Στις κάλπες σήμερα ξανά οι Λιθουανοί - Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή, οι Λιθουανοί για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να έχει αποκτήσει προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος Ένωση της Πατρίδας από τον πρώτο γύρο, στον οποίο κρίθηκαν οι μισές από τις 141 έδρες του κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το LSDP, το οποίο παρέμεινε στην εξουσία από το 2012 έως το 2016, εξασφάλισε 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 14ης Οκτωβρίου ενώ το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD) έλαβε 18%.
Το νεοσύστατο λαϊκιστικό Nemuno Aušra (NA) έλαβε το 15% των ψήφων καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.
Ο τρικομματικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονίτε είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει λόγω του υψηλού πληθωρισμού (σ.σ. ξεπέρασε το 20% πριν από δύο χρόνια) και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
Μετά τον πρώτο γύρο, η επικεφαλής του LSDP Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα: την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία (DSVL) και την Ένωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων (LVŽS).
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) έχει συμφωνήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τους υποψήφιους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με στελέχη της Ένωσης της Πατρίδας (TS-LKD) της πρωθυπουργού Σιμονίτε.
Τα εγχώρια οικονομικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, με τους Σοσιαλδημοκράτες να δεσμεύονται ότι θα αμβλύνουν τις ανισότητες, αυξάνοντας τους φόρους για τους πλούσιους ώστε να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερες δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας προκαλεί επίσης σοβαρή ανησυχία στη Λιθουανία, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και με τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Baltijos Tyrimai για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων ELTA τον Μάιο, τρεις στους τέσσερις Λιθουανούς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να δεχθεί η χώρα τους επίθεση από τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.