, δεν θα αφήσουν απλώς να περάσει η αντεπίθεση. Εξ ου και ο Μπάιντεν διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ιδίως εκείνα στο Ιράκ και τη Συρία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους ιρανικών αντιποίνων.

Έτοιμο για νέα σκληρά αντίποινα το Ισραήλ αν δεχθεί νέα επίθεση

Το μήνυμά μας είναι πολύ σαφές και συνδέεται με τα πράγματα που συνέβησαν σε όλη τη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες. Ξέρουμε πώς να προσεγγίσουμε και να χτυπήσουμε οποιαδήποτε απειλή, σε οποιοδήποτε μέρος, ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Αρχηγός του Επιτελείου Χέρζι Χαλεβί σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα την Κυριακή (27/10) οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

«Επιστρατεύσαμε μόνο κάποιες από τις ικανότητές μας. Έχουμε την ικανότητα να κάνουμε πολύ περισσότερα. Χτυπήσαμε στρατηγικά συστήματα στο Ιράν... και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τώρα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την υπεροπλία του Ισραήλ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο αποδυναμώθηκε το Ιράν από αυτή την επίθεση.

Τι έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν το Σάββατο (26/10) προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις σε μια μυστική στρατιωτική βάση νοτιοανατολικά της ιρανικής πρωτεύουσας, την οποία οι ειδικοί στο παρελθόν έχουν συνδέσει με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης, καθώς και σε μια άλλη βάση που συνδέεται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της σύμφωνα με εικόνες από δορυφόρο.

Ορισμένα από τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές βρίσκονταν στη στρατιωτική βάση Παρτσίν του Ιράν, γράφει το πρακτορείο, όπου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υποψιάζεται ότι το Ιράν στο παρελθόν πραγματοποίησε δοκιμές υψηλών εκρηκτικών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα πυρηνικό όπλο. Το Ιράν επιμένει εδώ και καιρό ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, αν και η ΙΑΕΑ, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και άλλοι λένε ότι η Τεχεράνη είχε ενεργό οπλικό πρόγραμμα μέχρι το 2003.

Άλλες ζημιές που μπόρεσαν να γίνουν αντιληπτές στην κοντινή στρατιωτική βάση Χοτζίρ, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, κρύβει ένα υπόγειο σύστημα σηράγγων και χώρους παραγωγής πυραύλων.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι παρά τα πλήγματα που δέχτηκε η αεράμυνα του Ιράν, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να απαντήσει με το ίδιο μέγεθος της επίθεσης του Οκτωβρίου, δηλαδή να εκτοξεύσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι η ικανότητα παραγωγής πυραύλων θα επηρεάσει τη φύση της ιρανικής απάντησης καθώς η Τεχεράνη δεν θέλει να αποκαλύψει το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης