ΚΟΣΜΟΣ

Η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία αναπτύσσει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας

Η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία αναπτύσσει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας

Στρατεύματα της Βόρειας Κορέας (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Ahn Young-joon, File)

Η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει τουλάχιστον 1.500 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Ρούμπεν Μπρέκελμανς.

Η Μόσχα δεν έχει διαψεύσει την Ουάσινγκτον που έχει ισχυριστεί ότι η Βόρεια Κορέα έχει αποστείλει στρατεύματα στη Ρωσία, μία κίνηση που η Δύση χαρακτηρίζει σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

«Αναμένουμε ότι τα στρατεύματα θα αναπτυχθούν κυρίως στο Κουρσκ και θα αποτελούνται κυρίως από ειδικές μονάδες από τον στρατό της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Μπρέκελμανς, προσθέτοντας ότι η πρώτη αυτή ανάπτυξη είναι ένας τρόπος για να αξιολογήσει η Ρωσία τα στρατεύματα και να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη 24/10, Οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα την επικύρωση της «συνθήκης για τη συνολική στρατηγική σύμπραξη» με τη Βόρεια Κορέα.

Αυτή η «συνθήκη συνολικής στρατηγικής σύμπραξης» ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα είχε υπογραφεί στις 19 Ιουνίου στη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ, που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Συνολικά 397 βουλευτές της Δούμας ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης. Θα πρέπει στη συνέχεια να σταλεί στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, για να ψηφιστεί, πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο Πούτιν.

Η συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 4 «άμεση στρατιωτική αρωγή» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, «αν ένα από τα μέρη υποστεί ένοπλη επίθεση εκ μέρους οποιουδήποτε κράτους ή ομάδας κρατών και βρεθεί έτσι σε κατάσταση πολέμου, το άλλο μέρος θα παράσχει αμέσως στρατιωτική ή άλλη αρωγή με όλα τα μέσα που διαθέτει, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού του ΟΗΕ και τη ρωσική και τη βορειοκορεατική νομοθεσία».