Πώς το Ισραήλ οργάνωσε τις «Ημέρες Μετάνοιας» - Ο διττός στόχος και το χρονικό της επίθεσης στο Ιράν
Ανανεώθηκε:
Ένα μήνα μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, το πολεμικό συμβούλιο του Τελ Αβίβ έδωσε το «πράσινο φως» για την επίθεση στη Τεχεράνη. Συμβολικά η επιχείρηση αυτή ονομάστηκε «Ημέρες Μετάνοιας».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η επίθεση ήταν σχεδιασμένη για να τιμωρήσει το Ιράν, ενώ παράλληλα είχε στόχο να αποφύγει την έναρξη ενός πολέμου πλήρους κλίμακας μεταξύ των δύο εχθρών με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων και άλλων χωρών της περιοχής. Επίσης είχε σχεδιαστεί για να αποφύγει τις πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την προσοχή που προέτρεπαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Νέα φάση αντιπαράθεσης Ισραήλ - Ιράν
Η επίθεση, ωστόσο, σηματοδότησε μια νέα επικίνδυνη φάση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, τα οποία άρχισαν να χτυπούν απευθείας το ένα το άλλο νωρίτερα φέτος. Άφησε το Ιράν ακόμη πιο εκτεθειμένο σε περαιτέρω αεροπορικές επιθέσεις, με το Ισραήλ να καταστρέφει αρκετές από τις ρωσικής κατασκευής συστοιχίες S-300 της χώρας, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.
«Το μήνυμα είναι ότι δεν θέλουμε κλιμάκωση, αλλά αν το Ιράν αποφασίσει να κλιμακώσει και να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, αυτό σημαίνει ότι έχουμε αυξήσει το εύρος της ελευθερίας κίνησής μας στον ιρανικό ουρανό», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.
«Το Ιράν ήξερε ότι το Ισραήλ ερχόταν»
Εδώ και εβδομάδες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαμηνύσει ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί για την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος την 1η Οκτωβρίου.
Η πραγματοποίησή του απαιτούσε εβδομάδες σχεδιασμού και λεπτή διπλωματία. Το Ιράν «ήξερε ότι το Ισραήλ ερχόταν και παρόλα αυτά δεν μπορούσε να αποτρέψει τίποτα», δήλωσε ο Assaf Orion, ένας απόστρατος ισραηλινός ταξίαρχος.
Το «πράσινο φως» από το πολεμικό συμβούλιο
Αλλά ακόμη και καθώς το Ισραήλ επεξεργαζόταν διπλωματικά κανάλια που θα μπορούσαν να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα και να κατευνάσουν τις εντάσεις με την Τεχεράνη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ολοκλήρωναν τις λεπτομέρειες της επίθεσης αντιποίνων.
Το βράδυ της Παρασκευής, καθώς ο ήλιος έδυε σηματοδοτώντας την έναρξη του Σαμπάτ, της εβραϊκής ημέρας ανάπαυσης, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε τηλεφωνική συνομιλία με επικεφαλής τον Νετανιάχου συμφώνησε να προχωρήσει σε επίθεση εκείνη τη νύχτα, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.
Ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, το Ισραήλ ειδοποίησε τις ΗΠΑ και αρκετές πρωτεύουσες του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης για τη φύση και την έκταση της επίθεσης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αξιωματούχοι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες ειδοποίησαν στη συνέχεια το Ιράν. Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε αργότερα ότι η ιδέα ότι ενημέρωσε το Ιράν για τη φύση ή τον χρόνο της επίθεσης ήταν «ψευδής και παράλογη».
Σε τρία κύματα η επίθεση
Όταν τελικά άρχισαν, τα ισραηλινά πλήγματα ξεδιπλώθηκαν κατά κύματα. Στην επίθεση συμμετείχε το πιο προηγμένο εναέριο όπλο του Ισραήλ και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία είναι ικανά να αποφεύγουν τα ραντάρ.
Η πρώτη φουρνιά μαχητικών αεροσκαφών κατέστρεψε συστοιχίες αεράμυνας στη Συρία και το Ιράκ, ανοίγοντας το δρόμο πτήσης για τη δεύτερη και την τρίτη εξόρμηση που θα διοχετευόταν στο Ιράν. Η ακριβής διαδρομή τους, η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί από το Ισραήλ, φάνηκε να αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας, αφού το αραβικό έθνος δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε σε μια επίθεση κατά του Ιράν.
Οι περισσότερες από τις επιθέσεις εξαπολύθηκαν εκτός του ιρανικού εναέριου χώρου, δήλωσε ο Αμίρ Αβίβ, πρώην ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος που ενημερώνεται συχνά από το αμυντικό κατεστημένο. Το Ιράν δήλωσε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν από τον ιρακινό εναέριο χώρο, περίπου 70 μίλια από τα σύνορά του.
Περίπου στις 3.30 π.μ. στο Ισραήλ, ο στρατός της χώρας εξαπέλυσε το δεύτερο από τα τουλάχιστον τρία κύματα επιθέσεων, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Τα πλήγματα του Ισραήλ είχαν ως στόχο ιρανικές εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή πυραύλων, όπως οι πύραυλοι κρουζ και οι βαλλιστικοί πύραυλοι που στόχευσαν το Ισραήλ δύο φορές φέτος.
Έπληξαν την στρατιωτική τοποθεσία Παρτσίν
Ένα από τα χτυπήματα του Ισραήλ έπληξε την στρατιωτική τοποθεσία Παρτσίν, όπου το Ιράν εργαζόταν κάποτε για την ανάπτυξη δυνατοτήτων πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με την ατομική υπηρεσία του ΟΗΕ.
Τέσσερα κτίρια χτυπήθηκαν εκεί, συμπεριλαμβανομένων τριών εγκαταστάσεων στερεού καυσίμου για πυραύλους, δήλωσε ο Fabian Hinz, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που επικεντρώνεται στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Περιορισμένες ζημιές» - Το τέλος των εντάσεων με το Ιράν;
Αμέσως μετά, Ιρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να λένε κατ' ιδίαν στα αραβικά έθνη ότι η επίθεση έπληξε περιοχές με μεγάλη ακρίβεια. Δημοσίως, το καθεστώς δήλωσε ότι οδήγησε σε «περιορισμένες ζημιές» και ότι το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβεί σε απάντηση σε χρόνο της επιλογής του. Τέσσερις Ιρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, δήλωσε το Ιράν.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η επίθεση αυτή δεν θα επέτρεπε στο Ιράν να αντεπιτεθεί και ότι ο στρατός του Ισραήλ θα μπορούσε τώρα να επικεντρωθεί στους πολεμικούς του στόχους, καταπολεμώντας τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχους του Ιράν.
Ο Όριον, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν βαθμονομημένη αλλά δεν σημαίνει το τέλος των εντάσεων με το Ιράν. «Επιτρέπει και στις δύο πλευρές να τελειώσουν προς το παρόν μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και στη συνέχεια να δούμε πού θα πάει», πρόσθεσε.